EXPERT FORUM:''Guvernul a mărit iar subvenţiile partidelor politice, pe ascuns''

G.U.
Politică / 08 septembrie

''Guvernul a mărit iar subvenţiile partidelor politice, pe ascuns''

Mai multe ONG-uri protestează faţă de creşterea nejustificată a sumelor alocate pentru subvenţiile partidelor politice, potrivit unui comunicat de presă al Expert Forum.

Expert Forum acuză Guvernul că ''a mărit iar subvenţiile partidelor politice, pe ascuns''.

''Organizaţiile semnatare protestează faţă de creşterea nejustificată a sumelor alocate pentru subvenţiile partidelor politice. Am luat la cunoştinţă din declaraţia publică a premierului Florin Cîţu din data de 7 septembrie că s-a aprobat o suplimentare a fondurilor astfel încât să ajungă la nivelul de anul trecut, la solicitarea Autorităţii Electorale Permanente. Astfel, ne arătăm nemulţumirea faţă de o alocare de aproape 90 de milioane de lei, care suplimentează bugetele deja mari ale partidelor politice'', se arată în comunicat.

Organizaţiile semnatare subliniază faptul că premierul Florin Cîţu declara în 2020 că va tăia subvenţia pentru a face economii substanţiale la bugetul pentru anul următor: "Lucrez la bugetul pentru 2021 şi exact ca în 2020 voi propune economii REALE la bugetul de stat prin: tăierea cu un procent SEMNIFICATIV a subvenţiei pentru partidele politice şi în 2021. În 2020, deşi an electoral, am tăiat subvenţia pentru partidele politice cu 30%. Marcel Ciolacu, aşa se fac economii substanţiale la bugetul pentru anul viitor."

''Cu toate acestea, în luna august a fost înaintată o propunere de majorare cu aproape 100 de milioane de lei. Deşi Guvernul a renunţat la mărirea subvenţiilor, după o solicitare înaintată de EFOR şi în urma presiunilor publice, am aflat ieri că va exista această suplimentare, mai ales în condiţiile în care nici nu figura în proiectul de OUG disponibil public. Deşi prin bugetul din 2021 se alocaseră 162 de milioane de lei, pentru un an care nu este electoral şi deci cu cheltuieli reduse, rectificarea bugetară a adus o suplimentare pe care o considerăm nejustificată. La fel de nejustificată considerăm şi declaraţia preşedintelui AEP, domnul Constantin-Florin Mituleţu-Buică, cu privire la faptul că acesta este nivelul normal al subvenţiei şi că nu poate scădea, întrucât partidele şi-au făcut anumite planuri. Această declaraţie sugerează intenţia unei creşteri constante a subvenţiilor în anii următori'', au precizat reprezentanţii Expert Forum.

Expert Forum a arătat că partidele politice au cheltuit în primele şase luni doar jumătate din cele 92 de milioane de lei primite.

''Astfel, este greu de înţeles la ce vor servi încă aproape 90 de milioane în plus, în condiţiile în care nici banii alocaţi deja nu sunt cheltuiţi. De asemenea, am mai arătat că o mare parte din aceşti bani au mers către presă, pentru promovare, îndepărtându-se de la scopul alocării subvenţiilor, care ar trebui să fie dezvoltarea capacităţii partidelor politice. Reamintim şi că principalele partide care primesc bani, PSD şi PNL, nu au răspuns cererilor formulate conform legii accesului la informaţiile de interes public, prin care am solicitat contractele din subvenţii. Acumularea de sume semnificative de către partidele politice până în 2024, la următoarele alegeri, reprezintă un pericol la adresa echilibrului în campaniile electorale, cu impact asupra competiţiei democratice. Solicităm revocarea acestei suplimentări şi facem apel la partidele politice să fie responsabile, transparente şi să nu folosească subvenţiile ca instrument de cumpărare a influenţei politice'', se precizează în comunicat.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Pentru pensionari si profesori nu au bani!

    Niste nenorociti toate partidele... Trebuie interzis prin lege subventionarea partidelor de la bugetul de stat....

    Citu mitoman? Ce surpriza. Stiu asta de 5-6 ani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Înăuntrul Bursei de Valori din Bulgaria

Videoconferinţa “Sănătate şi FARMA - Sistemul sanitar, sub valul al IV-lea”
Dtlawyers
BTPay
Apanova
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Oct. 2021
Euro (EUR)Euro4.9488
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2570
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.6067
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8649
Gram de aur (XAU)Gram de aur243.4131

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

eximbank.ro
gerocossen.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
invietraditia.ro
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro