FALIMENTUL GRECIEI? Grecia, în incapacitate tehnică de plată

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 2 iulie 2015

Grecia, în incapacitate tehnică de plată

Varoufakis: "Îmi voi da demisia dacă cetăţenii vor vota «Da»"

Premierul elen nu renunţă la referendum

-------------

Actualizare 22:22 Varoufakis: "Băncile se vor redeschide marţi, după un acord cu creditorii"

Şeful Camerei de Comerţ elene: "Rezervele lichide ale băncilor au scăzut cu 500 milioane euro"

Întrebat de jurnalişti dacă băncile elene se vor redeschide cu sau fără un acord cu creditorii internaţionali, ministrul de Finanţe grec, Yanis Varoufakis, a declarat că "desigur că se vor deschide" şi, totodată, "cu un acord, care este o certitudine", potrivit AP.

În schimb, Constantine Michalos, şeful Camerei de Comerţ elene, nu crede că băncile greceşti se vor redeschide marţi, potrivit The Telegraph, citat de The Guardian.

"Suntem informaţi corect că rezervele lichide ale băncilor au scăzut cu 500 de milioane de euro. Oricine crede că se vor redeschide marţi visează cu ochii deschişi. Banii nu ar fi suficienţi nici pentru o oră", a declarat acesta.

(A.C.)

-----------------

Actualizare 22:00 FMI susţine că Grecia are nevoie de alte 50 de miliarde euro până în 2018

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a avertizat astăzi că Grecia va avea nevoie de noi finanţări, în valoare de aproximativ 50 de miliarde de euro, în următorii trei ani, precum şi de o restructurare a datoriei, în absenţa reformelor şi a unei creşteri economice solide, potrivit Reuters.

Într-un raport, FMI susţine că ritmul lent al reformelor face ca dinamica datoriei Greciei să fie una "nesustenabilă". Dacă anul trecut FMI preconiza că datoria Greciei va scădea de la 175% din PIB în 2013 până la 128% din PIB în 2020, ultimul raport al Fondului estimează că în 2020 datoria Greciei se va situa la 150% din PIB. În consecinţă, FMI susţine că Grecia va avea nevoie de o "prelungire semnificativă" a maturităţii actualelor credite europene precum şi de noi finanţări, chiar dacă va relua reformele.

Potrivit FMI, până în luna octombrie 2018, Grecia va avea nevoie de noi finanţări europene în valoare de 36 de miliarde de euro, parte dintr-un pachet total de cel puţin 50 de miliarde de euro. În plus, pe lângă noi fonduri, FMI estimează că europenii vor trebui să accepte o dublare a perioadei de graţie şi a maturităţii actualelor obligaţiuni.

(A.C.)

-----------------

Actualizare 21:37 Stoltenberg: "Alianţa Nord-Atlantică este preocupată de criza din Grecia"

Alianţa Nord-Atlantică este preocupată de criza economică şi financiară din Grecia, care este un "aliat ferm", a afirmat astăzi secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, în cursul vizitei la Bucureşti, potrivit AP.

"Suntem preocupaţi de criza din Grecia", a spus Stoltenberg. "Grecia este un aliat ferm şi loial în cadrul NATO", a subliniat secretarul general NATO.

"Guvernul Greciei respectă angajamentele în cadrul Alianţei. Acest lucru este benefic pentru Grecia, este benefic pentru NATO", a dat asigurări Stoltenberg.

(A.C.)

-------------

Actualizare 18:12 Şeful Eurogrupului: "Grecia nu ar avea ce căuta în eurozonă dacă votează «nu» la referendum"

Grecia "nu ar avea ce căuta în eurozonă" dacă populaţia votează "nu" la referendumul de duminică privind acceptul condiţiilor prin care continuă ajutorul financiar internaţional, a avertizat, astăzi, Jeroen Dijsselbloem, liderul consiliului miniştrilor de finanţe ai Zonei Euro, potrivit Reuters.

Adresându-se unei comisii parlamentare olandeze, Dijsselbloem a afirmat că votanţii greci nu ar trebui să se aştepte să obţină condiţii mai bune din partea creditorilor votând cu "nu" la referendum.

Dijsselbloem, ministrul olandez de finanţe, a declarat că în timp ce oferta adresată grecilor la referendum a expirat, votul urmează să arate dacă grecii sunt pregătiţi să facă sacrificiile dureroase necesare pentru a sta în blocul monetar european.

"O iluzie trebuie îndepărtată de la masa negocierilor: aceea că dacă rezultatul este negativ atunci totul poate fi renegociat şi că veţi obţine un pachet mai uşor şi mai atrctiv", a declarat acesta.

Măsuri de austeritate extinse sunt necesare pentru a pune economia elenă înapoi pe cursul potrivit, a mai spus el.

"Dacă oamenii spun că nu vor asta, nu numai că nu există o bază pentru un nou program, dar nici nu există o bază pentru Grecia în Zona Euro", a spus ministrul olandez de finanţe, citat de Reuters.

Totodată, Dijsselbloem le-a spus reporterilor că statele eurozonei sunt încă pregătite să ajute Grecia în eventualitatea unui vot "da".

"Viitorul Greciei este în mâinile populaţiei sale", a spus acesta. "Dacă rezultatul este pozitiv, atunci este, în mod normal, de partea europeană, voinţa pentru a scoate Grecia din şanţ", a mai completat liderul miniştrilor de finanţe din Zona Euro.

(A.C.)

------------------

Actualizare 17:03 Hollande: "Dacă grecii vor vota «nu» la referendum, se va intra într-un soi de necunoscut"

Preşedintele francez Francois Hollande a estimat, astăzi, că dacă grecii vor vota "nu" la referendumul de duminică privind acceptarea noilor reforme cerute de creditori, "se va intra într-un soi de necunoscut", potrivit AP, citat de ekathimerini.

"Dacă rezultatul va fi «da», negocierile vor putea fi angajate foarte uşor. Dacă va fi «nu», se va intra într-un soi de necunoscut. Grecii sunt cei care trebuie să răspundă", a declarat Hollande, întrebat pe marginea acestui subiect în timpul unei conferinţe de presă susţinută în Benin, în cadrul turneului său african.

"Ieri (miercuri, n.r.), exista speranţă într-un acord care să ducă la «anularea referendumului». Însă «în acelaşi timp», premierul grec Alexis Tsipras şi-a «reafirmat» apelul (adresat grecilor) de a vota «nu» la referendumul de duminică", a amintit Hollande.

"Miniştrii de finanţe ai ţărilor din zona euro au decis că trebuie să aştepte referendumul" pentru a vedea "consecinţele", a explicat preşedintele francez.

(A.C.)

-------------

Actualizare 15:25 Grecia nu va tipări drahme deoarece "matriţele au fost distruse"

Varoufakis a anunţat că Grecia nu mai poate să tipărească drahme deoarece "matriţele au fost distruse", precizează mai multe surse din presă.

Varoufakis a menţionat că matriţele au fost distruse înainte ca Grecia să adere la zona euro, deoarece aceasta era una dintre măsurile pe care Guvernul de la Atena trebuia să le accepte, ţinând cont că "uniunea monetară este ireversibilă".

(M.C.)

---

Actualizare 15:05 Preşedintele Eurogrup a spus că votul "Nu" la referendum nu va ajuta Grecia în negocieri

Dacă la referendumul de duminică rezultatul va fi "Nu", asta nu va întări poziţia Greciei în negocierile cu creditorii săi, ci va pune cele două părţi într-o poziţie dificilă, a declarat Jeroen Dijsselbloem, preşedintele Eurogrup.

Dijsselbloem a precizat că majoritatea grecilor doresc să rămână în zona euro, iar referendumul va arăta că poporul grec este pregătit să accepte măsurile de austeritate de care are nevoie.

(M.C.)

---

Actualizare 15:03 Aproape 250 de profesori din Grecia susţin votul "Da" la referendum

Aproape 250 de profesori ai şcolilor şi universităţilor economice din Grecia au semnat o declaraţie comună prin care susţin votul "Da" la referendumul de duminică, scrie Kathimerini.

Potrivit publicaţiei, profesorii consideră că, în acest moment crucial, este de mare importanţă capitală să se evite excesele, să se arate coeziune naţională, pentru a se păstra poziţia ţării în zona euro şi în UE, precum şi pentru a se păstra credibilitatea statului în comunitatea internaţională. "Mai mult, programul de consolidare fiscală, eliberat în comun cu partenerii noştri şi cu alţi creditori, cum ar fi FMI, ar trebui să fie caracterizat de cele mai mici consecinţe posibile de recesiune şi de cel mai înalt nivel de protecţie socială, cu scopul creşterii economice şi al creării de locuri de muncă în sectorul privat cât de curând posibil", consideră autorii declaraţiei.

Potrivit acestora, incertitudinea politică prelungită a condus economia la o recesiune reînnoită, a inversat declinul şomajului, a redus veniturile fiscale şi a accentuat dealajul fiscal.

(E.D.)

---

Actualizare 14:45 Preşedintele Greciei şi-a anulat vizita în Germania

Prokopis Pavlopoulos, preşedintele Greciei, şi-a anulat vizita în Germania, stabilită pentru săptămâna viitoare, informează publicaţia Ekathemerini.

Pavlopoulos urma să facă prima vizită în Germania de când a fost ales preşedinte, unde trebuie să se întâlnească cu preşedintele german, Joachim Gauck. Oficialii germani au anunţat că întâlnirea dintre cei doi lideri a fost anulată, fără a oferi vreun motiv.

Preşedintele Greciei a fost numit în această funcţie în februarie 2015.

(M.C.)

---

Actualizare 14:29 Un alt fost premier, Antonis Samaras, îndeamnă grecii să voteze "Da"

Un al fost prim-ministru al Greciei, Antonis Samaras, a îndemnat populaţia elenă, la Bloomberg TV, să voteze "Da" la referendumul de duminică.

Samaras a declarat că referedumul nu este o alegere între europeni şi "grecii buni", ci între euro şi drahmă.

"Nu îl vom lăsa pe Tsipras să ne ducă înapoi la drahmă", a spus Samaras, adăugând că acest lucru ar fi dezastruos - "ar ucide economia şi, de asemenea, ar omorî speranţele cetăţenilor greci".

(E.D.)

---

Actualizare 13:20 Fostul premier al Greciei îndeamnă poporul să voteze "Da" la referendum

Costas Simitis, fostul premier al Greciei în perioada 1996-2004, îndeamnă poporul să voteze "Da" la referendumul de duminică, informează Ekathemerini.

(M.C.)

---

Actualizare 13:03 Banner anti-austeritate, dat jos de pe faţada Ministerului grec de Finanţe

Un banner care le sugera grecilor să respingă deal-ul oferit de creditori, în cadrul referendumului de duminică, a fost dat jos de pe faţada Ministerului de Finanţe.

Afişul, care era îndreptat către Parlamentul grec şi putea fi văzut din piaţa Syntagma din capitala Greciei, avea o dimensiune de câţiva metri.

Pe acesta era scris, în greacă şi în engleză, "Nu pentru şantaj şi austeritate". Ministrul de finanţe Yanis Varoufakis a transmis, într-un tweet, că aceasta este iniţiativa unioniştilor "care nu au cerut permisiunea ministerului".

(E.D.)

---

Actualizare 12:45 Rezervările turistice în Grecia scad puternic din cauza situaţiei economice

Rezervările turistice din Grecia sunt în scădere puternică, din cauza referendumului, a deciziei autorităţilor de a opri activitatea băncilor şi a ratării plăţii datoriei de 1,54 miliarde de euro către FMI, avertizează profesionişti din industria elenă de profil, relatează Kathimerini.

Şeful Asociaţiei Elene a Companiilor de Turism(SETE), Andreas Andreadis, a spus că rezervările hoteliere scad cu 50.000 pe zi, din cauza evenimentelor din ţară.

Având în vedere că rezervările last-minute reprezintă 20% din traficul turistic, este de aşteptat ca lovitura dată turismului să fie puternică, cu efecte asupra locurilor de muncă, dacă tendinţa va fi de durată.

Mai mult, există un val de anulări a rezervărilor la hotelurile din Atena, în timp ce rezervările făcute de greci au scăzut aproape la zero.

Andreadis a spus că activarea Target 2, un sistem interbancar de plăţi pentru procesarea în timp real a transferurilor transfrontaliere în UE, este esenţială pentru facilitarea tranzacţiilor cu alte ţări şi permiterea importurilor esenţiale. El a avertizat că stocurile de alimente şi băuturi ajung doar pentru acoperirea necesarului hutelurilor pentru încă o săptămână.

Date publicate miercuri de site-urile Travelplanet 24 şi Airtickets au arătat că rezervările de bilete de avion pentru Grecia, destinate perioadei iulie-septembrie, au scăzut cu până la 50%.

Rata anulărilor a crescut de la un nivel mediu de 1,05% la 7,2%, începând din 27 iulie, cu un vârf de 22% înregistrat luni.

În mod similar, rezervările de bilete pentru feriboat-uri, care au crescut cu 10% până pe 25 iunie, faţă de intervalul similar din 2014, au scăzut ulterior cu 60% după anunţarea referendumului de către premierul Alexis Tsipras.

Între timp, SETE a informat ambasada Statelor Unite în Grecia că un touroperator american important a anunţat asociaţia că a primit solicitări să nu plătească banii datoraţi hotelierilor eleni pentru rezervările de luna trecută. Ambasada investighează informaţia, în timp ce FMI a publicat un comunicat în care a negat că ar fi dat un astfel de ordin.

(E.D.)

---

Actualizare 12:25 Ministrul de Finanţe al Franţei "Ne-am angajat să evităm o catastrofă pentru Grecia"

Ministrul de Finanţe al Franţei, Michel Sapin, a spus că Europa încearcă să evite o "catastrofă" pentru Grecia şi să menţină ţara în zona euro, informează Ekathimerini.

Sapin a declarat că "ieşirea Greciei din zona euro nu este de dorit".

(M.C.)

---

Actualizare 12:13 Varoufakis susţine că oficialii europeni nu şi-au pierdut încrederea în el

Varoufakis a spus astăzi că oficialii europeni au în continuare încredere în miniştrii de la Atena, informează The Guardian.

La întrebarea jurnaliştilor dacă guvernele europene nu vor să lucreze cu Atena pentru a stabili un acord, Varoufakis a răspuns că este evidentă reticienţa oficialilor europeni, precizând că mai multe formaţiuni politice erau împotriva Syriza înainte de alegerile din ianuarie.

Ministrul de Finanţe al Greciei este încrezător că poporul grec va vota "Nu" la referendum şi a negat că un astfel de rezultat ar reprezenta ieşirea Greciei din zona euro. Grecia îşi doreşte să rămână în zona euro, iar creditorii vor sunt pregătiţi să negocieze un acord cu oficialii de la Atena, daca votul va fi "Nu".

(M.C.)

---

Actualizare 12:12 Asociaţie auto germană: Grexit-ul ar putea contribui la stabilizarea zonei euro

O asociaţie a industriei auto germane consideră că ieşirea Greciei din zona euro ar putea fi necesară în pofida impactului pe care l-ar putea avea asupra vânzărilor de maşini noi, relatează Automotive News.

Şeful asociaţiei VDA din industria auto din Germania, Matthias Wissmann, a spus că Grexit-ul nu ar trebui să mai fie un subiect taboo, fiind posibil să contribuie la stabilizarea zonei euro.

Orice relaxare a termenilor programului de susţinere financiare ar putra întări opozanţii austerităţii în alte state europene precum Spania, ţări care au aplicat reforme dureroase, a spus Wissman.

"Statele UE care au avut curajul să adopte măsuri nepopulare au mers pe un drum greu, accidentat, dar a meritat, iar astăzi sunt încă o dată pe un trend de creştere", a arătat Wissman.

(E.D.)

---

Actualizare 12:04 Varoufakis: "Îmi voi da demisia dacă cetăţenii vor vota «Da»"

Yanis Varoufakis a subliniat ideea că este dispus să-şi dea demisia în cazul în care poporul grec va vota "Da" la referendumul de duminică, informează The Guardian.

De asemenea, el a precizat că un "Da" la referendum o constrânge pe Grecia să accepte aceeaşi propunere pe care au făcut-o creditorii săptămâna trecută.

Varoufakis a spus: "Prefer să-mi tai un braţ decât să semnez un acord care nu face datoria Greciei sustenabilă".

(M.C.)

---

Actualizare 11:49 Varoufakis: "Închiderea băncilor greceşti este o decizie politică"

Ministrul de Finanţe al Greciei, Yanis Varoufakis, a declarat că închiderea băncilor greceşti este o decizie politică, iar Grecia nu se confruntă cu o criză bancară, aşa cum a avut Cipru în 2013, informează The Guardian.

Pe de altă parte, un oficial bancar de la Atena a precizat că există riscul ca băncile Greceşti să rămână fără lichidităţi înainte de sfârşitul acestei săptămâni.

(M.C.)

---

Actualizare 11:30 Politicienii de la Berlin şi-au pierdut încrederea în Tsipras şi Varoufakis

Politicienii din partidul Uniunea Creştin-Democrată din Germania, condus de Angela Merkel, şi-au pierdut încrederea în premierul Greciei Alexis Tsipras şi în ministrul de Finanţe Yanis Varoufakis, informează The Times.

Politicienii germani, citaţi de publicaţia The Times, consideră că este nevoie de un nou guvern la Atena, după ce rezultatul votului va fi "Da" la referendumul de duminică. Politicienii de la Berlini îşi doresc un guvern tehnocrat care să conducă Grecia şi să aplice reformele stabilite în acordul dintre creditorii internaţionali şi oficialii de la Atena.

Guvernul german a respins încercările lui Tsipras de a stabili un acord cu creditorii în ultimele două zile, acuzându-l pe premierul Greciei că nu a spus adevărul poporului grec, informează The Guardian.

Potrivit cabinetului de miniştri de la Berlin, Tsipras caută "vinovaţi" pentru situaţia în care se află ţara sa şi nu-şi asumă responsabilitatea.

Pe de altă parte, Tsipras se teme că Guvernul de la Berlin ar putea refuza să negocieze cu administraţia condusă de Syriza orice nou pachet de propuneri până la referendum, ţinând cont că Berlinul continuă să afirme că referendumul de dumincă este despre menţinerea Greciei în zona euro.

(M.C.)

---

Actualizare 11:08 Varoufakis doreşte luni un acord cu creditorii

Yanis Varoufakis, ministrul de Finanţe al Greciei, a declarat că doreşte luni un acord cu creditorii, imediat ce poporul grec va decide în legătură cu viitorul ţării, informează The Guardian.

"Creditorii vor primi luni mesajul poporului grec", a precizat Varoufakis.

(M.C.)

---

Actualizare 10:30 Varoufakis anunţă că miniştrii îşi vor da demisia dacă rezultatul referendumului va fi "Da"

Ministrul de Finanţe al Greciei, Yanis Varoufakis, a declerat, ieri, într-un interviu, că actualii miniştri de la Atena sunt pregătiţi să-şi dea demisia în cazul în care cetăţenii vor vota "Da" la referendumul de duminică, precizează mai multe surse din presă.

(M.C.)

---

Actualizare 09:36 BCE va continua finanţarea băncilor din Grecia înainte de referendum

Banca Centrală Europeană a menţinut linia de finanţare de urgenţă (ELA) destinată creditorilor eleni, pentru a evita intrarea acestora în incapacitate de plată, transmit Bloomberg şi Reuters.

De asemenea, Consiliul guvernatorilor BCE nu a solicitat modificarea garanţiilor acceptate pentru creditele acordate băncilor din Grecia, a afirmat un oficial elen sub protecţia anonimatului.

(E.D.)

---

Actualizare 09:16 Moody's a retrogradat Grecia, după decizii similare de rating anunţate de Fitch şi S&P

Agenţia de evaluare financiară Moody's a retrogradat de la "Caa2" la "Caa3" ratingul suveran al Greciei - prima ţară dezvoltată care intră oficial în incapacitate de plată faţă de Fondul Monetar Internaţional, transmite, transmite Reuters.

Decizia vine după acţiuni similare de rating anunţate săptămâna aceasta de agenţiile de evaluare financiară Fitch şi Standard & Poor's. Moody's a plasat ratingul Greciei sub supraveghere, cu implicaţii negative.

Probabilitatea ca Grecia să obţină sprijin de la creditorii săi a scăzut de la precedenta revizuire a ratingului, efectuată de Moody's în aprilie, se arată într-un comunicat al agenţiei.

"Fără sprijin de la creditorii internaţionali şi fără adoptarea unor reforme economice şi fiscale care să ajute finanţele publice, la un moment dat, Grecia nu-şi va mai putea achita obligaţiile private", avertizează Moody's.

(E.D.)

---

Actualizare 08:37 Christine Lagarde: "Este nevoie de puţin mai mult comportament matur în negocieri"

Directoarea generală a Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, a estimat miercuri că este necesar ''puţin mai mult comportament matur'' în negocierile cu Grecia cu privire la continuarea programului de asistenţă financiară internaţională, relatează AFP.

''Dat fiind nivelul de incertitudine şi de confuzie, cred că încă este necesar puţin mai mult comportament matur'', a declarat şefa FMI într-un interviu pentru canalul de televiziune CNN International.

''În mod clar, nu este o veste bună pentru FMI, dar Fondul este solid'', a reacţionat Lagarde, ca răspuns a intrării Greciei în incapacitate de plată faţă de FMI, exprimându-şi speranţa că diferendul financiar cu Atena va fi aplanat. În opinia sa, problema greacă trebuie să fie soluţionată într-o manieră echitabilă, pentru a nu le da celorlalte state membre ale FMI impresia că Grecia beneficiază de un ''tratament preferenţial''.

(E.D.)

---

Actualizare 07:54 Politician CDU: "Germania va bloca orice ajutor pentru Grecia cât timp Guvernul Tsipras este la putere"

Germania va bloca orice nou plan de asistenţă financiară atât timp cât Guvernul condus de premierul de extremă-stânga Alexis Tsipras rămâne în funcţie, afirmă, sub acoperirea aninimatului, un apropiat al cancelarului german Angela Merkel, precizând că Berlinul ar aştepta un Cabinet tehnocrat.

"Întrebarea reală este dacă avem încredere în premierul Alexis Tsipras şi în Yanis Varoufakis (ministrul grec de Finanţe - n.red)? Răspunsul clar pentru toate părţile este «nu»", a declarat, sub protecţia anonimatului, un politician de rang înalt din cadrul Uniunii Creştin-Democrate (CDU - centru-dreapta), partidul cancelarului Angela Merkel.

Potrivit politicianului german, Uniunea Creştin-Democrată va bloca orice solicitare a Greciei cât timp Guvernul considerat "comunist" rămâne la putere la Atena. "În cadrul CDU/CSU, mulţi colegi vor vota negativ la orice solicitare făcută de Varoufakis şi Tsipras. Nu mai are nimeni încredere în ei. Avem nevoie de un partener serios", a spus politicianul conservator german, potrivit publicaţiilor The Times şi Die Zeit.

"Vom face totul pentru a obţine un rezultat favorabil la referendumul grec. Apoi, va fi necesar un nou guvern, care să implementeze măsurile", a adăugat politicianul german, sugerând că există discuţii pentru scindarea formaţiunii de extremă-stânga Syriza, principalul partid de guvernământ din Grecia. Sursa germană a dezvăluit că preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, ar fi fost implicat în discuţii secrete pentru scindarea Syriza, la care au participat voci moderate din formaţiune, inclusiv posibil Alexis Tsipras.

"Scopul este crearea unui guvern tehnocrat", a explicat politicianul german.

Miniştrii de Finanţe ai ţărilor din zona euro au stabilit amânarea tuturor negocierilor cu Guvernul Greciei până după anunţarea rezultatului referendumului programat duminică, a declarat miercuri seară un oficial guvernamental slovac. "Membrii Eurogrup sunt uniţi în poziţia de a aştepta rezultatul referendumului din Grecia înainte de orice noi discuţii", a declarat Peter Kazimir, ministrul de Finanţe al Slovaciei. Kazimir a făcut aceste declaraţii după teleconferinţa Eurogrup organizată miercuri seară. "Am decis să aşteptăm rezultatul referendumului. Să nu punem căruţa înaintea calului!", a spus el.

Ministrul de Finanţe al Germaniei, Wolfgang Schäuble, consideră că nu există "o bază solidă de discuţii" cu Guvernul Greciei, aşteptând o clarificare de poziţie a Guvernului elen înaintea referendumului. "Nu există o bază de discuţii pentru măsuri serioase", a spus Schauble.

"De aceea, Grecia va trebui să îşi clarifice poziţia despre ce vrea, iar apoi să discutăm despre situaţie, în condiţii care acum vor fi mai dificile", a adăugat Schäuble. "O propunere a creditorilor care să fie respinsă ori acceptată nu mai există în acest moment", a subliniat oficialul german.

(E.D.)

---

Actualizare 07:30 Schäuble: "Nu există bază de discuţii cu Grecia, sunt necesare clarificări"

Ministrul de Finanţe al Germaniei, Wolfgang Schäuble, consideră că nu există "o bază solidă de discuţii" cu Guvernul Greciei, aşteptând o clarificare de poziţie a Guvernului elen înaintea referendumului.

"Nu există o bază de discuţii pentru măsuri serioase", a spus Schauble, potrivit The Local.

"De aceea, Grecia va trebui să îşi clarifice poziţia despre ce vrea, iar apoi să discutăm despre situaţie, în condiţii care acum vor fi mai dificile", a adăugat Schäuble.

"Propunerea creditorilor care să fie respinsă ori acceptată nu mai există în acest moment", a subliniat oficialul german.

(E.D.)

---

Grecia a intrat, la finele zilei de 30 iunie, în incapacitate de plăţi, din punct de vedere tehnic, ca urmare a faptului că nu a putut plăti tranşa de 1,6 miliarde de euro către Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Când un debitor, indiferent că este ţară, companie sau persoană fizică, nu-şi plăteşte datoria la timp, intră în faliment ("default"), însă FMI nu foloseşte acest termen, ci consideră că acesta are restanţe ("in arrears"). Dacă debitorul nu-şi plăteşte restanţele timp de doi ani, acesta va fi considerat de FMI în "restanţă prelungită" ("protracted arrears"), situaţie în care se află Somalia, Sudan şi Zimbabwe.

Actuala situaţie de incapacitate de plăţi tehnică nu este o premieră pentru Grecia, dar ar putea fi cea mai gravă din istoria ţării. În 2012, Atena a fost în incapacitate de plăţi tehnică, iar atunci Grecia a fost salvată de creditorii europeni, care au restructurat o datorie suverană de 124 de miliarde de euro.

Amintim că miniştrii finanţelor din zona euro (Eurogroup), reuniţi într-o teleconferinţă marţi seara, au respins cererea Greciei de prelungire a planului de asistenţă financiară.

"Termenul limită pentru posibilitatea extinderii programului financiar destinat Greciei a fost sfârşitul săptămânii trecute. Nu s-a putut ajunge la un acord astăzi", a explicat Peter Kazimir, ministrul de finanţe al Slovaciei.

Preşedintele Eurogroup, olandezul Jeroen Dijsselbloem, a anunţat, în ziua respectivă, că Guvernul Greciei va trimite noi propuneri miercuri, iar negocierile vor continua.

Dar, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a atras atenţia că instituţiile financiare internaţionale - Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional - nu vor lua nicio decizie privind situaţia din Grecia înainte de referendumul programat duminică. Premierul Alexis Tsipras a decis organizarea, în 5 iulie, a unui referendum prin care grecii să decidă dacă acceptă măsurile de austeritate propuse de creditorii ţării.

Liderii europeni le-au cerut grecilor să voteze în favoarea măsurilor de austeritate în referendumul de duminică, avertizând că un vot negativ poate duce la excluderea Greciei din zona euro.

Ieri, Alexis Tsipras a declarat că menţine referendumul, insistând că votul nu se referă la menţinerea ţării în zona euro.

"Un vot negativ la referendum nu va fi un vot pentru părăsirea Europei, ci pentru o revenire la valorile europene. Acest vot ar exercita presiuni mai puternice pentru un acord viabil din punct de vedere economic", a spus Tsipras, avertizând că o ieşire a Greciei din zona euro ar avea "consecinţe dezastruoase".

Premierul elen a subliniat: "Vă cer să votaţi «NU» în privinţa planului de asistenţă financiară şi «DA» perspectivelor găsirii unei soluţii viabile. Singura noastră cale să depăşim criza este să revenim la popor şi exact asta facem".

Cei mai mulţi dintre greci susţin că vor vota "NU" la referendum, conform rezultatelor unui sondaj ProRata dat publicităţii ieri. Acesta arată că proporţia celor care intenţionează să voteze "NU" este de 46%, în timp ce 37% dintre respondenţi au afirmat că vor vota "DA".

Amintim că autorităţile elene nu sunt de acord cu creditorii internaţionali care îi cer Greciei reforma pensiilor, modificarea legislaţiei muncii şi reducerea deficitului bugetar.

Ieri, Comisia Europeană a dat asigurări că zona euro "poate rezista indiferent de ceea ce se întâmplă în Grecia", confirmând că a primit din partea Atenei o nouă propunere care va sta la baza negocierilor.

Comisarul european pentru zona euro, Valdis Dombrovskis, a declarat ieri, cu numai câteva ore înainte de o nouă teleconferinţă a Eurogroup, că este nevoie să se înceapă negocieri privind noul program de sprijin solicitat de Atena. În opinia acestuia, există o posibilitate ce părţile să ajungă la un acord înainte de următorul termen, stabilit pentru 20 iulie, dată la care Grecia trebuie să ramburseze 3,5 miliarde de euro către Banca Centrală Europeană (BCE).

Euro a scăzut cu 0,5% ieri, la ora 11.26, pe piaţa din New York, ajungând la 1,1090 dolari

Industria germană cere scoaterea Greciei din zona euro

Fondul European de Stabilitate Financiară (EFSF) analizează trei posibile opţiuni de răspuns la faptul că Grecia nu şi-a rambursat datoria către FMI.

"Dacă boardul executiv al FMI confirmă neplata de către Grecia a tranşei de 1,6 miliarde de euro, pentru EFSF aceasta ar constitui un default pentru anumite credite EFSF", a informat instituţia. În acest caz, directorul EFSF, Klaus Regling, trebuie să-l informeze pe preşedintele Eurogroup de neplată şi să-i propună trei opţiuni. Prima ar consta în solicitarea ca Grecia să ramburseze imediat tot ceea ce datorează EFSF. A doua opţiune ar fi ca EFSF să renunţe la creanţele sale. A treia şi cea mai probabilă opţiune este că EFSF îşi va rezerva dreptul de a acţiona ulterior cu privire la creditele acordate Greciei.

EFSF subliniază că nerambursarea de către Grecia a tranşei datorate FMI nu are nicio influenţă asupra capacităţii EFSF de a-şi rambursa deţinătorii de obligaţiuni.

Companiile germane şi-au redus expunerea pe Grecia în ultimii ani şi în prezent au început să ceară scoaterea acestei ţări din zona euro.

"O ieşire a Greciei din zona euro nu mai poate fi un subiect tabu. Combinată cu o strategie viitoare înţeleaptă din partea ţărilor din zona euro, ieşirea Greciei din uniunea monetară ar putea contribui chiar la stabilizarea zonei. Pieţele au nevoie de încredere", a declarat Matthias Wissmann, preşedintele Asociaţiei industriei auto din Germania (VDA), vicepreşedinte al Federaţiei Industriale Germane (BDI).

Criza din Grecia subminează perspectiva stabilităţii financiare, avertizează Banca Angliei într-un raport.

"Băncile se află într-o situaţie mai bună acum, dar există în continuare probleme", se arată în raportul care atrage atenţia că riscurile legate de Grecia sunt în mod particular acute, după eşuarea negocierilor autorităţilor elene cu creditorii, săptămâna trecută.

"Situaţia din Grecia rămâne fluidă şi este posibil ca agravarea crizei să determine o reanalizare pe scară largă a riscurilor, pe pieţele financiare", a declarat guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Si? A luoat-o Pamintul razna in Univers? A declarat cineva razboi Greciei? Nu! Totul este sub control!

Comanda carte
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
boromir.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9717
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6980
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3465
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0023
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.2800

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
contragarantare.ro
Mirosul Crăciunului
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb