Pentru a preîntâmpina şi a lua măsuri de diminuare a consecinţelor economice generate de pandemia COVID-19 asupra întreprinderilor mici şi mijlocii, FNGCIMM anunţă demararea, în regim de urgenţă, a Programului IMM INVEST ROMÂNIA, aprobat prin OUG nr.110/2017 , cu îmbunătăţirile aduse prin OUG 29/21.03.2020, conform unui comunicat remis Redacţiei noastre.
Programul guvernamental IMM INVEST ROMÂNIA permite IMM-urilor afectate semnificativ de criză să îşi asigure lichidităţile pentru derularea activităţîi curente sau pentru investiţii, prin accesarea unor finanţări garantate.
În vederea înscrierii în program, în termen de 7 zile calendaristice de la dată publicării în Monitorul Oficial al României a Hotărârii pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a OUG nr. 110/2017 privind Programul de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii - IMM INVEST ROMÂNIA, dar nu mai târziu de 16.04.2020, ora 24.00, instituţiile de credit interesate vor transmite F.N.G.C.I.M.M. şi M.F.P. solicitarea de înscriere în program, nivelul costurilor totale pe care le vor aplică, precum şi valoarea estimată a finanţărilor pentru anul 2020.
FNGCIMM va garanta aceste finanţări în numele şi în contul statului român, iar garanţiile vor putea acoperi un procent de maximum 80% din creditele de investiţîi, cu o valoare maximă de 10.000.000 lei şi din creditele/liniile de credit destinate finanţării capitalului de lucru necesar întreprinderilor mijlocii, în valoare de până la 5.000.000 lei şi/sau un procent de 90% din creditele/liniile de credit, în valoare de până la 1.000.000 lei acordate întreprinderilor mici, respectiv din creditele/liniile de credit în valoare de până la 500.000 lei, acordate microîntreprinderilor.
Dumitru Nancu - Director general FNGCIMM, a declarat: " FNGCIMM este pregătit să implementeze Programul IMM INVEST ROMÂNIA, că măsură de menţinere în viaţă a peste 40.000 de IMM-uri. Am creat o schemă simplă de finanţare/ garantare, în condiţîi avantajoase pentru beneficiari, am configurat organizaţional fluxurile de analiză şi aprobare să funcţioneze în regim de urgenţă. Înţelegem perfect că în această situaţie de criză, întreprinderile mici şi mijlocii sunt cele mai afectate şi le suntem alături pentru a le asigura gură de oxigen de care au nevoie pentru supravieţuire. Solicităm tuturor partenerilor bancari să colaboreze pentru a depăşi acest moment critic, având încredere în capacitatea noastră operaţională de garantare. În această perioada de incertitudine dorim să eliminăm măcar parţial presiunea resimţită de cele mai afectate întreprinderi mici şi mijlocii, iar pe ceilalţi antreprenori, care nu se regăsesc în criteriile de eligibilitate ale acestui program, ii anunţăm că în curând vom operaţionaliza un alt produs de finanţare/garantare, susţinut din surse proprii FNGCIMM."
1. Garantare?
(mesaj trimis de anonim în data de 10.04.2020, 07:01)
Se mentine la aceste tipuri de credite, obligativitatea administratorilor/actionarilor de a semna bilete la ordin ca fidejusori, in schimbul garantiei? Adica de a garanta garantia Fondului cu intreaga lor avere personala?