Dominaţia în comerţul global 2000 vs 2024

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 9 iulie

Dominaţia în comerţul global 2000 vs 2024

English Version

În anul 2000, SUA au fost principalul partener comercial pentru majoritatea ţărilor din Americi (de Nord, de Sud şi Centrală), mai multe economii majore din Asia-Pacific şi părţi din Africa, în timp ce UE domina comerţul cu o mare parte a Europei, zone mari din Africa şi Asia, şi porţiuni semnificative din America de Sud, potrivit voronoiapp.com, care prezintă o hartă duală a lumii, ce compară dominaţia în comerţul global prin identificarea celui mai mare partener comercial (exporturi şi importuri combinate) pentru fiecare ţară în anii 2000 şi 2024 - între Statele Unite, Uniunea Europeană şi China.

Potrivit sursei citate, în 2000, China a fost cel mai mare partener doar pentru câteva economii mai mici, inclusiv Myanmar, Mongolia, Coreea de Nord, Oman, Sudan şi Yemen.

În 2024, însă, amprenta comercială a Chinei s-a extins semnificativ, devenind cel mai mare partener de comerţ pentru aproape toată Asia, o mare parte din Africa şi majoritatea Americii de Sud. SUA şi-au menţinut dominaţia în America de Nord şi în anumite ţări din America de Sud. Totodată, UE a rămas principalul partener pentru o mare parte din Europa, Africa de Nord şi regiunile învecinate, dar acoperirea sa globală a scăzut în comparaţie cu cea a Chinei.

Comerţul total al Chinei a crescut de la 474 de miliarde de dolari în 2000 la 6,2 trilioane de dolari în 2024, depăşind atât SUA, cât şi UE, devenind astfel principala putere comercială mondială.

Trump prelungeşte termenul limită pentru tarifele vamale până la 1 august

Preşedintele american Donald Trump a semnat, luni, un ordin executiv care prelungeşte până la 1 august data la care aşa-numitele tarife vamale ”reciproce” vor intra în vigoare, informează Reuters, conform news.ro. Termenul anterior fusese 9 iulie.

”Am stabilit, pe baza informaţiilor şi recomandărilor suplimentare din partea diferiţilor înalţi funcţionari, inclusiv a informaţiilor despre stadiul discuţiilor cu partenerii comerciali, că este necesar şi adecvat să se prelungească suspendarea (...) până la 1 august 2025, ora 12:01 a.m., ora de vară din Est (coasta de est a SUA - n.r.)”, se arată în documentul semnat de Donald Trump.

Luni, preşedintele american Donald Trump a început să le spună partenerilor comerciali - de la furnizori puternici precum Japonia şi Coreea de Sud până la jucători minori - că tarifele americane mult mai mari vor începe la 1 august, marcând o nouă etapă în războiul comercial pe care l-a lansat la începutul acestui an.

Scrisorile de notificare trimise până în prezent unui număr de 14 ţări, printre care se numără exportatori americani mai mici precum Serbia, Thailanda şi Tunisia, sugerează oportunităţi de negocieri suplimentare, avertizând în acelaşi timp că orice măsuri de represalii vor fi întâmpinate cu un răspuns similar. ”Dacă, din orice motiv, decideţi să vă măriţi tarifele, atunci, oricare ar fi numărul cu care alegeţi să le măriţi, va fi adăugat la cei 25% pe care îi percepem”, a declarat Trump în scrisorile către Japonia şi Coreea de Sud, publicate pe platforma sa Truth Social.

Tarifele mai mari, percepute importatorilor americani de bunuri străine, intră în vigoare la 1 august şi nu se vor interfera cu tarifele sectoriale anunţate anterior, cum sunt cele pentru automobile, oţel şi aluminiu. Asta înseamnă, de exemplu, că tarifele pentru vehiculele japoneze vor rămâne la 25%, în loc ca tariful existent de 25% pentru sectorul auto să crească la 50% adăugând noua rată reciprocă, aşa cum s-a întâmplat cu unele dintre tarifele lui Trump.

UE, fără notificare

Uniunea Europeană nu va primi o scrisoare din partea Statelor Unite în care să se stabilească tarife mai mari, spun surse din UE citate de Reuters. Unele surse au declarat că blocul comunitar este aproape de un acord cu administraţia Trump. Acest acord ar putea include concesii limitate la tarifele de bază de 10% aplicate de SUA pentru aeronave şi piese de schimb, unele echipamente medicale şi băuturi spirtoase, au declarat sursele. Acestea au mai spus că UE analizează un acord ce le-ar permite constructorilor auto din UE care produc şi exportă maşini din Statele Unite să importe mai multe vehicule din UE la tarife sub nivelul actual de 25%. Un astfel de acord ar avantaja producătorii auto germani care au fabrici mari în SUA.

Comisia Europeană, care urmărea un acord comercial echilibrat şi mai amplu cu Statele Unite, a informat luni seara reprezentanţii de la Bruxelles că ţările UE se află în faţa unei alegeri între acceptarea unui acord dezechilibrat şi o incertitudine şi mai mare.

Comisia a mai declarat că nu există garanţii că administraţia Trump nu va impune tarife suplimentare sau nu va solicita concesii suplimentare.

În prezent, UE se confruntă cu tarife de 50% impuse de SUA asupra exporturilor de oţel şi aluminiu, de 25% asupra autovehiculelor şi pieselor auto şi de 10% asupra majorităţii celorlalte produse. SUA analizează, de asemenea, posibilitatea impunerii de tarife suplimentare asupra produselor farmaceutice şi semiconductorilor.

UE încă îşi propune să ajungă la un acord comercial, după ce preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi Trump au avut ”un schimb de opinii bun”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei.

UE a fost împărţită între a face presiuni pentru un acord comercial rapid şi uşor sau a-şi valorifica influenţa economică pentru a negocia un rezultat mai bun.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Comanda carte
SHE LEADS - Gala Excelenţei în Business
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0677
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3157
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4183
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8708
Gram de aur (XAU)Gram de aur461.0847

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb