Curtea de Apel din Paris a respins miercuri cererea de extrădare formulată de ţara noastră pentru prinţul Paul de România, condamnat în ţară la închisoare pentru trafic de influenţă, potrivit AFP, care transmite cele ce urmează.
Decizia vine după ce autorităţile române emiseseră în ianuarie un nou mandat de arestare, în baza unei hotărâri definitive din 2020, în care Paul-Philippe al României fusese condamnat la trei ani şi patru luni de închisoare, în legătură cu un dosar privind retrocedarea frauduloasă de proprietăţi.
Preşedintele Camerei pentru extrădări a subliniat că, deşi autorităţile române aveau justificare pentru emiterea unui nou mandat, acesta a fost considerat „disproporţionat”. Judecătorul a precizat că nu s-a pronunţat pe fondul cauzei, ci strict asupra admisibilităţii mandatului.
„Am spus întotdeauna că eu cred în justiţia franceză”, a reacţionat Paul de România, în vârstă de 76 de ani, la ieşirea din sală. Avocata sa, Miriame Laichi, a apreciat că instanţa franceză „pune capăt unei hărţuiri procedurale inacceptabile” şi apără „principiile fundamentale ale statului de drept”.
Potrivit AFP, prinţul este acuzat că, începând din 2006, a colaborat cu o reţea de persoane pentru a recupera ilegal proprietăţi revendicate ca moştenire de la familia regală, prejudiciul estimat ridicându-se la peste 145 de milioane de euro. Condamnarea sa a fost pronunţată de Înalta Curte de Casaţie în decembrie 2020.
În noiembrie 2023, Curtea de Apel din Paris respinsese deja o primă cerere de extrădare, invocând nereguli procedurale în compunerea completului de judecată din România. Pentru a formula o nouă solicitare, statul român s-a bazat pe o decizie din iulie 2024 a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, care considera că refuzul extrădării este contrar principiului încrederii reciproce între statele membre.
În ciuda recomandării formulate de avocatul general pentru predarea prinţului, instanţa a menţinut refuzul, o decizie cu implicaţii sensibile asupra cooperării judiciare europene.
Opinia Cititorului