Iunie 2025, lună record de căldură pe trei continente

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 9 iulie

Iunie 2025, lună record de căldură pe trei continente

English Version

Luna iunie 2025 a fost marcată de valuri de căldură record în numeroase regiuni ale globului, arătând încă o dată cât de grav şi rapid se intensifică efectele încălzirii globale. Potrivit unei analize realizate de AFP pe baza datelor programului Copernicus al Uniunii Europene, 12 ţări au înregistrat cea mai caldă lună iunie din istorie, iar alte 26 de ţări au avut a doua cea mai caldă lună iunie de la începutul măsurătorilor. În total, circa 790 de milioane de persoane din Europa, Asia şi Africa au fost afectate direct de temperaturi fără precedent pentru această perioadă a anului.

Europa: valuri timpurii de căldură

La finalul lunii iunie, sudul şi vestul Europei s-au confruntat cu un val de căldură timpuriu şi intens. 15 ţări europene, inclusiv Elveţia, Italia şi statele din Balcani, au înregistrat temperaturi cu 3°C peste media sezonieră. În Spania, Bosnia şi Muntenegru, iunie 2025 a devenit oficial cea mai caldă lună iunie de la începutul înregistrărilor meteorologice. În Sevilla, tradiţionalul experiment televizat de a prăji un ou pe stradă într-o tigaie expusă soarelui a fost reluat cu succes, simbolizând ironic gravitatea caniculei.

Asia-Pacific: temperaturi record pe uscat şi în apele mării

Japonia a înregistrat cea mai caldă lună iunie din ultimii 127 de ani, cu temperaturi ale apelor de coastă cu 1,2°C peste normal, egalând recordul din 2024. Acest nou episod termic vine după cea mai caldă vară şi cea mai caldă toamnă din istoria ţării.În mod similar, Coreea de Sud şi Coreea de Nord au avut cea mai caldă lună iunie, cu abateri de aproape 2°C peste valorile normale. În China, peste 100 de staţii meteorologice au înregistrat noi maxime absolute pentru luna iunie, unele depăşind 40°C.

Asia Centrală: primăvară record, urmată de un iunie fierbinte

În Pakistan şi Tadjikistan, valurile de căldură din iunie au depăşit recordurile istorice. Temperaturile ridicate fac parte dintr-o primăvară anormal de caldă, înregistrată în întreaga Asie Centrală. Ţări precum Iran, Afganistan, Uzbekistan şi Kârgâzstan au înregistrat, în perioada aprilie-iunie 2025, cea mai caldă primăvară de când se fac măsurători. În unele regiuni aride, temperaturile au urcat peste 50°C, depăşind cu 4°C valorile medii din perioada 1981-2010.

Africa ecuatorială: iunie 2025, aproape la fel de fierbinte ca iunie 2024

În Nigeria, cea mai populată ţară africană, luna iunie 2025 a egalat recordul termic din 2024. În alte ţări din regiunea Sahel şi Africa ecuatorială, precum Republica Centrafricană, Sudanul de Sud, Camerun, RDC şi Etiopia, iunie a fost a doua cea mai caldă lună din istorie. În Sudanul de Sud, temperaturile au fost cu 2,1°C peste normal, forţând guvernul să închidă şcolile din cauza riscurilor pentru sănătatea copiilor - o măsură fără precedent într-o ţară deja grav afectată de instabilitate şi sărăcie.

ONU: Clima ameninţă dezvoltarea Africii

Într-un raport publicat în luna mai, Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), agenţie a ONU, avertiza că valurile de căldură din Africa au devenit factori majori care agravează foametea, insecuritatea, migraţia şi declinul socio-economic. „Temperaturile extreme şi schimbările climatice afectează toate aspectele dezvoltării Africii”, subliniază OMM, cerând intervenţii urgente şi planuri de adaptare la nivel continental.

Căldura extremă devine noua normalitate?

Frecvenţa tot mai mare a recordurilor termice şi răspândirea geografică largă a valurilor de căldură confirmă ceea ce climatologii avertizează de ani de zile: criza climatică este aici şi se accelerează. Efectele sale devin globale, simultane şi interconectate, afectând nu doar mediul natural, ci şi economia, sănătatea publică şi stabilitatea socială. Dacă tendinţele actuale continuă, luni precum iunie 2025 vor deveni o regulă, nu o excepţie. Răspunsul necesită acţiune politică globală, reducerea emisiilor şi măsuri urgente de adaptare, în special în regiunile cele mai vulnerabile.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
SHE LEADS - Gala Excelenţei în Business
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3345
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4451
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8926
Gram de aur (XAU)Gram de aur458.4241

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb