Autorităţile elene au luat o decizie de protecţie publică: în contextul unui val de căldură severă care afectează întreaga ţară, Acropola din Atena se va închide în cele mai fierbinţi ore ale zilei. Decizia vine pe fondul unui risc crescut de incendii şi al temperaturilor prognozate de până la 42°C.
• Monument istoric, în pauză de vizitare
Ministerul grec al Culturii a anunţat că sitului arheologic Acropola din Atena i se va suspenda accesul public între orele 13:00 şi 17:00 (ora locală), din cauza caniculei. Măsura este preventivă şi vizează protejarea vizitatorilor, a personalului şi a integrităţii sitului. Partenonul şi celelalte capodopere ale Greciei Antice vor fi astfel inaccesibile în intervalul cu cele mai ridicate temperaturi.
• Căldura pune presiune pe autorităţi
Serviciul meteorologic elen (EMY) avertizează că acest val de căldură va toată săptămâna cu temperaturi similare. Protecţia Civilă a emis şi un avertisment sever de incendiu pentru regiunea Attica, centrul Greciei şi Peninsula Peloponez, în special din cauza vegetaţiei uscate şi a vânturilor locale care pot agrava situaţia.
• Situl istoric, între recorduri de vizitatori şi provocările climatice
Acropola din Atena, simbol al civilizaţiei greceşti şi patrimoniu UNESCO, este cel mai vizitat obiectiv turistic al ţării. În 2023, peste 4,5 milioane de turişti au ajuns pe colina sacră - un record care a determinat autorităţile să introducă programări pe intervale orare, pentru a evita supraaglomerarea. Măsura închiderii temporare a fost aplicată şi în verile anilor 2023 şi 2024, în perioadele de caniculă extremă. În iulie 2023, un val de căldură de două săptămâni a impus restricţii fără precedent asupra turismului.
• Schimbările climatice şi turismul: un echilibru tot mai greu de păstrat
Grecia, ţară mediteraneană obişnuită cu veri toride, se confruntă din ce în ce mai des cu valuri de căldură mai lungi, mai intense şi mai periculoase. Situaţia de la Acropola este ilustrativă pentru tensiunea dintre turismul de masă şi adaptarea la criza climatică. În acest context, autorităţile culturale şi turistice din Grecia caută soluţii pentru a proteja patrimoniul şi sănătatea publică, fără a frâna dezvoltarea economică dependentă de turism.
Acţiunea Greciei se înscrie într-un trend regional - valuri de căldură afectează tot mai multe ţări din Europa de Sud-Est. Iunie 2025 a fost deja declarată cea mai caldă lună iunie înregistrată în 12 ţări la nivel global, potrivit programului european Copernicus.
În această ecuaţie tensionată dintre climă, patrimoniu şi economie, Acropola rămâne un simbol şi un barometru al felului în care civilizaţiile de ieri şi de azi se adaptează vremurilor în schimbare.
Opinia Cititorului