PwC: O treime din producţia mondială de cipuri va avea probleme în aprovizionarea cu cupru

F.A.
Ziarul BURSA #Internaţional / 9 iulie

PwC: O treime din producţia mondială de cipuri va avea probleme în aprovizionarea cu cupru

Aproximativ 32% din producţia mondială de semiconductori ar putea să se confrunte cu probleme în aprovizionarea cu cupru în 2035, din cauza schimbărilor climatice, de patru ori mai mult comparativ cu situaţia actuală, arată un studiu publicat ieri de firma de consultanţă PricewaterhouseCoopers (PwC), transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Chile, cel mai mare producător mondial de cupru, se confruntă deja cu o criză a apei, care încetineşte producţia de cupru. În 2035, majoritatea celor 17 ţări care aprovizionează cu cupru industria de cipuri vor fi în pericol de secetă, prognozează PwC.

Ultima criză mondială de cipuri, provocată de boom-ul cererii după pandemie, a condus la închideri de uzine, a paralizat industria auto şi a oprit liniile de producţie în alte sectoare dependente de cipuri.

”Asta va şterge un punct procentual din creşterea PIB-ului SUA şi 2,4% în cazul Germaniei”, susţine responsabilul de proiect de la PwC, Glenn Burm.

Potrivit raportului firmei de consultanţă, minele de cupru din China, Australia, Peru, Brazilia, SUA, Republica Democratică Congo, Mexico, Zambia şi Mongolia vor fi afectate şi ele, ceea ce înseamnă că niciuna dintre regiunile globului unde se produc cipuri nu va fi scutită de riscuri.

Cuprul este utilizat la producerea miliardelor de sârme minuscule care formează circuitul unui cip. Chiar dacă se caută materiale alternative, în prezent nu există o soluţie comparabilă ca preţ şi performanţă cu cuprul.

În timp, riscurile nu vor face decât să crească dacă inovaţia în domeniul materialelor nu se adaptează la schimbările climatice şi nu va fi pusă la punct o aprovizionare mai sigură cu apă în ţările afectate, subliniază PwC.

”Aproximativ o jumătate din producţia de cupru a fiecărei ţări va fi în pericol în 2050, indiferent cât de rapid lumea îşi va reduce emisiile de carbon”, susţin autorii raportului.

Chile şi Peru au luat măsuri pentru a-şi îmbunătăţi aprovizionarea cu apă prin creşterea eficienţei operaţiunilor miniere şi construirea de uzine de desalinizare a apei marine. Acest lucru este exemplar, spune PwC, dar ar putea să nu fie o soluţie pentru ţările care nu au acces la mare.

PwC estimează că 25% din producţia de cupru a statului Chile este în pericol de perturbări în prezent, un procent care va creşte la 75% într-un deceniu şi va ajunge undeva între 90% şi 100% în 2050.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
SHE LEADS - Gala Excelenţei în Business
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3345
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4451
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8926
Gram de aur (XAU)Gram de aur458.4241

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb