În România rurală, mii de copii îndură foamea în fiecare zi. Potrivit datelor furnizate de Fundaţia World Vision România, unul din patru copii din mediile defavorizate merge seara flămând la culcare. Mâncarea puţină din casă este, adesea, destinată fraţilor mai mari sau adulţilor care lucrează, iar cei mai mici renunţă în tăcere la cină. În paralel, lipsa resurselor financiare împiedică părinţii să-şi trimită copiii la şcoală. Fiecare zi este o alegere dureroasă între hrană, îmbrăcăminte şi educaţie.
• "Pâine şi Mâine": O iniţiativă care oferă hrană, dar şi speranţă
Pentru a combate aceste realităţi, Fundaţia World Vision România derulează programul "Pâine şi Mâine", destinat copiilor din clasele primare din 12 judeţe: Botoşani, Călăraşi, Cluj, Dâmboviţa, Dolj, Giurgiu, Iaşi, Olt, Teleorman, Mehedinţi, Vâlcea şi Vaslui. Programul le oferă zilnic o masă caldă la prânz şi două ore de ajutor la teme, sub îndrumarea cadrelor didactice. În anul 2024, peste 204.000 de porţii de mâncare caldă au fost oferite în cadrul activităţilor de tip after-school şi în Şcolile de Vară. Începând cu anul şcolar 2024-2025, programul "Pâine şi Mâine" are o nouă componentă specială, intitulată "Hrăneşte-le foamea de carte", concentrată pe copiii care învaţă în regim simultan. Aceştia studiază în clase mixte, unde un singur profesor predă mai multor ani de studiu, în aceeaşi sală, în acelaşi timp. Este o realitate întâlnită frecvent în comunităţile izolate, unde depărtarea, depopularea şi lipsa infrastructurii nu permit funcţionarea unor clase normale. În ciuda acestor condiţii, aproape trei sferturi dintre profesori cred că acest sistem reprezintă singura şansă reală la educaţie pentru aceşti copii.
• Rezultate concrete
Datele colectate de World Vision arată că, în şcolile incluse în program, prezenţa copiilor la ore a crescut la 99%, iar abandonul şcolar a fost semnificativ redus. În plus, 70% dintre elevi au înregistrat îmbunătăţiri la şcoală: 82% şi-au îmbunătăţit performanţele la limba română; 85% au înregistrat progrese la matematică. Deşi programul oferă şi sprijin educaţional, cel mai aşteptat moment al zilei pentru copii este masa caldă de la prânz. Pentru mulţi, este singura masă pe care o primesc în ziua respectivă. Profesorii recunosc că, fără acest ajutor, şcoala ar fi un lux imposibil. "Pâine şi Mâine" nu este doar un program de asistenţă socială, potrivit organizatorilor lui este un act de justiţie educaţională şi o investiţie în viitorul României rurale.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.05.2025, 00:34)
Saracii de ei,
dar pentru Ucraina cadouri de miliarde $ si inarmare,avem bani,
rusine politicului,care vinde tara ptr. interese straine.