ZIUA FRANŢEI Franţa, investitor strategic în România: 12,9 miliarde euro şi peste 125.000 locuri de muncă

George Marinescu
Ziarul BURSA #Companii / 14 iulie

Franţa, investitor strategic în România: 12,9 miliarde euro şi peste 125.000 locuri de muncă

English Version

Legăturile economice franco-române datează de peste 30 de ani, în care partenerii din Hexagon au efectuat permanent investiţii în ţara noastră, investiţii care au contribuit la transformări structurale în sectoare economice cheie - agricultură, auto şi componente auto, aviaţie, servicii financiare şi bancare, construcţii navale, consultanţă, digital, energie, telecomunicaţii, tehnologia informaţiei, materiale de construcţii şi asistenţă medicală -, care au avut impact pozitiv cu privire la crearea şi dezvoltarea IMM-urilor, care s-au concretizat în deschiderea în România a unor filiale ale unor companii mari din Franţa.

Franţa este cel de-al treilea investitor şi cel de-al patrulea partener comercial al ţării noastre, iar pentru acest lucru stau mărturie următoarele cifre: 12,9 miliarde euro - investiţii directe franceze în România la finalul anului 2024, care au generat peste 125.000 locuri de muncă, şi un comerţ bilateral în valoare de 13,2 miliarde euro. Aceste date înregistrate la finalul anului trecut reprezintă un plus comparativ cu finalul anului 2023, când comerţul bilateral dintre Franţa şi România a atins valoare de 11,6 miliarde euro, cu un deficit comercial al Hexagonului pe relaţia cu ţara noastră de 1,2 miliarde euro, din care peste 10% reprezintă deficit rezultat de importurile de materii prime agricole româneşti.

Potrivit datelor Trezoriei Franceze, Ministerului de Externe al Franţei, CCIFER, Team France Export şi din statisticile anuale ale Ambasadei Franţei în ţara noastră, comerţul bilateral dintre Franţa şi România este dominat de comerţul intra-industrial, dar şi de comerţul intra-grup. Franţa importă din ţara noastră echipamente de transport (peste 40% din importuri), maşini, aparate şi echipamente (22%), produse agroalimentare (8,2%), textile şi încălţăminte (7%), cauciuc, materiale plastice şi produse minerale (7%). Potrivit Trading Economics - care citează baza de date Comtrade a ONU -, la finalul anului 2024 exporturile României în Franţa reprezentau 6,4% (adică 6,34 miliarde dolari) din totalul exporturilor făcute de ţara noastră anul trecut care s-au ridicat la valoarea de 100,37 miliarde dolari.

În schimb, exporturile companiilor din Hexagon în România sunt mai diversificate: maşini, aparate şi echipamente (peste 28% din totalul exporturilor); echipamente de transport (17%); produse chimice, parfumuri şi cosmetice (13%); metal şi produse metalice (9,7%); produse agroalimentare (9%); produse farmaceutice (7%).

Practic, prezenţa franceză în ţara noastră este predominantă în producţie şi distribuţie. Pe piaţa auto, producătorul Renault-Dacia are aproape 18.000 de angajaţi direct, în jurul căruia sunt prezenţi mai mulţi furnizori la scară largă, inclusiv Forvia (7.400 de angajaţi), Michelin (4.700 de angajaţi), Valeo (1.500 de angajaţi), Hutchinson (900 de angajaţi) şi Akwel (500 de angajaţi). De asemenea, în industrie, grupurile Saint-Gobain, Airbus, Thales şi Air Liquide joacă un rol important pe pieţele lor. În sectorul energetic, grupul Engie este cel mai mare distribuitor de gaze din ţară, cu aproape 2 milioane de clienţi rezidenţiali, în timp ce grupul Orange, este unul din principalii operatori de telefonie mobilă din România. Filiala din ţara noastră a grupului Carrefour este al treilea cel mai mare retailer şi a menţinut un impuls pozitiv în 2024, în timp ce grupurile Auchan şi Leroy-Merlin sunt, de asemenea, jucători influenţi pe pieţele lor respective. În sectorul bancar, BRD (grupul Societe Generale) se află în top 5 al băncilor comerciale din România în ceea ce priveşte activele deţinute, iar Groupama reprezintă una dintre companiile puternice din sectorul românesc al asigurărilor, mai ales în segmentul asigurărilor auto.

Dincolo de cifre, importantă este prezenţa partenerilor francezi în ţara noastră, prezenţă care transformă, conectează culturi şi inspiră comunităţi. Iar un rol important în acest sens îl are Camera de Comerţ şi Industrie Franţa-România, unde parteneriatul economic, parteneriatul cultural şi dialogul permanent între oamenii de afaceri din Hexagon şi cei români reprezintă bazele inovaţiei permanente în cele 16 sectoare industriale în care îşi derulează afacerile cele peste 4150 de companii franceze care activează în ţara noastră.

Opinia Cititorului ( 2 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. "Franţa, investitor strategic în România",

    nasol am mai ajuns fratilor, 

    mult mai bine era daca USA,ar fi investitor strategic în România.

    Franta si USA joaca in "divizii" total diferite,din pacate pentru Romania.  

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    1. Pai domnu, ia facetzi lobby in Congresul american pt asta. Scoatetzi banu, nu poveshti gen Simion, preten imaginar cu maga. In caz ca nu shtitzi, multinatzionalele sunt liga de sus. Unde firma italiana Ferrero tocmai a cumparat firma de cereale din State Kellogg's.

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dosar BURSA - Crizele Apocalipsei
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0795
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3468
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4530
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8584
Gram de aur (XAU)Gram de aur470.5238

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
industrylink.eu
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
industrylink.eu
BURSA
Comanda carte
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb