G7 revizuieşte tarifele vamale şi promite să reducă dezechilibrele economice globale

SABIN S. BRANDIBURU
Internaţional / 23 mai

G7 revizuieşte tarifele vamale şi promite să reducă dezechilibrele economice globale

Miniştrii de finanţe şi guvernatorii băncilor centrale din Grupul celor Şapte democraţii au trecut joi peste divergenţele dintre ei, angajându-se să abordeze "dezechilibrele excesive" din economia globală şi afirmând că ar putea intensifica sancţiunile împotriva Rusiei, potrivit Reuters.

Conform sursei citate, existau îndoieli înaintea reuniunii cu privire la emiterea unui comunicat final, având în vedere divergenţele legate de tarifele vamale impuse de SUA şi reticenţa Washingtonului de a se referi la războiul Rusiei împotriva Ucrainei ca fiind ilegal.

Însă, după trei zile de discuţii, participanţii au semnat un document amplu, lipsit de limbajul anterior referitor la combaterea schimbărilor climatice şi care a atenuat, de asemenea, referinţele la războiul din Ucraina.

"Am găsit un teren comun privind cele mai presante probleme globale cu care ne confruntăm", a declarat ministrul canadian de finanţe, François-Philippe Champagne, la conferinţa de presă de închidere.

"Cred că transmite un semnal foarte clar către lume... că G7 este unit în scopuri şi în acţiune."

Oficialii, care s-au întâlnit în Munţii Stâncoşi canadieni, au făcut apel la o înţelegere comună a modului în care "politicile şi practicile non-piaţă" subminează securitatea economică internaţională.

Documentul nu a menţionat China, dar referirile făcute de Statele Unite şi alte economii din G7 la politici şi practici non-piaţă vizează adesea subvenţiile de stat ale acesteia şi modelul economic axat pe exporturi.

Declaraţia G7 a omis să menţioneze tarifele impuse de preşedintele american Donald Trump, care perturbă comerţul global şi lanţurile de aprovizionare şi sporesc incertitudinea economică.

Champagne a minimizat lipsa menţiunilor privind tarifele în comunicat, dar a spus că miniştrii "nu au evitat subiectul" şi au discutat despre impactul acestora. Canada caută un acord pentru eliminarea tarifelor de 25% impuse de Trump asupra multor bunuri, precum oţelul şi aluminiul.

"Încercăm să stimulăm creşterea şi stabilitatea," a adăugat el. "Şi, evident, tarifele sunt ceva ce nu poţi evita în acest context."

Această reuniune pregăteşte terenul pentru un summit al liderilor G7 care va avea loc între 15 şi 17 iunie în apropierea zonei montane Kananaskis. Trump va participa la summit, a confirmat joi Casa Albă.

Comunicatul G7 a cerut o analiză a concentrării pieţei şi a rezilienţei lanţurilor internaţionale de aprovizionare.

"Suntem de acord asupra importanţei unui teren de joc echitabil şi a unei abordări coordonate pe scară largă pentru a aborda daunele provocate de cei care nu respectă aceleaşi reguli şi care nu oferă transparenţă," a declarat grupul.

De asemenea, a recunoscut creşterea expedierilor internaţionale de tip "de minimis" - colete de valoare redusă - care pot suprasolicita sistemele vamale şi de colectare a taxelor şi pot fi folosite pentru contrabandă cu droguri şi alte bunuri ilicite.

Scutirea de taxe vamale pentru colete cu o valoare mai mică de 800 de dolari a fost exploatată de companii chineze de comerţ electronic, precum Shein şi Temu (PDD.O).

Ambasada Chinei la Ottawa a declarat că nu poate comenta imediat declaraţia G7.

Şefii finanţelor din G7 au condamnat ceea ce au numit "războiul brutal continuu" al Rusiei împotriva Ucrainei şi au declarat că, în cazul în care eforturile de încetare a focului vor eşua, vor explora toate opţiunile posibile, inclusiv "intensificarea sancţiunilor."

Descrierea războiului din Ucraina a fost atenuată faţă de declaraţia G7 din octombrie, emisă înainte de realegerea lui Trump, care îl numea "un război ilegal, nejustificabil şi neprovocat de agresiune împotriva Ucrainei."

Trump a diminuat sprijinul SUA pentru Ucraina şi a sugerat că Kievul poartă vina pentru conflict, încercând să atragă Rusia la masa negocierilor de pace.

Totuşi, miniştrii G7 s-au angajat să colaboreze pentru a se asigura că niciun stat care finanţează războiul Rusiei nu va fi eligibil pentru a beneficia de pe urma reconstrucţiei Ucrainei.

"Aceasta este o declaraţie foarte importantă," a spus Champagne, numind-o un pilon fundamental al comunicatului. Nu au fost numite China sau alte ţări acuzate de Occident că ar furniza componente esenţiale Rusiei, sfidând sancţiunile.

Activele suverane ale Rusiei din jurisdicţiile G7 vor rămâne blocate până când Moscova va încheia războiul şi va plăti pentru daunele provocate Ucrainei, se arată în comunicat.

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a spus că miniştrii G7 au discutat o propunere de reducere a plafonului de preţ de 60 de dolari pe baril pentru exporturile de petrol rusesc impus de G7, întrucât ţiţeiul rusesc se vinde acum sub acel prag.

Totuşi, planul nu a fost menţionat în comunicat, parţial deoarece secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, nu a fost convins că este necesar, a declarat un oficial european.

În prezent, ţiţeiul Brent se tranzacţionează în jurul valorii de 64 de dolari pe baril.

Un oficial european a spus că Statele Unite "nu sunt convinse" de necesitatea reducerii plafonului de preţ pentru petrolul rusesc.

Un purtător de cuvânt al Trezoreriei SUA a declarat doar că angajamentele lui Bessent în cadrul G7 "au fost atât plăcute, cât şi constructive, şi aşteptăm cu nerăbdare viitoarele noastre colaborări cu toţi partenerii G7 pe teme de interes comun."

Bessent a venit la Banff, spre uşurarea multor participanţi, după ce a lipsit de la o reuniune G20 a miniştrilor de finanţe în februarie, în oraşul sud-african Cape Town.

Oficialii G7 au descris interacţiunile sale ca fiind "constructive" şi "flexibile" şi au spus că o oarecare rigiditate iniţială a fost înlocuită de glume la cină.

"Am avut senzaţia că a fost o discuţie între prieteni şi aliaţi," a spus un oficial francez.

Totuşi, Bessent a adoptat un profil neobişnuit de discret pentru un secretar al Trezoreriei SUA la o reuniune G7, neorganizând nicio conferinţă de presă şi rămânând în mare parte departe de ochii presei.

"Am avut o zi foarte productivă," a spus acesta unui reporter în singurul său comentariu public adresat presei, conform Reuters.

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Dar subventiile si scutirile de taxe ale guvernului Biden nu perturbau pietele internationale? Doar cele ale Chinei? Usor cu pianul pe scari.

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
eximbank.ro
arsc.ro
fngcimm.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Mai. 2025
Euro (EUR)Euro5.0550
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4541
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3926
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0107
Gram de aur (XAU)Gram de aur476.7388

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
targulnationalimobiliar.ro
tibco.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
energyexpo.ro
antiquemarket.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb