Conferinţa internaţională “Finanţarea Infrastructurii prin mecanismele Pieţei de Capital”Conferinţa internaţională “Finanţarea Infrastructurii prin mecanismele Pieţei de Capital”

GAMBLING BURSA/ANAF:Circa 1,26 miliarde lei - taxele colectate în 2016 din jocurile de noroc

Ziarul BURSA #Companii #Gambling /

Colectările din gambling au scăzut anul trecut, faţă de 2015 

Suma colectată la bugetul de stat din taxele încasate din domeniul jocurilor de noroc s-a ridicat la aproape 1,26 miliarde lei, în 2016, în scădere faţă de cea din 2015, care a depăşit cu puţin 1,32 miliarde lei, potrivit informaţiilor transmise de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).

Anul trecut, au fost efectuate verificări de către organele de inspecţie fiscală din cadrul ANAF la contribuabili care au ca obiect principal de activitate "jocuri de noroc şi pariuri". Reprezentanţii ANAF ne-au spus că acestea au fost iniţiate în urma rezultatelor obţinute după analizele de risc efectuate şi a sesizărilor transmise de către Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc (ONJN), atât structurii centrale, cât şi structurilor teritoriale din cadrul Agenţiei.

Conform informaţiilor ANAF, au fost efectuate 107 controale fiscale, în urma cărora au fost stabilite sume suplimentare în valoare totală de peste 355,78 milioane lei, fiind formulate sesizări penale pentru un prejudiciu în valoare totală de circa 77,31 milioane lei. Totodată, au fost aplicate 27 de amenzi contravenţionale, în sumă totală de 167.900 lei.

Din totalul controalelor menţionate mai sus, organele de inspecţie fiscală din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală au finalizat 18 controale fiscale la contribuabilii care desfăşoară activităţi de jocuri de noroc tip pariuri în cotă fixă, deficienţele principale constatate fiind cele legate de aplicarea eronată a prevederilor art. 18. alin. 1 din Legea 571/2003 privind Codul Fiscal, care prevede: "Contribuabilii care desfăşoară activităţi de natura barurilor de noapte, cluburilor de noapte, discotecilor, cazinourilor sau pariurilor sportive, inclusiv persoanele juridice care realizează aceste venituri în baza unui contract de asociere, şi în cazul cărora impozitul pe profit datorat pentru activităţile prevăzute în acest articol este mai mic decât 5% din veniturile respective sunt obligaţi la plata unui impozit de 5% aplicat acestor venituri înregistrate" (aplicarea procentului de 5% s-a făcut prin scăderea din veniturile înregistrate a premiilor acordate), precum şi a taxei de autorizare prevăzută de OUG nr. 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc.

În urma verificărilor efectuate în acest domeniu (jocuri de noroc tip pariuri în cotă fixă), au fost stabilite sume suplimentare în valoare de aproximativ 349,93 milioane de lei, fiind instituite măsuri asigurătorii în valoare de 57,86 milioane lei.

Reprezentanţii ANAF ne-au mai precizat: "Organizarea şi exploatarea activităţii de jocuri de noroc pe teritoriul României constituie monopol de stat, a cărui administrare se face de către Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc, şi se desfăşoară în condiţiile reglementate prin prevederile Ordonanţei de urgentă a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi a Nomelor metodologice date în aplicarea acesteia, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 111/2016.

Din punct de vedere al tratamentului fiscal aplicabil veniturilor obţinute de către organizatorii jocurilor de noroc, acesta este conform prevederilor Titlului II - Impozitul pe profit din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv pentru veniturile obţinute din activitatea de jocuri de noroc organizatorii datorează impozit pe profit. Cota de impozitare este de 16% aplicată asupra profitului impozabil".

Potrivit surselor citate, ca excepţie de la regula menţionată anterior, contribuabilii care desfăşoară activităţi de natura cazinourilor aplică un regim special de impozitare, respectiv aceştia sunt obligaţi la plata unui impozit în cotă de 5% din venituri în cazul în care impozitul pe profit datorat pentru activităţile respective este mai mic decât 5% din venituri.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
Cotnari
Leap

ENGLISH SECTION

more articles

Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS