Alegerile prezidenţiale din 2024 reprezintă un moment crucial pentru democraţia din România, subliniind importanţa organizaţiilor neguvernamentale în asigurarea unui proces electoral corect şi transparent. Ieri, Curtea Constituţională a României (CCR) a cerut Biroului Electoral Central (BEC) să renumere toate voturile din primul tur al alegerilor prezidenţiale. În acest context, Fundaţia pentru o Românie Modernă (FPRM), organizaţie dedicată susţinerii democraţiei şi transparenţei în procesul electoral, solicită tuturor instituţiilor abilitate ca observatorii interni să fie prezenţi la renumărarea voturilor, pentru a garanta că procesul electoral este unul transparent, conform unui comunicat transmis redacţiei.
Observatorii interni, puntea de încredere între autorităţi şi cetăţeni
În primul tur al alegerilor prezidenţiale, FPRM a mobilizat 5018 observatori interni în întreaga ţară, asigurând o monitorizare atentă şi riguroasă a secţiilor de votare. Aceştia nu au semnalat incidente notabile în secţiile unde au fost prezenţi. Ieri, CCR a cerut reverificarea şi renumărarea tuturor buletinelor de vot, cuprinzând voturile valabil exprimate şi cele nule la alegerile pentru funcţia de Preşedinte al României din 24 noiembrie. FPRM solicită ca observatorii interni (acreditaţi de organizaţii neguvernamentale dedicate apărării democraţiei şi drepturilor omului) să fie prezenţi la procesul de renumărare a voturilor. Prin participarea lor, observatorii contribuie la consolidarea încrederii între autorităţi şi cetăţeni, demonstrând că procesul electoral este corect şi transparent. Activitatea acestora reprezintă o garanţie că voinţa poporului este respectată, iar orice neregulă este rapid identificată şi corectată. Astfel, observatorii devin adevăraţi "gardieni ai democraţiei", asigurând un proces electoral corect şi fără fraude, potrivit comunicatului.
Costin Dendea, FPRM: "Este timpul ca statul român să aloce resurse pentru pregătirea şi remunerarea observatorilor interni"
"Un observator intern este mai mult decât un simplu martor al votului. Este un garant al democraţiei, o verigă esenţială în procesul electoral. Rolul nostru este să ne asigurăm că fiecare vot este numărat corect şi că drepturile cetăţenilor sunt respectate", a declarat Costin Dendea, secretarul general al FPRM. El a subliniat importanţa recunoaşterii şi susţinerii financiare a ONG-urilor care contribuie activ la consolidarea democraţiei: "Este timpul ca statul român, prin Autoritatea Electorală Permanentă şi Biroul Electoral Central, să aloce toate resursele pentru pregătirea şi remunerarea observatorilor interni. Spiritul civic trebuie sprijinit pentru a încuraja participarea activă şi încrederea în procesul electoral", a mai precizat Costin Dendea. În plus, FPRM va lansa o petiţie prin care va promova bugetarea activităţii de observare electorală, ca parte a unei iniţiative mai ample de profesionalizare a acestui proces. "Un sistem bine susţinut, cu observatori pregătiţi şi remuneraţi, va asigura o transparenţă totală şi va spori încrederea cetăţenilor în procesul electoral. Acest demers este vital pentru o democraţie funcţională şi sănătoasă", a adăugat Costin Dendea, se menţionează în comunicat.