Generalul-locotenent Ismaël Wague, ministrul reconcilierii naţionale în guvernul militar al Mali, a folosit sâmbătă un limbaj asociat Moscovei pentru a lăuda colaborarea cu Rusia în lupta împotriva terorismului, spunând că aceasta a dus la "denazificarea" statului malian, informează Le Figaro, de la care relatăm următoarele.
Declaraţiile generalului, difuzate într-o emisiune de ştiri a televiziunii publice din Mali, au fost făcute cu ocazia unei recepţii organizate la Ambasada Rusiei din Bamako pe 9 mai, pentru a marca 80 de ani de la victoria Uniunii Sovietice în al Doilea Război Mondial. În intervenţia sa, Wague, unul dintre liderii juntei aflate la putere, a salutat sprijinul acordat de Rusia, mulţumind preşedintelui Vladimir Putin pentru "sprijinul neclintit" în domeniul securităţii naţionale.
În continuare, generalul Wague a subliniat că, datorită colaborării ruso-maliene în securitate, "suntem în plin proces de denazificare a ţării noastre prin înfrângerea eficientă a terorismului".
Expresia "denazificare" a fost folosită de mai multe ori de Vladimir Putin pentru a justifica invazia Rusiei în Ucraina, lansată în februarie 2022. Putin susţine că Rusia luptă pentru "a elimina ameninţarea unui regim neonazist" în Ucraina, apelând la existenţa unor grupuri precum Batalionul Azov sau partide politice ultranaţionaliste ucrainene, uneori antisemite, pentru a sprijini propaganda rusă.
În Mali, mercenarii ruşi, care au înlocuit treptat soldaţii francezi din 2020, luptă alături de armata maliană împotriva grupurilor teroriste islamiste, nu a celor asociate cu ideologia nazistă.
"Suntem umăr la umăr cu Federaţia Rusă pe scena internaţională şi ne asumăm această poziţie cu mândrie", a spus generalul Wague, subliniind importanţa acestui parteneriat pentru "suveranitatea" Mali.
Opinia Cititorului