Abonament gratuit
Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”

Grevist la Realitatea Media

VIVIANI MIRICĂ
Ziarul BURSA #Media-Advertising #Apărare /

"Mocneşte" la Realitatea Media. Sunt semne că se apropie "incendiul". Angajaţii trustului, sătui de promisiuni, încep să ameninţe cu greva. Reproducem scrisoarea unui angajat al trustului, care sus-ţine că de azi intră în grevă. El spune: "Managerul ne spune că nu sunt bani pentru salariile noastre printr-un mail trimis din Bahamas unde face team-building cu colegii manageri din trust".

Citiţi scrisoarea. E interesantă.

Ieri, un angajat al "Realitatea Media" trimitea o scrisoare disperată către Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind, în care anunţă că intră în grevă şi îi îndeamnă şi pe colegi să facă acelaşi lucru:

"Suntem jurnalişti când îi apărăm pe cei săraci puşi de către Guvern să facă sacrificii şi mai mari. Suntem jurnalişti când dăm dreptate patronatelor. La fel de jurnalişti când promovăm mişcările sindicale. Nu suntem însă jurnalişti pentru noi înşine.

Am acceptat o situaţie ciudată - să fim puşi în ipostaza de a urla despre încălcarea drepturilor pensionarilor, bugetarilor, PFA-urilor, medicilor, pacienţilor sau mamelor, dar să fim muţi când ni se încalcă nouă drepturile. Cu bună ştiinţă continuăm să urlăm pentru alţii în timp ce banca ne ia casa, firma de leasing ne ia maşina, Provident vine după împrumutul de 3 lei făcut pentru pâinea zilei de mâine..."

Cu bună ştiinţă aplecăm capul când managerul ne spune că nu sunt bani pentru salariile noastre printr-un mail trimis din Bahamas unde face team-building cu colegii manageri din trust. Cu bună ştiinţă acceptăm ameninţarea că mâine nu mai avem loc de muncă dacă nu continuăm să acceptăm să lucrăm fără să fim plătiţi.

Compostăm cu putere biletul de RATB care a luat locul bonului de la benzinărie. Nervii, frustrarea, depresia, revolta. Toate rămân în autobuz după ce coborâm în faţa Casei Presei Libere. Se pierd printre norii de transpiraţie mascată cu parfumuri de firmă, sunt domolite de vocea ridicată care ne oferă leucoplast cu rivanol la 1 leu. Intrăm în Casa Presei Libere cu capul plecat şi ieşim cu capul în mână. Sabia managerului nu iartă pe nimeni.

Am transmis live greve generale, greve japoneze, proteste spontane. Am transmis live negocieri între sindicate şi guvern, am transmis live negocieri peste negocieri. Măcar atât să fi învăţat: să fim solidari. Să protestăm. Să nu mai stăm ascunşi sub talpa managerială, ci să ne ridicăm pe propriile picioare, să deschidem propriile guri şi să ne cerem banii. Să ne cerem drepturile. Să nu mai fim propriii noştri gropari. Cimitirele sunt deja pline.

Newsin, mă auzi? The Money Channel, mă auzi? Realitatea FM, mă auzi? Realitatea TV, mă auzi? Romantica, mă auzi?

Suntem o familie. O familie cu o voce puternică. Unul lângă altul suntem în stare să ne redobândim drepturile. Dezbinaţi, să ne fie ţărâna uşoară.

Semnat: Primul angajat care va intra în grevă de la 1 septembrie."

Astăzi este întâi septembrie.

Grevă la The Money Channel

Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind: " Potrivit sesizărilor, angajaţii societăţii nu şi-au primit de câteva luni salariile, iar drepturile prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Ramură Mass-Media, cum ar fi cuantumul salariului minim pe ramură, sporurile de vechime şi de fidelitate, plata orelor suplimentare şi a orelor lucrate în zilele libere, lipsesc cu desăvârşire.

Având în vedere aceste derapaje de la normele interne şi internaţionale privind mass-media, precum şi pentru a se evita declanşarea unei greve generale în cadrul trustului, FRJ MediaSind solicită conducerii SC Realitatea Media să-şi trateze angajaţii cu respect şi să achite la zi toate drepturile prevăzute în legislaţia muncii."

Pe 27 august, website-ul reportervirtual.ro prezenta situaţia angajaţilor de la agenţia de ştiri NewsIn, unde 15 redactori din 30, câţi avea agenţia, nu şi-au primit salariile de 3 luni. "Unii şi-au pierdut autoturismele aflate în leasing, alţii sunt ameninţaţi cu evacuarea din locuinţele în care stau cu chirie, iar cel mai crunt este că pur şi simplu nu mai au bani de mâncare, la fel ca şi alţi angajaţi din trustul lui SOV", precizează reportervirtual.ro.

Tot pe 27 august, aflăm de la reportervirtual.ro că jurnaliştii Realitatea FM nu şi-au mai primti salariile de trei luni, iar managerul trustului Realitatea, Sorin Enache, a închis pentru a patra oară postul de radio în 10 zile. Pe 16 august, Robert Turcescu îşi anunţase demisia din postul de conducere al Realităţii FM.

Pe reportervirtual.ro este specificat că Sorin Enache i-a anunţat pe cei de la Realitatea FM că sunt concediaţi în masă, de la 1 septembrie, cu adăugarea: "Între timp, Sorin Freciu, preşedintele CA al Realitatea - Caţavencu temperază public zelul distructiv al lui Enache. < Nu se pune problema închiderii >, spune Freciu".

Potrivit website-ului stareapresei.ro, în relaţiile de muncă contractuală, Realitatea Media impune angajaţilor săi noi prevederi, precum cele stipulate la Capitolul VII. 1 (2) din noul contract colectiv de cesiune a drepturilor de autor:

"Autorul acceptă că Beneficiarul deţine dreptul de a ajusta cuantumul remuneraţiei, atât în sensul diminuării, cât şi în sensul majorării, în funcţie de volumul şi complexitatea Creaţiilor/Produselor Jurnalistice realizate şi predate de Autor, potrivit comenzilor primite."

Site-ul www.stareapresei.ro critică noile prevederi contractuale, în special pe acelea care includ termenul "comandă", ideologie care contrazice, astfel, clauza de conştiinţă a jurnalistului, potrivit căreia acesta poate refuza realizarea unui material ce contravine principiilor sale.

Preşedintele MediaSind, Cristi Godinac, a confirmat pentru ziarul "Bursa" existenţa acestor clauze prevăzute în noile contracte ale angajaţilor "Realitatea Media".

Opinia Cititorului ( 9 )

 1. Nu imi vine sa cred ca astfel de dezvaluiri pot aparea in presa de astazi. Cred ca traim o revolutie a curajului si a bunului simt de a vb. si despre abuzurile din presa, impotriva noastra, a jurnalistilor haituiti de patroni.

  Mii de multumiri, Bursa! 

  Este,intradevar,uimitor! Ce fel de conducere aveti la Bursa? Auzisem ca sinteti securisti!...

  1. Make este securist acoperit. E in lista.

   ...s-a certat cu Vintu?!

   Trebuie sa te certi cu Vantu ca sa vezi ce se intampla in jurul tau?

   ziaristul grevist de ce nu este ziarist asa cum vrea si pt el si pt altii , de ce sta iar si iar sub pseudonim ? ce vrea el , sa provoace un tsunami intr-o pipeta? cred ca ar fi fost mult mai credibil daca isi punea semnatura pe ravasul care se vrea ravasit...

   l-am cunoscut pe make. daca el e securist, inseamna ca ne-am tampit cu totii.

   Pe 7 august 2006, am raspuns intr-un "articol- mamut" la acest zvon. Site-ul nostru dateaza din 2 octombrie 2006, asa ca, pentru ca sa fac trimitere la articol,am operat urcarea lui in arhiva, pentru data de 2 octombrie 2006. Articolul se intituleaza "Eu, MAKE, SRI - stul ". Il rog respectuos pe anonimul care ma face securist, sa citeasca ultima propozitie a articolului.

  cum se mai mutau pseudo-ziaristii astia de la un trust la altul pentru mai multi bani! de la pro la antena, apoi la vantu, dupa aceea la patriciu..merita acest tratament!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS