Hidroelectrica declară război ANRE pentru preţul reglementat al energiei

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 17 septembrie 2012

Hidroelectrica declară război ANRE pentru preţul reglementat al energiei

Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a declarat război Autorităţii de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) pentru că nu a majorat tariful reglementat pentru energia hidro.

Remus Borza, directorul Euro Insol, a declarat, vineri, în prima adunare a creditorilor Hidroelectrica: "Preţul pe care îl primim pentru energia hidro este în continuare sub costuri. Noi nu am cerut majorarea preţului final plătit de populaţie şi instituţiile publice. Vrem o redistribuire a costurilor în interiorul tarifului reglementat. De asemenea, nu suntem de acord să mai subvenţionăm companiile prin tarif, ci numai populaţia şi instituţiile publice. Companiile care în prezent primesc energia la preţ reglementat, cu mult mai mic decât cel de pe piaţa liberă, activează, în mare parte, în zona gri a economiei".

Întrebat dacă va denunţa contractele de livrare a energiei pentru piaţa reglementată, Remus Borza a răs­puns că va alege această soluţie dacă ANRE nu îi va face dreptate companiei Hidroelectrica. Domnia sa a mai spus că problema poate fi tranşată şi în justiţie.

Vineri, Euro Insol a fost reconfirmat în funcţia de administrator judiciar al Hidroelectrica, în prima adunare a creditorilor companiei. Euro Insol va primi un onorariu fix de 50.000 de euro pe lună şi un onorariu de succes cuprins între 1 şi 3 milioane de euro. Onorariul de succes depinde de data ieşirii din insolvenţă şi este calculat în funcţie de sumele recuperate de Euro Insol pe durata reorganizării şi de veniturile suplimentare obţinute de Hidroelectrica (n.r. administratorul judiciar a renegociat contracte obţinând reduceri de preţ, a obţinut, prin renegociere, preţuri mai mari pentru energia vândută, a denunţat contracte păguboase etc.)

În deschiderea adunării creditorilor de vineri, Remus Borza a ţinut să menţioneze că insolvenţa Hidroelectrica este o decizie istorică prin implicaţiile sale şi prin beneficiile aduse societăţii. Domnia sa a mulţumit lui Remus Vulpescu, şeful OPSPI şi administratorul special al Hidroelectrica, pentru decizia intrării în insolvenţă, lui Daniel Chiţoiu, ministrul Economiei, pentru implementarea procesului insolvenţei în vederea reorganizării companiei, premierului Victor Ponta pentru decizia politică de a susţine insolvenţa.

Remus Borza i-a mulţumit şi preşedintelui Traian Băsescu pentru non-combat, considerând că domnia sa a putut şi încă mai poate să obstrucţioneze procesul insolvenţei.

Administratorul judiciar al Hidroelectrica a dorit să clarifice că nu a fost ales să gestioneze procesul insolvenţei Hidroelectrica pentru că este omul lui Ponta sau al lui Băsescu sau pentru că este mason.

La întâlnirea de vineri a creditorilor Hidroelectrica a fost prezentă 89% din masa credală, a menţionat domnul Borza. Valoarea totală a sumelor cerute Hidroelectrica se ridică la 5,5 miliarde lei, din care administratorul judiciar a admis solicitări de creanţe de 3,5 miliarde lei.

69% din creanţe sunt deţinute de zece bănci. Comitetul Creditorilor este format din BRD, ING, Unicredit, BCR şi Ministerul Economiei. Creditorii au aprobat şi raportul Euro Insol privind cauzele insolvenţei.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Traian Basescu nu spune nimic deoarece stie ca i-ti vei rupe gatul singur

    1. Corect !!!

      asta in timpurile vechi cand eram si eu un poet de curte. Oricum stofa de roman are, caci se pricepe a-si lingusi imperatorul :-)

    Parca declara la inceput ca onorariul este de 2000 lei pe luna ?!!!

    Deci e agent triplu !

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “România - Strategia dezvoltarii”
BTPay
csalb.ro
Electromagnetica
marmomac.com
arsc.ro

Curs valutar BNR

26 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9427
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.1135
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1775
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4791
Gram de aur (XAU)Gram de aur270.2027

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro