Un val de frig sever şi neobişnuit, chiar şi pentru standardele iernii australe, a cuprins Argentina în ultimele zece zile, provocând moartea a cel puţin nouă persoane şi stabilind o serie de recorduri istorice de temperatură negativă în întreaga ţară, relatează AFP.
• Recorduri de temperatură doborâte
Miercuri dimineaţă, Buenos Aires a înregistrat -1,9°C, cea mai scăzută temperatură din ultimii 34 de ani. În suburbia El Palomar, situată la 25 de kilometri de capitală, mercurul a coborât până la -7,4°C, un record nemaiîntâlnit din 1966 şi a doua cea mai scăzută valoare înregistrată în zonă din 1935. În oraşul Maquinchao, situat în regiunea Patagoniei, temperaturile au oscilat în ultimele zile între -12°C şi -18°C, cu mult sub pragul de confort uman, deşi încă departe de recordul naţional de -35°C atins în 1991. Aici, frigul nu este o noutate, dar severitatea şi persistenţa acestuia i-au luat prin surprindere şi pe localnici.
• Zăpadă pe plajele Atlanticului
Un alt fenomen rar l-a reprezentat ninsoarea care a acoperit plajele oraşului Miramar, la 450 de kilometri sud-est de Buenos Aires. Este pentru prima dată în ultimii 12 ani când regiunea înregistrează un astfel de episod de ninsoare pe litoralul atlantic argentinian.
• Persoanele fără adăpost, cele mai vulnerabile
ONG-ul Proyecto 7, care oferă sprijin persoanelor fără adăpost, a raportat că cel puţin nouă persoane au murit din cauza frigului în ultimele zece zile. Printre victime se numără un bărbat de 60 de ani găsit fără viaţă în faţa unui garaj în Mar del Plata şi un altul descoperit pe o bancă în oraşul Parana, în nordul ţării. Organizaţia subliniază că cifrele reale ar putea fi mai mari, în condiţiile în care autorităţile nu au furnizat un bilanţ oficial centralizat. Potrivit celor mai recente date publice, peste 4.000 de persoane trăiau pe străzile capitalei Buenos Aires în noiembrie 2024, în creştere cu 23% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.
• Un fenomen rar, dar din ce în ce mai periculos
Deşi iernile grele nu sunt o noutate pentru sudul continentului sud-american, amploarea şi severitatea valului de frig actual ridică semne de întrebare privind pregătirea autorităţilor şi capacitatea serviciilor sociale de a face faţă unor astfel de crize. Experţii climatologi avertizează că astfel de fenomene extreme - fie de frig, fie de căldură - devin tot mai frecvente şi mai greu de previzionat din cauza schimbărilor climatice globale. În timp ce emisfera nordică se confruntă cu valuri de caniculă sufocante, sudul planetei se luptă cu îngheţuri severe, punând în pericol vieţi şi destabilizând ecosisteme întregi. În faţa acestor realităţi, autorităţile argentiniene sunt presate să adopte măsuri de urgenţă şi planuri de intervenţie care să protejeze cele mai vulnerabile categorii ale populaţiei în perioadele de vreme extremă. Până atunci, însă, zeci de mii de oameni rămân expuşi frigului, pe fondul unei ierni care abia a început.
Opinia Cititorului