Deschiderea recentă a centrului de detenţie pentru migranţi „Alcatraz Alligator”, inaugurat în Florida de preşedintele american Donald Trump, a stârnit un val de critici din partea organizaţiilor pentru drepturile omului, potrivit EFE, care afirmă cele ce urmează. Condiţiile impuse imigranţilor în acest centru amintesc de notoria tabără Tent City din Arizona, înfiinţată în 1993 de fostul şerif Joe Arpaio, cunoscut pentru politicile sale dure împotriva migraţiei ilegale.
„Fără îndoială, Tent City a servit drept model pentru centrul "Alcatraz Alligator'. Vedem acum, la scară naţională, politici împotriva imigranţilor pe care le-am combătut ani de zile în Arizona”, a declarat pentru EFE activista Linda Black, parte din echipa care l-a acţionat în instanţă pe Arpaio.
În perioada sa de funcţionare, Tent City a fost intens criticată pentru tratamentele umilitoare la care erau supuşi deţinuţii: temperaturi extreme în corturi, hrană de calitate îndoielnică, uniforme cu dungi şi lenjerie intimă roz. Într-un tur de presă organizat în 2015, Arpaio a arătat cum temperatura de pe acoperişurile corturilor atingea 55 de grade Celsius. Deţinuţii îşi udau cămăşile şi le purtau pe cap pentru a face faţă căldurii. Tabăra a fost închisă în 2017, după numeroase procese şi plângeri privind abuzuri şi condiţii inumane.
Marţi, în timpul unei vizite la noul centru „Alcatraz Alligator”, preşedintele Trump a ironizat dificultăţile migranţilor, sugerând că aceştia trebuie să fugă de aligatorii din zona mlăştinoasă Everglades. Declaraţia a fost catalogată drept „o dovadă de cinism şi cruzime” de activiştii pentru drepturile omului.
„Aşa cum Arpaio a folosit Tent City pentru a-şi consolida imaginea de dur, Trump foloseşte acum Alcatraz Alligator ca armă politică”, a adăugat Linda Black.
În opinia lui Vicki Gaubeca, directoare de politici publice pentru migraţie la Human Rights Watch, astfel de centre de detenţie sunt „crude” şi „încalcă tratatele internaţionale privind drepturile civile şi umane”.
Fostul şerif Joe Arpaio, care s-a remarcat prin măsuri dure împotriva migranţilor şi a fost un susţinător vocal al lui Donald Trump, a fost condamnat în 2017 pentru sfidarea unei decizii federale privind discriminarea rasială. A fost însă graţiat de Trump la scurt timp după condamnare, conform sursei citate.
Criticii spun că revenirea la aceste practici, într-un nou context politic, nu face decât să reînvie un model de detenţie umilitor şi dispreţuit la scară internaţională. Proteste împotriva centrului „Alcatraz Alligator” au avut deja loc în faţa complexului, iar mai multe organizaţii pregătesc acţiuni legale.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.07.2025, 20:30)
Presedintele Ligii Arabe, Ahmed Aboul Gheit intr-un interviu
cu Tian Wei,a declarat lucruri "foarte interesante" ;
TW: De ce nu se duc migrantii in tarile arabe ?
AAG: Foarte simplu.Cand trec hotarele si cer azil,primul lucru obligatoriu este o declaratie scrisa,in care se obliga sa respecte legile tarii primitoare,iar daca incalca legea,va accepta pedeasa(care in cazuri grave pot fi si pedeapsa cu moartea),iar dupa ispasirea pedepsei va fi deportat in tara de origine.Declaratia va cuprinde si obligatia migrantului ca ajutoarele primite de la stat, sa returneze in decurs de 2 ani,in caz contrar se va confisca toata averea/bunurile si va fi trimis fortat in tara de origine.Daca sunt analfabeti,declaratia
va fi semnat cu amprenta degetului.