Importurile de bunuri realizate de SUA s-au redus cu 20% în aprilie 2025, aceasta fiind cea mai mare scădere lunară înregistrată vreodată, conform visualcapitalist.com.
Per total, importurile de bunuri au scăzut la 275,9 miliarde de dolari în aprilie, de la 344,6 miliarde de dolari în martie, deoarece tarifele vamale impuse de administraţia Trump au afectat activitatea comercială a SUA. Până în prezent, din acest motiv, costul care a afectat companiile este estimat la 34 de miliarde de dolari, sectoarele bunurilor de consum şi auto fiind printre cele mai afectate.
Sursa citată arată că, potrivit datelor Biroului de Recensământ al SUA, importurile de bunuri de consum realizate de Statele Unite au scăzut la 69,9 miliarde de dolari în aprilie, de la 102,9 miliarde de dolari de dolari, fiind cu aproape o treime mai mici decât în luna precedentă (-32%).
Produsele farmaceutice au avut un rol cheie în acest declin, importurile de profil ale SUA scăzând cu 26 de miliarde de dolari numai în aprilie.
Datele amintite indică, pentru sectorul consumabile şi materiale industriale, un declin de 31%, la 52 de miliarde de dolari, iar pentru importurile de automobile - de 20%, 33,2 miliarde de dolari, scăderi notabile fiind consemnate pentru achiziţiile din Canada. Urmează importurile de alimente, furaje şi băuturi, care s-au redus cu 4%, la 18,5 miliarde de dolari, respectiv cele de bunuri de capital (cu excepţia automobilelor), care s-au diminuat cu 3%, la 90,6 miliarde de dolari. Pe segmentul ”alte bunuri”, declinul a fost de 3%, la 11,7 miliarde de dolari.
În timp ce deficitul comercial al SUA a atins un maxim istoric în martie, înainte să fie anunţate tarifele vamale ale lui Trump, acesta s-a contractat cu 55% în aprilie, ajungând la nivelurile din septembrie 2023. Apare, astfel, întrebarea dacă această tendinţă va continua sau nu. În condiţiile în care Trump a suspendat tarifele pentru China şi a încheiat acorduri comerciale bilaterale, importurile ar putea creşte treptat, din nou.
Cu toate acestea, incertitudinea se resimte în continuare în rândul companiilor americane - mai multe nume importante, inclusiv Apple şi Ford, reducându-şi drastic perspectivele de profit din cauza evoluţiilor comerciale.
• Emmanuel Macron: ”Taxele vamale «ucid» ţările sărace şi emergente”
Războiul comercial impus de Donald Trump este o ”aberaţie” în ”acest moment al vieţii planetei” deoarece ”ucide” ţările sărace, a declarat luni preşedintele francez Emmanuel Macron, în cadrul unei conferinţe ONU privind finanţarea dezvoltării, relatează AFP, conform Agerpres.
”Taxele vamale ucid ţările sărace şi emergente!”, a insistat preşedintele francez, referindu-se la tarifele americane care ameninţă, de exemplu, Vietnamul sau Madagascarul. Oficialul de la Paris a subliniat: ”Să fim clari, le ucidem sub pretextul reechilibrării comerţului, când, de fapt, principalele dezechilibre sunt între China şi Statele Unite, marii vinovaţi ai acestui scandal”.
Macron a apreciat că este necesar să ”regândim” Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) pentru a o ”alinia cu obiectivele noastre în lupta împotriva inegalităţilor” şi cu ”obiectivele noastre climatice”.
”Dar trebuie să restabilim libertatea, echitatea în comerţul internaţional, mult mai mult decât barierele şi tarifele, care sunt concepute de cei mai puternici şi care sunt adesea folosite ca instrumente de şantaj, nicidecum ca instrumente de reechilibrare”, a mai afirmat preşedintele francez.
• Secretarul Trezoreriei SUA: ”Tarife vamale mai mari după 9 iulie, chiar şi pentru ţările care negociază”
Secretarul Trezoreriei Statelor Unite, Scott Bessent, a avertizat luni că multe ţări ar putea fi supuse unor tarife vamale semnificativ mai mari începând cu 9 iulie, chiar dacă negociază ”cu bună-credinţă”. Orice prelungire a termenului va depinde exclusiv de decizia preşedintelui Donald Trump, a spus oficialul, citat de Reuters, conform news.ro.
Bessent, care anterior a sugerat posibilitatea unor extensii pentru discuţiile bilaterale, a declarat la Bloomberg TV că se aşteaptă la ”o avalanşă” de acorduri comerciale în zilele premergătoare termenului limită de 9 iulie. După această dată, tarifele SUA de 10% impuse temporar ar putea reveni la nivelurile anunţate de Trump pe 2 aprilie - între 11% şi 50%.
”Avem ţări care negociază în mod corect, dar trebuie să înţeleagă că, dacă nu reuşim să încheiem acordurile din cauza unor tergiversări sau refuzuri, tarifele pot reveni la nivelurile din aprilie. Sper să nu fie nevoie de asta”, a spus Bessent.
Declaraţia vine în contextul unei escaladări a politicii comerciale ”reciproce” impuse de administraţia Trump, prin care Washingtonul intenţionează să penalizeze statele care aplică tarife sau restricţii asupra bunurilor americane. Ţările vizate au la dispoziţie doar câteva zile pentru a încheia acorduri bilaterale înainte ca noile tarife să intre în vigoare automat.
De menţionat că un acord comercial între Regatul Unit şi Statele Unite a intrat în vigoare luni, oferind automobilelor britanice exportate în America un regim tarifar preferenţial, în timp ce asupra exporturilor de metale persistă semne de întrebare, potrivit CNBC.
În luna mai, Marea Britanie a devenit prima ţară care a negociat un acord comercial cu SUA după ce preşedintele Trump a introdus tarife ”de reciprocitate”. Termenii noului acord sunt aplicabili din 30 iunie.
Conform înţelegerii, se aplică un tarif de 10% pentru bunurile britanice importate în SUA, inclusiv pentru primele 100.000 de autoturisme exportate anual. Vehiculele suplimentare vor fi taxate cu un tarif mai mare, de 25%.
Potrivit datelor publicate de Society of Motor Manufacturers and Traders (SMMT), Marea Britanie a exportat în SUA circa 102.000 de automobile în 2024. Mike Hawes, directorul general al SMMT, a salutat acordul şi consideră că acesta ”pune capăt tarifelor punitive care au paralizat exporturile către SUA şi au pus în pericol companii emblematice din sector”.
SUA au un excedent comercial cu Marea Britanie, dar automobilele rămân principalul produs de export britanic către piaţa americană. În 2024, 27,4% din toate exporturile auto britanice au fost destinate SUA.
Noul regim tarifar (10-25%) este considerabil mai favorabil decât tariful general de 50% aplicat altor parteneri comerciali ai SUA.
Opinia Cititorului