ÎN PRIMA ZI DE LA RELUAREA TRANZACŢIONĂRII, Avans de 15% pentru titlurile Oltchim, pe o lichiditate minusculă

A.T.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 1 octombrie 2015

Avans de 15% pentru titlurile Oltchim, pe o lichiditate minusculă

Actualizare 13:00 Acţiunile Oltchim, în creştere cu 14,7%

Acţiunile Oltchim (OLT) sunt în creştere cu 14,73% în sesiunea de tranzacţionare de astăzi de pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

(A.C.)

-------------

Titlurile Oltchim (simbol OLT) s-au apreciat, ieri, cu 15%, deşi lichiditatea a fost redusă, tranzacţionându-se, în total, 23.750 de acţiuni, la o valoare totală de numai 8.383,75 de lei.

După ce a fost suspendată de la tranzacţionare la finele lunii ianuarie 2013, când a intrat în insolvenţă, compania a revenit ieri pe BVB întrucât recursurile formulate împotriva sentinţei de confirmare a planului de reorganizare a combinatului vâlcean au fost respinse ca nefondate de Curtea de Apel. În urmă cu două zile, compania a anunţat că la data suspendării tranzacţiilor cu acţiunile Oltchim - 31 ianuarie 2013 - erau la tranzacţionare 44.098.461 acţiuni, reprezentând 12,85% din numărul total al titlurilor, al căror preţ de închidere a fost de 0,3070 lei/unitate.

Surse din piaţă ne-au spus că în prima parte a zilei de ieri au fost introduse 54 de ordine de cumpărare care totalizează circa un milion de acţiuni OLT, la un preţ de 0,3530 lei pe titlu, cu 15% peste nivelul de închidere din 31 ianuarie 2013. Cum nu au fost suficienţi vânzători, doar circa 23.000 de titluri au fost tranzacţionate.

Brokerii ne-au spus că piaţa a fost luată prin surprindere de cererea de cumpărare, în condiţiile în care toţi se aşteptau ca mulţi acţionari să vândă şi să nu fie cumpărători amatori să intre în aventura Oltchim, societate celebră pentru încercările repetate eşuate de privatizare. Unii cred că cei care vor să cumpere sunt speculatori şi/sau persoane avizate (foşti sau actuali directori) care vor să profite, pe termen scurt, de emulaţia confirmării planului de reorganizare, iar alţii susţin că situaţia este una de moment pentru că puţini acţionari mici au aflat de reluarea tranzacţionării. "În momentul în care vor exista mult mai multe acţiuni la vânzare, atunci preţul va scădea. Aprecierea titlurilor OLT nu este o chestiune de durată", ne-au spus surse din piaţă.

Un broker a amintit, în acest context, de cazul Siretul Paşcani, care după ce şi-a reluat tranzacţionarea în cadrul insolvenţei prin reorganizare, tilurile i s-au apreciat mult în primele zile, după care au scăzut vertiginos, iar compania a ajuns, într-un final, în faliment.

Avocatul Gheorghe Piperea, unul dintre administratorii judiciari ai companiei, ne-a declarat, în urmă cu două zile: "Tranzacţiile cu acţiunile Oltchim ar trebui, în mod normal, să reflecte noua situaţie financiară a companiei. Combinatul înregistrează un profit operaţional de 1,1 milioane de euro pe lună şi şi-a redus pierderile la 9 milioane de lei".

Domnia sa susţine că există trei consorţii interesate de preluarea Oltchim, dar doar unul şi-a exprimat intenţia fermă în acest sens. Chinezii sunt în continuare interesaţi, după cele mai recente declaraţii date de oficialii Ministerului Economiei, dar nu există încă o ofertă concretă în acest sens.

Potrivit administratorilor judiciari ai Oltchim, în primul semestru al anului, cifra de afaceri a combinatului a fost de 364 milioane de lei, faţă de 154 milioane lei realizată în semestrul I 2013. Administratorii mai susţin că pierderea totală din activitatea curentă s-a redus, în doi ani, cu 138 milioane de lei, iar EBITDA (profitul operaţional) s-a îmbunătăţit cu 90,1 milioane de lei în perioada analizată.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. de aceea supun domnului avocat Piperea urmatoarele inadvertente pe care domnia sa nu le-a avut in vedere:

    1. CAPITALUL SOCIAL este mentionat in mod eronat deoarece trebuie sa fie redat in sistem IFRS. 

    2. CAPITALUL SOCIAL din anul 2007 a fost modifcat in anul 2008 , lucru care nu a fost mentionat in raportul auditorului , acesta chiar facand mentiune la DIRECTVA a VII EU articolul 107, cu toate ca nu avea absolut nicio legatura , fiind implementat IFRS. 

    3. Capitalul social al Oltchim nu a fost micsorat in mod legal deoarece nu a avut loc o adunare generala care sa consimteasca acest lucru, decizia fiind luata doar de catre TRIBUNALUL VRANCEA in anul 2007 (asa este mentionat in raportul cauzelor insolventei). 

    4. Transformarea datoriilor in actiuni a fost practic trecuta cu vederea de catre domnii Ponta, Chitoiu, Chiritoiu si Georgescu , astfel domniile lor prezentand in mod fals data la care a fost luata decizia UE asupra ajutorului de stat.

    5. Desi incepand cu 1 decembrie 2009 a intrat in vigoare tratatul de la Lisabona atat Comisia Europeana cat si compania PCC au folosit vechile articole din Tratatul de la Maastricht respectiv 87, 88. In acest fel a fost continuata in mod eronat o analiza care trebuia deja blocata de la inceputul anului 2010 deoarece prin schimbarea tratatului a fost introdusa notiunea de Piata Unica in locul celei Comunitare. Marea deosebire consta in faptul ca erau mentionate cele 4 libertati, dintre acestea spatiul Schengen si libertatea miscare a persoanelor in cautare de lucru in UE nefiind la aceea data functionala, astfel fiind de fapt o piata unica nefunctionala pe teritoriul Romaniei , care ar fi adus in continuare intreaga cauza C28/2009 fara obiect atata timp cat piata unica din Romania nu era completa. 

    Azi va fi intrebat PCC ce opinie are si maine vom avea un articol despre pozitia acestuia? Ca doar speculatorii si fostii directorii au interes in 44 milioane de actiuni ?

    draga bursa, articolul are un caracter tendentios si manipulator...daca am ajuns sa comparam OLT cu SRT ca entitati economice...parca la SRT a vrut DDD sa cumpere ceva ca sa il salveze de ciocoi...de ce nu ati luat cazuri reusite de reorganizare?cine sunt acei brokeri?sa stim si noi...aprecierea titlurilor nu e una de durata?va reamintesc ca tot asa nimeni nu credea vreodata ca vom vedea OLT la 2.5 lei /actiune, dar acei brokeri ce parere au?pe bursa, se poate intampla orice...asadar, mai bine contactati si alti brokeri...lichiditatea a fost minuscula deoarece primul ordin intodus in piata a fost de 1 milion actiuni, iar "acei brokeri" frustrati nu au apucat sa ciuguleasca nimic...probabil, azi va fi inca plus 15%, iar maine "acei brokeri" vor vorbi despre criza din "29-33"....adevarul ca suntem buni, dom'le!

    1. Sunt un fost angajat al conbinatului. In acesti doi ani si opt luni singura miscare care s-a facut in companie a fost sa concedieze un numar foarte mare de angajati. Totul este incert la companie. Putinul profit se datoreaza concedierilor si nu redresarii companiei. O veste buna va fi atunci cand vor incepe angajarile.

      am o verisoara mea este angajata, deci nu fosta, la oltchim...mi-a zis ca lucrurile merg bine acolo, iar ca actionar sincer si eu doresc eficienta...daca asta s-a facut prin reducerea de locuri de munca, nu avem ce face...asa e in capitalism...daca reorganizarea va fi incununata cu succes se vor face din nou angajari, dar din ce am inteles dl roibu a investit f multi bani in multe sectii care au ajuns sa se inchida...sa speram ca totul va fi bine, deoarece (M)UE nu a dorit cu tara asta decat sa o faramiteze...noi aveam combinate si ei ziceau sa ne facem imm-uri; asta a fost...au castigat, iar noi o luat de la capat

      Domnu roibu "a investit" zeci de milioane si in handbal, lui si fostutlui pdl care a furat aprox. 750. mil. E /an prin tot felul de "contacte" si "expertize"facute cu accordul lui dl. roibu si al vostru trebuie sa-i "multumiti iar daca erati baieti destepti si faceati IMMuri din fonduri UE (adica va lasati singuri sa le faceti si nu va interziceati sau furati singuri banii)acum chiar ca n-ati mai fi stat cu mana intinsa la buget care va plateste fara sa faceti ceva de vreo 2-3 ani salarii babane pt. romania + compensatii luand bani de la bolnavii de cancer, sida , hepatici C, de la invatamant aparare s.a.m.d.Aia va invata de bine dar voi preferati sa mintiti si sa furati atunci asa veti murii, mintiti si furati!

    articolul acesta merita un titlu exceptional: BROKERUL SURPRINS!

    1. Pe bursa avem si cer senin dar sa ne asteptam si la nori. Eu sunt pentru cer senin permanent pentru ca atunci inseamna ca o companie este sanatoasa si are un viitor stralucit. Poate eu vad sutele de oameni concediati desi m-as bucura ca verdele sa fie si maine si saptamana viitoare dar sa urmeze si angajarile. ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9733
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6060
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3222
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9707
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.2170

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb