Justiţia greacă a inculpat 17 membri ai Gărzii de Coastă a Greciei, pentru un naufragiu în urma căruia peste 600 de migranţi ilegali au murit pe 14 iunie 2023, relatează presa internaţională.
Printre cei puşi sub acuzare se numără şi şeful de la acea vreme al Gărzii de Coastă, Iorgos Alexandrakis, precum şi căpitanul unei ambarcaţiuni de patrulare, acuzaţi că doar au monitorizat nava cu migranţi (pescadorul 'Adriana'), fără a ordona o operaţiune de salvare.
Nava supraîncărcată cu circa 750 de migranţi plecase de pe coastele Libiei în direcţia Italiei şi s-a scufundat la sud-vest de peninsula greacă Peloponez. Numai 104 migranţi au putut fi salvaţi, iar dintre cadavre au fost recuperate doar 82.
Potrivit declaraţiilor date de unii supravieţuitori ONG-urilor Amnesty International (AI) şi Human Rights Watch (HRW), nava, care deja începuse să ia apă, s-a scufundat în timp ce o ambarcaţiune a Gărzii de Coastă greceşti încerca să o remorcheze, versiune contrazisă de autorităţile greceşti. Investigaţia asupra cauzelor accidentului este încă în desfăşurare.
Printre capetele de acuzare formulate împotriva celor 17 membri ai Gărzii de Coastă se numără provocarea unui naufragiu şi neacordarea de ajutor unor persoane în dificultate.
Guvernul grec condus de premierul Kyriakos Mitsotakis apără Garda de Coastă, afirmând că aceasta acţionează respectând drepturile omului, şi aminteşte că Grecia a salvat peste 250.000 de migranţi începând din anul 2015, de când se află în prima linie a valului migrator venit dinspre Africa şi Asia către Europa.
Activişti pentru drepturile omului şi alţi protestatari vor organiza manifestaţii în Grecia pe 21 iunie, pentru a marca doi ani de la acel naufragiu.
Opinia Cititorului