Femeile antreprenor din ţara noastră au o percepţie moderat favorabilă privind mediul de afaceri autohton, percepţie reflectată în cele 58 de puncte din 100, conform primului Index al Antreprenoriatului Femininin din România, lansat ieri, la Palatul Victoria, de PEFA (Patronatul European al Femeilor de Afaceri).
În deschiderea evenimentului, Andreea Negru, preşedinta PEFA a afirmat: "Este un moment unic în România, de lansare a unui index care să arate rolul, importanţa şi mai ales contribuţia doamnelor în economie, în diverse sectoare de activitate. În contextul actual macroeconomic, femeile reprezintă peste 38% dintre antreprenorii din România, 47% dintre firmele din ţara noastră cu cifră de afaceri de peste 10.000 lei au cel puţin o femeie în acţionariat, 25% dintre companiile active sunt deţinute exclusiv de doamne, care conduc în special afaceri mici şi mijlocii, predominant în comerţ şi servicii, sănătate, educaţie şi industrii creative. Un aspect interesant este faptul că rata profitului net la companiile conduse exclusiv de femei se ridică la 15%, mai mare decât profitul înregistrat de media firmelor conduse de domni, care este de 8,3%. (...) Doamnele privesc cu optimism ceea ce se întâmplă în economia românească şi văd un viitor ceva mai bun. 60% dintre femeile de afaceri sunt optimiste, 35% foarte optimiste, iar 5% dintre ele sunt neutre privind viitorul mediului de afaceri.Acest lucru explică şi procentul de 45% al doamnelor care care au afirmat că părerea lor despre actualul mediu de afaceri este una neutră, nici bună, nici rea, în timp ce 35% susţin că mediul de afaceri este oarecum favorabil".
Preşedinta PEFA a mai spus că în actualele condiţii macroeconomice una dintre provocările specifice în antreprenoriatul feminin este echilibrarea obligaţiilor profesionale şi familiale (41% dintre femeile antreprenor au consemnat acest lucru), după care urmează prejudecăţile sau sterotipurile de gen (25%) şi lipsa de încredere sau teama de eşec(13%). Printre factorii care limitează avansarea doamnelor în mediul de afacei din ţara noastră se numără presiuni de echilibru între muncă şi familie (35% dintre femeile antreprenor), urmat de insuficienţa sprijinului guvernamental şi instituţional (26%) şi atitudini sociale sau stereotipuri de gen (26%).
Într-un mesaj video transmis de la Bruxelles, Roxana Mînzatu, vicepreşedinte al Comisiei Europene a spus: "Antreprenoriatul feminin este mai mult decât un subiect de nişă, iar noi am discutat de multe ori despre importanţa implicării femeilor în antreprenoriat. Ştim însă că vorbim despre o resursă uriaşă care nu este suficient valorificată pentru ca Europa să devină mai puternică, mai echitabilă, mai sustenabilă, nu doar mai eficientă. Din păcate, în Uniunea Europeană doar 6% dintre femei au început o afacere de la zero în ultimii ani, procent care este foarte mic. Este un semnal dealarmă cu privire la ideile care nu reuşesc să se nască, la soluţiile care nu prind contur şi la proiectele care nu se realizează doar pentru că femeile nu au suficient sprijin, nu au suficientă finanţare, poate nu au suficient mentorat şi mai ales poate nu au suficientă încredere în ele, în potenţialul lor antreprenorial. De aceea, la nivel european dorim să finanţăm şi antreprenoriatul feminin, prin Invest EU, prin Erasmus+, prin sprijinul pentru economia socială, prin Fondul Social European+ care susţine iniţiative antreprenoriale, de care beneficiază multe femei. Mai mult, ediţia de anul acesta a Start-up Nation din ţara noastră este finanţată cu sute de milioane euro din Fondul Social European+".
Prezentă la evenimentul de la Palatul Victoria, Anca Dragu, guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei a afirmat: "Cifrele privind antreprenoriatul feminin arată încurajator, dar este clar că mai avem de făcut. Prima parte este să conştientizăm o nevoie şi atunci ajungem uşor la ea. Acest index va trece Prutul şi sperăm ca în toamnă să organizăm un eveniment similar la Chişinău. Există o comunitate feminină de afaceri puternică la Chişinău, care lucrează şi ea la un astfel de index. Avem de făcut destul de multe lucruri, iar unul dintre obiectivele dezvoltării durabile este egalitatea de gen, pe care toată lumea o urmăreşte cu atenţie, uneori şi cu îngrijorare. Din rezultatele studiului am văzut câteva elemente la ceea ce ţine pe loc decizia de antreprenoriat în mediul feminin. Da, echilibrul acesta între viaţa personală şi viaţa profesională este un element foarte puternic. (...) Contează foarte mult şi accesul la finanţare, este o altă probleme, dar aici sunt multe proiecte ale instituţiilor financiare internaţionale care sprijină prin linii de credit proiectele de antreprenoriat feminin. Suntem optimiste şi cred că fiecare doamnă care are un rol important întrp-o instituţie e datoare să sprijine colegele astfel încât realizările profesionale ale acestora să fie la nivel maxim".
Coordonatorul Departamentului de Dezvoltare Durabilă, consilierul de stat Laszlo Borbely, a precizat că acest index este un prim pas important în revizuirea strategiei de dezvoltare durabilă, revizuire în care vor fi incluşi mai mulţi indicatori privind antreprenoriatul şi egalitatea de şanse. În ceea ce priveşte egalitatea de gen, domnia sa a menţionat că la nivelul Secretariatului General al Guvernului 53% din funcţiile executirve sunt ocupate de femei, în condiţiile în care 70% dintre angajaţii SGG sunt femei.
Laszlo Borbely a mai spus: "E foarte important să măsori indicatorii la ceea ce este în jur, dar acest lucru trebuie să apară şi în strategii guvernamentale care să fie ulterior implementate. Iar unele lucruri trebuie aprofundate. De exemplu avem 37% femei în antreprenoriatul din ţara noastră, în condiţiile în care media europeană este de 34%, dar probabil că la noi este vorba mai mult despre microîntreprinderi. În ceea ce priveşte funcţiile executive, nu stăm prea bine cu doar 21% femei, faţă de media UE care este de 35%".
La rândul său, senatorul social-democrat Florin Jianu, fost preşedinte al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, a declarat: "Acest index al antreprenoriatului feminin se adaugă unei pleiade de cercetări şi analize pe care IMM România le realizează aşa cum am învăţat publicul larg. Întotdeauna, reprezentanţii unei organizaţii serioase ies cu date şi analize, nu opinii personale sau păreri prezentate în spaţiul public. Am observat în acest index că este menţionat de două ori echilibrul între viaţa profesională şi viaţa personală, spre deosebire de antreprenorii bărbaţi care ar menţiona la provocările actuale chestiuni de inflaţie, chestiuni economice, cum ar fi de exemplu scăderea vânzărilor. De fapt acest lucru îl aduc doamnele în economie: echilibrul. Vorbim despre un antreprenoriat feminin care se declară «oarecum optimist». Chiar îmi place această sintagmă. Acest optimism moderat arată tot un soi de echilibru".
Mai arătăm că în concluziile Indexului Antreprenoriatului Feminin se arată că este nevoie în acest domeniu de politici publice pentru susţinerea femeilor de afaceri, de programe dedicate de finanţare şi mentorat pentru start-up-urile fondate de femei, dar şi de promovarea modelelor feminine de succes şi de integrarea leadershipului feminin în cultura economică naţională.
Opinia Cititorului