Un grup format din 58 de furnizori de internet şi asociaţii din industrie i-a cerut miercuri comisarului european pentru tehnologie, Henna Virkkunen, să elibereze spectru suplimentar pentru serviciile Wi-Fi, declanşând un conflict deschis cu operatorii de reţele mobile, care vizează aceleaşi frecvenţe pentru extinderea reţelelor lor, potrivit Reuters.
Grupul internaţional de advocacy, Dynamic Spectrum Alliance, a solicitat Comisiei Europene să pună la dispoziţie banda superioară de 6 GHz pentru utilizare Wi-Fi "fără restricţii".
Wi-Fi oferă acces la internet utilizatorilor, dar permite şi conectarea diverselor dispozitive din gospodărie la reţele, inclusiv televizoare, aparate electrocasnice şi senzori industriali.
Pe măsură ce cererea consumatorilor pentru conectivitate de mare viteză creşte, furnizorii de servicii caută să extindă capacitatea reţelelor, vizând spectrul radio valoros.
Fără spectru suplimentar pentru Wi-Fi, companiile europene ar putea avea de înfruntat costuri mai ridicate şi acces limitat la noile tehnologii, ceea ce le-ar face mai puţin competitive la nivel global, a spus grupul în scrisoare.
"Europa este deja în urmă faţă de alte ţări în adoptarea celor mai recente standarde Wi-Fi", se arată în document.
La începutul acestei luni, 12 mari operatori de telecomunicaţii au cerut autorităţilor de reglementare ale UE să rezerve acelaşi spectru pentru reţelele mobile 5G şi 6G, exprimându-şi îngrijorarea faţă de companiile americane care caută mai mult spectru în Europa.
În timp ce ţările europene au adoptat o abordare mai precaută, SUA, Canada, Coreea de Sud şi alte câteva ţări au alocat deja porţiuni din banda de 6 GHz pentru utilizare Wi-Fi.
Comunitatea Wi-Fi susţine o abordare partajată a spectrului, spre deosebire de operatorii mobili care urmăresc acces exclusiv, a declarat Martha Suarez, preşedinta Dynamic Spectrum Alliance.
"Majoritatea traficului din Europa are loc în interior. Şi majoritatea începe sau se termină printr-o conexiune Wi-Fi. Se face mereu vâlvă în jurul 5G, 6G, dar nu ar trebui să uităm modul în care utilizatorii se conectează cu adevărat la internet", a spus Suarez pentru Reuters.
Comisia Europeană este aşteptată să propună un pachet legislativ, Digital Networks Act, spre sfârşitul anului 2025, cu scopul de a aborda provocările în materie de conectivitate, inclusiv o abordare mai coordonată a politicii privind spectrul la nivelul statelor membre.
Opinia Cititorului