Infinitul este noua limită pentru creditele ipotecare din Canada

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 21 august 2023

English Version

Călin Rechea

Un canadian a trecut recent pe la banca de unde a luat un credit ipotecar pe 25 de ani pentru a-şi verifica situaţia rambursărilor, în condiţiile în care dobînzile au crescut accelerat în ultima perioadă, pe fondul majorării dobînzii de politică monetară. Spre surprinderea sa, în dreptul perioadei de rambursare era trecut simbolul matematic pentru infinit.

Cum este posibil aşa ceva? Este, deoarece creditul ipotecar contractat a fost de tipul "dobîndă variabilă, rată fixă", o "inginerie financiară" elaborată cu scopul declarat al menţinerii constante a poverii datoriei în condiţiile creşterii dobînzilor. În aceste condiţii, numărul creditelor ipotecare cu maturităţi de 60, 70 sau 90 de ani s-a angajat pe o traiectorie susţinută de creştere la nivelul băncilor care oferă credite de tipul "dobîndă variabilă, rată fixă".

După cum scrie Toronto Star, canadianul a obţinut un credit pe 25 de ani cu dobînda variabilă, cu un termen de 5 ani pînă la următoarea reînnoire sau refinanţare, şi s-a mutat în noul apartament în februarie 2022. Atunci dobînda cerută de bancă a fost de 1,4%, în condiţiile în care dobînda de referinţă pentru creditele ipotecare (n.a. prime rate) era de 2,5%.

În cazul acestui tip de credit ipotecar, o creştere a dobînzii nu presupune creşterea ratei lunare, care rămîne fixă, însă creşte perioada de rambursare.

Pentru canadianul despre care scrie Toronto Star, perioada de rambursare a crescut iniţial pînă la 55 de ani, iar apoi a depăşit semnificativ şi acest interval, ceea ce a condus la apariţia simbolului matematic pentru infinit pe graficul de rambursare.

Contractul său mai include şi aşa-numite "dobînzi declanşatoare". În momentul în care rata lunară nu mai acoperă decît plata dobînzii se spune că a fost atinsă "dobînda declanşatoare", iar principalul şi durata de rambursare încep să crească.

Pentru a evita atingerea acestui prag, un debitor care şi-a cumpărat casa în perioada pandemiei a trebuit să plătească băncii 10.000 de dolari. În curînd va urma o altă plată de 10.000 pînă la 15.000 de dolari, iar plăţile lunare vor trebui să crească cu 500 de dolari, astfel încît să fie asigurată şi rambursarea unei cote reduse din principal.

"Casa lui de vis s-a transformat într-un coşmar, la fel cum s-a transformat pentru mii de alţi proprietari, cărora li s-a spus că dobînzile vor rămîne stabile", scrie Toronto Star despre cetăţeanul care a obţinut creditul ipotecar la 1,4% doar cu un an şi jumătate în urmă.

Acum dobînda pe care trebuie să o plătească a crescut de peste patru ori, pînă la 6,2%, în condiţiile în care dobînda de referinţă a ajuns recent la 7,2%, un maxim al ultimilor 22 de ani (vezi graficul 1).

Infinitul este noua limită pentru creditele ipotecare din Canada

În aceeaşi perioadă de 22 de ani, soldul creditului ipotecar rezidenţial din Canada a crescut de 5 ori, pînă la 2,1 trilioane de dolari canadieni (vezi graficul 2).

Infinitul este noua limită pentru creditele ipotecare din Canada

Preţul mediu al locuinţelor a crescut de peste 3 ori din 2005 pînă în martie 2022, a scăzut apoi cu peste 17% pînă în ianuarie 2023, iar acum se află într-o nouă fază de creştere (vezi graficul 3), conform datelor de la Canadian Real Estate Association (CREA).

Infinitul este noua limită pentru creditele ipotecare din Canada

Este posibil ca presiunile de reducere a preţurilor de pe piaţa imobiliară din Canada să revină în curînd, inclusiv ca urmare a vînzărilor forţate din partea investitorilor, care au împrumutat la dobînzi foarte reduse pentru achiziţia unui număr mai mare de apartamente în scopul închirierii.

Publicaţia din Toronto mai prezintă şi alţi debitori care se confruntă cu probleme uriaşe. Unul dintre aceştia s-a văzut nevoit să-şi scoată casa la vînzare, în condiţiile în care rata lunară a crescut de la 2.850 CAD pînă la 6.200 CAD.

Deocamdată debitorul nu a apelat şi la serviciile sociale oferite de băncile de alimente. În presa din Canada au început să apară tot mai multe informaţii conform cărora chiar şi familiile care cîştigă în jur de 100.000 de dolari pe an au început să se aprovizioneze de la băncile de alimente.

Pe fondul creşterii accelerate a dobînzilor, consumatorii canadieni se văd acum puşi în faţa unor alegeri extrem de dificile. Cheltuielile discreţionare au fost primele care au scăzut semnificativ, iar în multe cazuri debitorii caută al doilea şi chiar al treilea loc de muncă pentru a-şi majora veniturile, după cum arată Toronto Star.

Au început să crească, de asemenea, numărul restanţelor şi al intrărilor în incapacitate de plată la nivelul cardurilor de credit, precum şi numărul persoanelor care se văd nevoite să-şi folosească din banii economisiţi pentru pensie.

În raportul anual de evaluare a riscurilor financiare, publicat recent de instituţia de supraveghere a instituţiilor financiare din Canada, Office of the Superintendent of Financial Institutions (OSFI), pe primul loc în clasamentul riscurilor financiare este plasată piaţa imobiliară rezidenţială.

OSFI a precizat că "evaluează în mod activ riscurile reprezentate de creditele ipotecare cu dobîndă variabilă şi rată fixă", în condiţiile în care "extinderea perioadei de rambursare nu reprezintă o soluţie pe termen lung pentru debitori", deoarece "prelungirea perioadei de rambursare prezintă riscuri sporite, inclusiv o mai mare persistenţă a soldurilor restante ale împrumuturilor şi riscuri mai mari de pierdere pentru creditori".

Despre situaţiile în care maturitatea creditului a fost extinsă pînă la 90 de ani, OSFI a precizat că debitorii nu îşi vor plăti ipotecile pentru o astfel de perioadă, în condiţiile în care se va reveni la maturitatea originală a creditului la reînnoirea contractului.

"La reînnoire, debitorii trebuie să se întoarcă la cerinţele iniţiale de creditare", arată OSFI, fără să precizeze cum ar putea susţine debitorii rate cu mult mai mari, generate atît de creşterea dobînzilor, cît şi de creşterea principalului, în absenţa unui miracol care să ducă dobînzile la minimele istorice înregistrate nu de foarte mult timp.

Un raport recent al Fondului Monetar Internaţional (FMI) arată că, dintre cele 38 de economii avansate, riscul cel mai mare de neplată pentru creditele ipotecare se înregistrează în Canada, alături de Australia, Norvegia şi Suedia.

Cele mai vulnerabile economii în faţa riscului de neplată pentru creditele ipotecare sunt cele caracterizate de un grad ridicat de îndatorare al gospodăriilor şi numărul mare de credite ipotecare cu dobînzi variabile, după cum mai subliniază FMI.

Cum dobînzile nu dau semne că şi-ar opri prea curînd creşterea la nivel global, indiferent de deciziile băncilor centrale, o "ajustare" severă a preţurilor de pe pieţele imobiliare rezidenţiale pare de neoprit.

Şi nimeni nu pare să ştie, din nou, care ar putea fi efectul de contagiune sau care ar fi efectele asupra stabilităţii sistemelor bancare.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. 2 informatii din text =

    "Preţul mediu al locuinţelor a crescut de peste 3 ori din 2005 pînă în martie 2022, a scăzut apoi cu peste 17% pînă în ianuarie 2023, iar acum se află într-o nouă fază de creştere (vezi graficul 3), conform datelor de la Canadian Real Estate Association (CREA)." 

    si  

    "Este posibil ca presiunile de reducere a preţurilor de pe piaţa imobiliară din Canada să revină în curînd, inclusiv ca urmare a vînzărilor forţate din partea investitorilor" 

    prima reprezinta o certitudine = a crescut  

    a doua reprezinta o posibilitate= este posibil  

    voi pe ce puneti baza = pe o certitudine sau pe o posibilitate ?  

    daca aveti timp sa asteptati 20 de ani = chiar si o posibilitate de scadere a preturilor va deveni doar o istorie  

    asa cum a fost scaderea din 2008  

    mai conteaza acum dupa 15 ani cat au scazut preturile in 2008 ?  

    Nu , daca poti sa astepti revenirea = adica depinde de stresul provocat de cresterea ratelor de la banca  

    daca ai dobanda fixa = ai o rata fixa si stii la ce sa te astepti  

    ideea e = NU luati imprumut cu dobanda variabila ! chiar daca rata este fixa  

    ceea ce nu se spune in articol = de obicei dobanzile fixe sant mai mari decat dobanzile variabile  

    deci cei care isi iau imprumuturi cu dobanzi variabile se cred mai destepti si mai smecheri ! ( sant dobanzi si rate mai mici ) 

    pina cand dobanzile variabile devin mai mari decat cele fixe !  

    si atunci in mod ipocrit incep sa se planga si sa ceara ajutor  

    unde este "smecheria" in acel moment ?  

    s-a transformat in plansete si lacrimi si in scuze = ca asa-i in Romania  

    Nu ! prostia este universala nu numai in Romania ( deci se intimpla si in canada ) 

    la fel a fost si cu imprumuturile in franci elvetieni  

    ce nu s-a spus a fost ca dobanzile si ratele implicit la franci elvetieni erau mai mici decat in euro sau lei  

    si cei care au luat imprumut in franci elvetieni s-au crezut mari smecheri ca plateau mai putin decat fraierii care si-au luat imprumuturi in euro sau lei ( cu dobanda mai mare )  

    asta pana cand francul elvetian s-a aprecit mai mult decat euro sau leu !  

    si sa vezi atunci lacrimi si ipocrizie si cereri de ajutor de la "smecherii ' cu rate in franci elvetieni

    le-a disparut smecheria cu dobanzi mai mici si rate mai mici  

    1. În 2022 mai exista marota imobiliară că nimeni nu poate prezice viitorul. :

      Cu dobânzile la 5% și în creștere, creditarea crapă. !00%. 

      Dobânzile sunt fixe o perioadă de timp. În UK încep să pice cumpărătorii cu first-seven years fixed rate loans. 

      Ideea e să nu fii analfabet economic printre rechini financiari. : 

      in SUA sant fixe si pe 30 de ani iar in Canada si pe 10 ani

      De-aia s-a dat lege pentru reechilibrarea contractelor, plecand de la cele in franci elvetieni, ca sa iti sustina tie teoriile savante...

      Trece lumea pe langa voi, evolueaza, si tot bolovani ramaneti... 

    In Spania, eu am dobanda fixa pen toata durata imprumutului, de 15 ani, e 1.76% luata in FEB 2017,

    Cand am luat o, dobanda variabila era Euribor +0.99% adica vr o 0.75 la ora aia daca imi aduc bine aminte. (Euribor-ul era negativ) 

    La 90 000 euros plates aprox 18000euros in plus pe 15 ani, adica am luat 90000 si dau inapoi in total 108000 in care am si asigurarea de viata si casa. 

    Daca luam fix pe 25 de ani dobanda era 2.76% . 

    Am pierdut in primi 5 ani, cand era si capitalul mai mare si dobanda mai mica dar am stabilitate si stiu CA nu am probleme sa platesc ratele. 

    Daca creste infatia respectiv dobanda, o sa fie mai ieftin de platit imprimurul, ratele sunt la fel dar va creste salariul/veniturile. 

    Acum depinde cat cresc veniturile in functie de cat cresc celelalte cheltuieli daca ies cu plus Sau minis la putere cumparare.

    Fiecare cum isi asterne asa doarme. 

    1. Spania s-a fript în 2008, UK a tras tare în pakistanezi. :

    am spus… e crack up boom…

    s c c r e t  

    1. pai da, vor avea de lucru portareii din canada, precum aia care lua la pas cele 20 de regiuni ale Italiei...

    ps: vreau si eu credite de 60-90 ani sa stsu long anti lei circulati / depozitati / mancati / creditati de altii contra puterii mele de cumparare/economisire

    s c c r e t 

    1. Canada te asteapta. Cu bratele larg inchise.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb