Debitul Dunării va rămâne sub media multianuală în luna iulie, arată prognoza Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA). La intrarea în ţară, în zona Baziaş, debitul va scădea până la 2.600 mc/s în prima zi a intervalului de prognoză, va rămâne constant timp de patru zile, apoi va creşte uşor până la 2.800 mc/s - cu mult sub media lunii iulie, care este de 5.350 mc/s.
În aval de Porţile de Fier, debitele vor înregistra scăderi în prima parte a perioadei pe sectorul Gruia - Turnu Măgurele, dar vor creşte între Zimnicea şi Tulcea. În a doua parte a intervalului, tendinţele se vor inversa: vor creşte pe Gruia - Turnu Măgurele şi vor scădea pe Zimnicea - Brăila.
Pentru întreaga lună, debitul maxim estimat pe Dunăre este de 4.000 mc/s, în timp ce cel minim este de 2.000 mc/s - ambele valori sub media multianuală.
Pe râurile interioare, debitele medii zilnice vor fi în general în scădere, cu excepţia cursurilor mijlocii şi inferioare ale râurilor mari din nordul şi estul ţării, unde se vor înregistra creşteri din cauza propagării.
Hidrologii avertizează că, pe fondul precipitaţiilor sub formă de aversă, pot apărea creşteri bruşte de niveluri şi debite pe unele râuri din zonele de deal şi munte din jumătatea de nord a ţării.
Conform buletinului hidrologic lunar, regimul hidrologic din iulie se va situa între 30% şi 50% din mediile multianuale, cu valori mai ridicate (50% - 80%) pe râurile din bazinele Vişeu, Iza, Tur, Someşul Mare, precum şi în zonele superioare ale Jiului şi Bistriţei. În schimb, debite mult mai reduse (sub 30%) sunt estimate pe râurile din bazinele Crasna, Barcău, Râmnicu Sărat, Bârlad, afluenţii Prutului şi râurile din Dobrogea.
Opinia Cititorului