INTERPELARE ADRESATĂ MINISTRULUI JUSTIŢIEI Valer Marian: "De ce ţine DNA la sertar marile dosare de la Cluj?"

Alexandru Costea
Politică / 3 decembrie 2015

Senatorul independent de Satu Mare Valer Marian a prezentat în şedinţa Senatului din data de 02.12.2015, interpelarea cu titlul " Tergiversarea soluţionării unor sesizări penale formulate de Consiliul Judeţean Cluj", adresată ministrului Justiţiei, Raluca Prună.

În temeiul art.112 alin.1 din Constituţia României şi art. 162 din Regulamentul Senatului, Valer Marian înaintează următoarea interpelare:

"În perioada 2014-2015 Consiliul Judeţean Cluj a depus mai multe sesizări penale privind realizarea unor proiecte de investiţii de importanţă majoră, cu finanţare europeană, guvernamentală şi/sau proprie, referitor la care există suspiciuni că este tergiversată soluţionarea lor de către organele de urmărire penală sesizate, datorită influenţei exercitate de politicieni locali importanţi din principalele partide parlamentare (PSD şi PNL), care au realizat o alianţă transpartinică în vederea promovării intereselor lor de afaceri.

1. În data 27.02.2014 Consiliul Judeţean Cluj a înregistrat la Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciul Teritorial Cluj, unde a fost constituit dosarul nr. 24/P/2014, o plângere penală împotriva persoanelor juridice SC MBS GROUP SRL Turda, SC ALFA ROM SRL Satu Mare şi NEMZETKOZI BETONUT KFT Budapesta şi a persoanelor fizice vinovate pentru executarea necorespunzătoare a proiectului având ca obiect «Modernizarea infrastructurii de acces în zona turistică Răchiţele-Prislop-Ic Ponor» (ce include şi drumul judeţean care trece prin localitatea natală a fostului prim-ministru Emil Boc, Răchiţele), în cadrul Programului Operaţional Regional, finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională (contribuţie UE: 43.058.138,74 lei, reprezentând 86,50%), de la bugetul de stat (5.724.492,44 lei, reprezentând 11,50%) şi de la bugetul local (995.463,90 lei, reprezentând 2%), referitor la care a fost sesizat şi Departamentul de Luptă Antifradudă (DLAF).

În cauză a fost efectuată o expertiză tehnică judiciară care a stabilit un prejudiciu de 7.000.000 lei, dar nu se cunoaşte dacă au fost efectuate şi alte acte de urmărire penală.

2. În data de 14.04.2014 Consiliul Judeţean Cluj a înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj, unde a fost constituit dosarul nr. 3849/P/2014, o sesizare împotriva SC CONSTRUCŢII NAPOCA SA, în calitate de subcontractant al Asocierii SC CONFORT SA Timişoara, ATZWANGER S.P.A. Bronzolo, LADURNER IMPIANTI SRl Bolzano şi SC VEL SERVICE SA Bucureşti, pentru lucrări de excavaţii neautorizate şi sustragerea cantităţii de 27.807 mc de pământ de pe terenul aflat în administrarea Consiliului Judeţean Cluj pe care era realizat, din fonduri structurale, obiectivul de investiţii «Centru de Management Integrat al Deşeurilor în Judeţul Cluj», în valoare de 107.536.011,54 lei, parte a proiectului «Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în Judeţul Cluj», în valoare de 229.898.892 lei, cu durată de implementare de 64 de luni, respectiv până la data de 31.12.2015, conform contractului de finanţare nr. 133.140/11.07.2011, încheiat între Ministerul Mediului şi Pădurilor şi Consiliul Judeţean Cluj. Cauza a fost trimisă spre cercetare Secţiei de Poliţie Apahida şi apoi Secţiei de Poliţie Someşeni, iar reprezentanţii Consiliului Judeţean au fost chemaţi la audieri în calitate de denunţători doar în urmă cu trei luni.

3. În data de 07.01.2015 Consiliul Judeţean Cluj a înregistrat la Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciul Teritorial Cluj, care a constituit dosarul nr. 4/P/2015, o plângere penală împotriva membrilor Asocierii ATZWANGER S.P.A. Bronzolo, LADURNER IMPIANTI SRL Bolzano, SC CONFORT SA Timişoara, SC VEL SERVICE SA Bucureşti şi a membrilor Asocierii subcontractante SC CONSTRUCŢII NAPOCA SA Cluj Napoca, NAPOCAMIN SA Cluj Napoca şi SC PANPETROL COM SRL Păniceni, precum şi împotriva inginerului de proiect TAHAL CONSULTING ENGINEERS LTD Tel-Aviv şi a persoanelor fizice care se fac vinovate cu privire la executarea necorespunzătoare a obiectivului de investiţii «Centru de Management Integrat al Deşeurilor în Judeţul Cluj», în valoare de 107.536.011,54 lei.

Până în prezent nu se cunoaşte dacă în această cauză a fost efectuat vreun act de urmărire penală.

4. Prin ordonanţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Cluj, emisă în data de 26.05.2014, în dosarul nr. 4/P/2014 (în care s-a dispus inculparea, arestarea şi trimiterea în judecată pentru infracţiuni de luare de mită a fostului preşedinte a Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, respectiv pentru infracţiuni de dare de mită a patronilor SC CONSTRUCŢII NAPOCA SA Cluj Napoca, Ioan Bene, şi SC SINAI COMIMPEX SRL Iclod, Vasile Pogăcean) a fost disjuns dosarul nr. 78/P/2014, pentru a se efectua acte de urmărire penală faţă de suspectul Ioan David Ciceo, directorul general al RA Aeroportul Internaţional «Avram Iancu» Cluj Napoca, pentru infracţiuni de luare de mită şi abuz în serviciu contra intereselor publice, precum şi faţă de alţi inculpaţi şi suspecţi, referitor la executarea, finalizarea şi întreţinerea lucrării «Pistă de decolare - aterizare de 3.500 m etapa 1 şi suprafeţe de mişcare aferente», în baza contractului de lucrării nr.146/06.09.2011, încheiat între RA Aeroportul Internaţional «Avram Iancu» Cluj Napoca, în calitate de achizitor, şi Asocierea SC CONSTRUCŢII NAPOCA SA - SC ICCO SYSTEMS SRL - SC GEO ARC SRL.

Preţul contractului a fost stabilit la suma de 32.436.982,99 euro, plătibilă după recepţia lucrărilor în rate trimestriale egale, finanţarea investiţiei urmând a fi asigurată din bugetul judeţului Cluj. Termenul de execuţie a pistei a fost stabilit la şase luni, iar durata contractului a fost stabilită la trei ani, respectiv până la data de 05.09.2014. Pe parcursul executării, contractul a fost adiţionat cu un număr de 26 de acte adiţionale, care au crescut valoarea acestuia la peste 42.000.000 euro, care a inclus şi plata unei sume de 15.000.000 lei ce a fost acordată prin Hotărârea Guvernului nr. 971/11.12.2013. Recepţia lucrării a fost realizată în mod nelegal în data de 09.09.2014, respectiv în lipsa reprezentanţilor Consiliului Judeţean Cluj, a căror prezenţă era obligatorie având în vedere calitatea de finanţator şi de emitent al autorizaţiei de construire pentru această lucrare a acestei instituţii.

Conform unor informaţii devenite publice, pe fondul cointeresării materiale a directorului general al RA Aeroportul Internaţional «Avram Iancu» Cluj Napoca, inculpatul Bene Ioan, patronul SC CONSTRUCŢII NAPOCA SA, a convenit cu suspectul Ioan David Ciceo ca acesta să consimtă la susţinerea încheierii actelor adiţionale la contractul din etapa 1 şi să realizeze în continuare lucrări din etapa 2 a proiectului, în sensul construirii platformei de parcare aeronave Apron 4 în lipsa oricăror forme legale şi transparente de evaluare şi acordării unor astfel de lucrări finanţate din bani publici prin ignorarea principiilor concurenţei şi transparenţei stabilite prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 34/2006, respectiv în lipsa oricărei documentaţii, licitaţii, contractări.

Urmare a celor convenite, inculpatul Bene Ioan a dispus angajaţilor săi construirea platformei Apron 4, lucrare ce a fost demarată la finele lunii octombrie 2013 şi a fost finalizată în luna martie 2014. Pentru acoperirea modului ilicit în care au fost realizate lucrările la Apron 4, în cursul lunii februarie 2014 suspectul Ioan David Ciceo a declanşat procedura de atribuire a contractului de lucrări publice prin publicarea invitaţiei de participare. Licitaţia a fost «câştigată» de SC CONSTRUCŢII NAPOCA SA, cu care a fost încheiat contractul nr. 61/07.03.2014.

Pentru facilitarea obţinerii de foloase materiale necuvenite, inculpatul Bene Ioan şi directorul general al SC CONSTRUCŢII NAPOCA SA, suspectul Dan Tudor Şerban, au convenit cu suspectul Ioan David Ciceo să stabilească o valoare a contractului cu mult peste costurile reale ale lucrărilor ce le implica realizarea platformei Apron 4. Astfel, valoarea contractului a fost fixată la suma de 16.495.050 lei, în condiţiile în care evaluarea anterioară a costurilor aprobate de Comisia tehnică din cadrul Consiliului Judeţean Cluj a indicat o sumă de numai de 5.000.000 lei, neexistând nici un element care să justifice creşterea semnificativă a valorii proiectului.

Nu se cunoaşte dacă au fost efectuate noi acte de urmărire penală în dosarul nr. 78/P/2014, vehiculându-se că documentele ridicate cu ocazia percheziţiilor efectuate în cauză ar fi rămas în sacii în care au fost închise.

Menţionez că patronul SC MBS GROUP SRL Turda (liderul asocierii care a contractat executarea proiectului «Modernizarea infrastructurii de acces în zona turistică Răchiţele-Prislop-Ic Ponor»), Szilaghi Gabriel, fost consilier local al PDL la Turda, este cunoscut drept un apropiat al primarului municipiului Turda, Tudor Ştefănie, al fostului ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, şi al fostului prim-ministru Emil Boc, iar patronul SC CONSTRUCŢII NAPOCA SA (lider al asocierii care a contractat executarea lucrării «Pistă de decolare-aterizare de 3.500 m etapa 1 şi suprafeţe de mişcare aferente» şi subcontractant principal al asocierii care a contractat executarea obiectivului de investiţii «Centru de Management Integrat al Deşeurilor în Judeţul Cluj»), Ioan Bene, este cunoscut drept un apropiat al fostului ministru de Interne şi al Transporturilor, Ioan Rus, până recent vicepreşedinte regional al PSD. Pentru motivele expuse, având în vedere importanţa majoră a proiectelor de investiţii vizate de sesizările Consiliului Judeţean Cluj şi ţinând cont că au trecut perioade cuprinse între 21 de luni până la 11 luni de la prima sesizare a organelor de urmărire penală competente, vă solicit să-mi comunicaţi stadiul de soluţionare a dosarelor susmenţionate, motivele tergiversării soluţionării acestora precum şi termenele prognozate în vederea finalizării.

Solicit răspuns scris şi verbal".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb