Menţinerea cursului sub pragul de 5 lei pentru un euro era imposibil de apărat, ţinând cont de condiţiile recente din piaţă, a afirmat ieri guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, în cadrul conferinţei de prezentare a "Raportului trimestrial asupra inflaţiei".
Guvernatorul a spus: "În luna mai am avut o presiune puternică pe piaţa valutară. Au fost ieşiri mari de capital, probabil unele dintre cele mai mari, aş spune istorice. Nu au fost determinate de un singur element, ci a fost o avalanşă de factori negativi.
A început din cauza tensiunilor şi discursului public deseori agresiv din perioada campaniei electorale. Apoi a fost rezultatul alegerilor, după care a urmat demisia guvernului şi, mai ales, semnalul de alarmă apărut luni, după alegeri, când Ministerul Finanţelor nu a putut să absoarbă bani din piaţă. În consecinţă am asistat la ieşiri masive".
Imediat după anunţarea rezultatelor primului tur al alegerilor prezidenţiale din urmă cu peste două săptămâni, moneda naţională s-a depreciat masiv, la peste 5 lei pentru un euro.
Mugur Isărescu a adăugat: "Banca naţională a intervenit şi în ziua de după alegeri, cu sume chiar foarte mari (...). A fost o situaţie pe care am gândit-o, deoarce ne aşteptam la diverse mişcări de capital. Orice intervenţie scoate lichiditatea din piaţă. Noi nu am redus nicio facilitate de lichiditate, dar dacă vinzi un miliard de euro, scoţi din piaţă cinci miliarde lei. Nu vindem valuta pe nasturi, ci o dăm pe lei. Iar retragerile de lichiditate sunt chiar foarte importante, dacă intervenţiile sunt mari. S-au creat probleme legate de lichiditatea din piaţă şi orice politică raţională nu poate să facă două lucruri conflictuale în acelaşi timp - pe de o parte să apere cursul şi, pe de altă parte, să introducă lichiditate în piaţă. În aceste condiţii, cursul de sub 5 lei era imposibil de apărat. Nu numai din cauza, cum spuneţi, a pierderii de rezervă. De fapt nu pierdem din rezervă, ci schimbăm o parte din rezervă cu lei - vindem valută şi cumpărăm lei din piaţă. Dar şi pentru că apar probleme legate de finanţare nu numai a deficitului bugetar, a cheltuielilor publice, dar şi a plăţilor din economie. Banca centrală trebuia să aibă grijă de ambele lucruri, ceea ce presupune un echilibru foarte dificil de atins".
Isărescu a afirmat că la BNR s-a creat o celulă de criză care a durat două zile. "A venit ministrul de finanţe, s-a discutat şi am găsit soluţii. S-a limitat deprecierea cursului. În situaţii de acestea, peste ieşirea de capital se asează şi capitaluri speculative. S-a asigurat şi lichiditatea în piaţă, pentru a se face plăţile bugetare, între care erau şi sume mari de plată pentru pensii. Oricum, cursul nu putea să mai fie păstrat. Cred că ar fi dat mult mai rău dacă s-ar fi rupt chiar în pragul turului al doilea (n.r. al alegerilor) şi, mai ales, între timp, să apară dificultăţi legate de onorarea plăţilor publice", a spus Isărescu.
Guvernatorul a mai afirmat că, având în vedere deteriorarea riscului de ţară al României, în cazul în care apărea o situaţie tensionată pe scena politică, se aştepta la o depreciere a cursului. "Presiunea a fost foarte mare, nu a fost nicio conspiraţie. Piaţa valutară, piaţa monetară şi bursa sunt pieţe de capital. Peste tot în lume, capitalul nu iubeşte declaraţii de tipul naţionalizărilor, confiscărilor şi pleacă".
• "Dacă nu repunem pe picioare fondurile europene rapid, nu văd unde s-ar putea duce lucrurile"
Problema majoră a ţării noastre nu este inflaţia, ci deficitul public, care în prezent este de 9% din PIB, potrivit guvernatorului. "Din punctul nostru de vedere, este esenţial ca, pe termen scurt, să păstrăm credibilitatea politicilor pentru a avea finanţarea necesară în condiţii de deficit major", a spus Isărescu.
În opinia sa, în clipa de faţă economia ţării noastre este departe de recesiune. Dar, este necesară "cântărirea adecvată a măsurilor", prin care să se păstreze în acelaşi timp credibilitatea, să se reducă sustenabil deficitul şi să nu se creeze recesiune. "Este o combinaţie foarte grea, dar nu este imposbil. Vă spun asta din experienţa pe care o am în calitate de guvernator, de economist şi în calitate de fost premier".
Guvernatorul BNR a subliniat că restabilirea încrederii pieţelor de capital în ţara noastră, care a fost "zguduită, nu tulburată', trebuie să fie o prioritate. "Ne-am jucat cu focul, noi ca ţară. Când cineva vorbeşte despre naţionalizare, ce pot să facă pieţele de capital? Bineînţeles că (n.r. investitorii) pleacă; au fost ieşiri mari de capital. Restabilirea încrederii este esenţială, în condiţii de pace socială", a spus guvernatorul.
În opinia sa, evoluţiile din ultimele două zile ale pieţelor valutare, monentare şi bursiere din ţara noastră arată că începutul este bun.
"Ca economist şi fost premier cred că, pentru ca să nu avem scădere de creştere economică în condiţiile actuale, în care nu mai pot fi crescute foarte mult salariile, veniturile, singura noastră şansă este atragerea banilor europeni, dar masiv. Toate întârzierile trebuie aduse la zi şi cred că se poate. Pentru acest lucru este nevoie de seriozitate, de oameni serioşi care să nu spună acum ceva şi peste două luni să se afle altceva, câteodată peste un an. De asemenea, este nevoie de o relaţie strânsă cu Comisia Europeană, nu numai la nivelurile superioare, ci şi la nivelul tehnicienilor. În felul acesta, pe măsură ce proiectele sunt puse pe tapet, se va câştiga credibilitatea şi de către pieţele private de capital. Dacă nu repunem pe picioare fondurile europene rapid, nu văd unde s-ar putea duce lucrurile", a spus Isărescu.
Guvernatorul a subliniat că investiţiile publice realizate din bani europeni nu produc inflaţie, creează locuri de muncă şi produc creştere economică.
Opinia Cititorului