Japonia a fost detronată anul trecut de Germania în clasamentul ţărilor cu cele mai mari active externe nete, pierzând pentru prima dată în ultimii 34 de ani titlul de cel mai mare creditor al lumii, a anunţat marţi Ministerul japonez al Finanţelor, potrivit Agerpres.
Anul trecut, activele externe nete ale Japoniei (activele din străinătate deţinute de Guvern, companii şi persoanele fizice din Japonia minus datoria externă sau investiţiile străine în ţară) au crescut cu 12,9% în ritm anual, până la 533.050 miliarde yeni (3.700 miliarde de dolari), atingând un nivel record pentru al şaselea an la rând.
Totuşi, pe baza cursului de schimb publicat de Fondul Monetar Internaţional, activele externe nete ale Germaniei se situau la finele lui 2024 la 569.651 miliarde de yeni. Pe locul al treilea se situează China, cu active externe nete de 516.280 miliarde de yeni.
Asta înseamnă că Japonia a pierdut titlul de lider mondial în termeni de sold net al activelor externe, o poziţie pe care o ocupat-o timp de 33 de ani, începând din 1991.
Guvernul japonez a minimalizat această evoluţie. 'Activele externe nete sunt influenţate de numeroşi factori, în special evoluţia preţurilor activelor financiare şi a datoriilor, precum şi de balanţa de plăţi', a explicat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Yoshimasa Hayashi. 'Ţinând cont de aceste elemente şi de creştere constantă a activelor externe nete ale Japoniei, nu credem că această simplă modificare de clasament poate fi interpretată ca un semn al unei modificări majore a poziţiei Japoniei', a insistat purtătorul de cuvânt.
Un excedent al balanţei contului curent, în cadrul tranzacţiilor internaţionale ale unei ţări, are loc atunci când valoarea exporturilor şi veniturilor sale din investiţii o depăşeşte pe cea a importurilor şi plăţilor. Asta înseamnă că această ţară profită mai mult de pe urma interacţiunilor sale cu restul lumii decât pierde, adică o intrare netă de capitaluri.