Guvernul japonez a avertizat sâmbătă asupra posibilelor noi cutremure în apele din sud-vestul arhipelagului, însă a îndemnat populaţia să nu dea crezare predicţiilor nefondate privind un dezastru iminent, relatează Reuters, care afirmă cele ce urmează.
Avertismentul vine după ce, joi, un seism cu magnitudinea 5,5 a zguduit extremitatea sudică a insulei Kyushu, determinând evacuarea preventivă a unor locuitori de pe insulele izolate din prefectura Kagoshima. Acesta a fost doar unul dintre cele peste 1.000 de cutremure înregistrate în zonă în ultimele două săptămâni - o activitate seismică ce a alimentat zvonuri inspirate de o bandă desenată veche, potrivit cărora Japonia ar urma să fie lovită de un dezastru major în această lună.
„Conform cunoştinţelor ştiinţifice actuale, nu putem prezice cu exactitate timpul, locul sau magnitudinea unui cutremur”, a declarat Ayataka Ebita, director în cadrul Agenţiei Meteorologice Japoneze, într-o conferinţă de presă organizată după ce sâmbătă a avut loc un nou seism cu magnitudinea 5,4. „Îi îndemnăm pe oameni să se bazeze pe dovezi ştiinţifice, nu pe speculaţii”, a adăugat el.
Zvonurile s-au răspândit în special în Hong Kong, determinând o scădere de 11% a numărului de turişti sosiţi din această regiune în luna mai, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2024. Totuşi, Japonia a înregistrat un record istoric de turişti în aprilie, cu 3,9 milioane de vizitatori într-o singură lună.
Ryo Tatsuki, autoarea manga-ului „Viitorul pe care l-am văzut”, publicat prima oară în 1999 şi reeditat în 2021, a transmis prin editura sa că „nu este o profetă”.
Japonia este una dintre cele mai active zone seismice din lume, înregistrând aproximativ o cincime din toate cutremurele cu magnitudinea de peste 6 produse la nivel global.
Opinia Cititorului