Judecătorul Juan Merchan nu l-a condamnat pe preşedintele ales la închisoare, ci i-a acordat o "descărcare necondiţionată", ceea ce înseamnă că nu va primi nicio pedeapsă: nici închisoare, nici amenzi, nici probă, ba mai mult, acesta i-a urat mult noroc în al doilea mandat în funcţia de preşedinte, transmite Fox News. Sentinţa păstrează, de asemenea, dreptul lui Trump de a face apel la condamnare.
"După o analiză atentă, acest tribunal a stabilit că singura sentinţă legală care permite intrarea în judecată a condamnării este o descărcare necondiţionată", a spus Merchan vineri. "În acest moment, aplic această sentinţă pentru a acoperi toate cele 34 de acuzaţii".
"Domnule, vă doresc mult noroc în asumarea celui de-al doilea mandat în funcţia de preşedinte.", a adăugat Merchan.
Trump a spus că Departamentul de Justiţie a fost "foarte implicat" şi a subliniat că un astfel de caz împotriva unui fost preşedinte, candidat şi actual preşedinte ales "nu s-a mai întâmplat niciodată în ţara noastră".
"Şi aş dori doar să explic că am fost tratat foarte, foarte nedrept. Vă mulţumesc foarte mult", a spus Trump.
Merchan a stabilit 10 ianuarie pentru pronunţarea sentinţei, cu doar 10 zile înainte ca Trump să fie învestit în funcţia de al 47-lea preşedinte al Statelor Unite.
Judecătorul a spus că nu era probabil să "impună nicio sentinţă de încarcerare", ci mai degrabă o "descărcare necondiţionată".
În timpul audierii vineri, Merchan a spus că a făcut un "pas neobişnuit" de a-l informa pe Trump despre sentinţă înainte de proces, scrie Fox News.
"Impunerea sentinţei este una dintre cele mai dificile decizii pe care orice judecător de instanţă penală trebuie să le ia", a spus Merchan, menţionând că instanţa "trebuie să ia în considerare faptele cazului, împreună cu orice circumstanţe agravante sau atenuante".
Trump a depus un apel pentru a suspenda pronunţarea sentinţei la Curtea de Apel a Statului New York, însă cererea i-a fost respinsă. De asemenea, el a depus o cerere de urgenţă la Curtea Supremă a SUA, solicitând suspendarea procedurilor penale în instanţa din comitatul New York. Curtea Supremă a respins cererea, motivând că "posibilele încălcări ale probelor în procesul de stat pot fi analizate pe cale de apel", iar "impactul sentinţei asupra responsabilităţilor preşedintelui ales este nesemnificativ, având în vedere intenţia instanţei de a impune o sentinţă de descărcare necondiţionată după o scurtă audiere virtuală".
În ciuda respingerii cererii, Curtea a menţionat că Justiţiile Thomas, Alito, Gorsuch şi Kavanaugh ar fi susţinut cererea lui Trump, dar pentru a fi acceptată era nevoie de cinci voturi. Conform unui comentariu al ordinului, Justiţiile Roberts şi Coney Barrett au votat alături de Justiţiile Sotomayor, Kagan şi Brown Jackson.