Preşedintele Klaus Iohannis a declarat astăzi, la finalul Consiliului European, că ţara noastră are aceleaşi şanse ca înainte de demiterea Guvernului pentru a găzdui Agenţia Europeană a Medicamentului, discuţiile în acest moment fiind tehnice, însă a precizat că Executivul nu s-a "mişcat foarte rapid" în această chestiune.
Întrebat ce şanse mai are acum România să mai găzduiască această instituţie europeană, în contextul demiterii Guvernului şi tratativelor purtate la nivelul UE, Iohannis a spus că avem "aceleaşi şanse pe care le-am avut şi înainte".
"Nu am avut impresia că la Guvern s-au mişcat foarte rapid, însă discuţia din Consiliu a fost foarte tehnică, nu s-a discutat propriu zis despre unde va merge o agenţie sau alta", a spus Iohannis.
Preşedintele a subliniat că discuţia a fost centrată pe criteriile pe care statele membre trebuie să le respecte, ele fiind legate de logistică, tehnică, transport şi integrarea forţei de muncă. Şeful statului a precizat: "Ceva nesenzaţional. Consiliul a andosat această chestiune şi nu s-a discutat mai mult".
Uniunea Europeană a decis să amâne pentru noiembrie decizia privind mutarea a două agenţii importante - Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) şi Autoritatea Bancară Europeană (EBA) - de la Londra, după Brexit, pentru a le oferi suficient timp liderilor să discute subiectul, arată un document obţinut de Politico şi citat de News.ro. Criteriile adoptate la summitul de la Bruxelles pentru găzduirea instituţiilor par să nu fie favorabile României, precizează publicaţia.
Europarlamentarul Siegfried Mureşan a atras atenţia că actuala "criza politică declanşată de PSD" pune în pericol un obiectiv important stabilit de România în politica europeană, şi anume relocarea, după Brexit, a Agenţiei Europene a Medicamentului din Marea Britanie în ţara noastră.
Guvernul a aprobat, în şedinţa din 9 iunie, prin ordonanţă de urgenţă, măsurile necesare pentru depunerea candidaturii ţării noastre în vederea relocării, la Bucureşti, a Agenţiei Europene pentru Medicamente, în contextul retragerii Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord din Uniunea Europeană.