Rusia a salutat miercuri decizia Statelor Unite de a suspenda unele livrări de armament către Ucraina, potrivit presei internaţionale. Kremlinul afirmă că o reducere a sprijinului militar occidental ar accelera încheierea conflictului.
„Cu cât Ucraina primeşte mai puţine arme, cu atât sfârşitul operaţiunii militare speciale este mai aproape”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Interfax. Moscova foloseşte în mod oficial expresia „operaţiune militară specială” pentru a descrie invazia declanşată în urmă cu trei ani asupra Ucrainei.
Decizia SUA vine pe fondul preocupărilor legate de diminuarea stocurilor interne de armament, scriu publicaţiile Politico şi NBC News. Printre livrările afectate se numără muniţii şi rachete de apărare aeriană.
Peskov a comentat şi convorbirea telefonică de marţi dintre Vladimir Putin şi preşedintele francez Emmanuel Macron - primul contact direct între cei doi lideri din septembrie 2022. Discuţia, care a durat peste două ore, a fost „detaliată”, potrivit Kremlinului, fiecare parte prezentându-şi poziţia.
Întrebat dacă Emmanuel Macron a dat semne că ar accepta cerinţele Rusiei privind recunoaşterea „noilor realităţi teritoriale”, Peskov a răspuns negativ. Rusia insistă ca Ucraina să accepte pierderile teritoriale şi să renunţe la sprijinul militar extern în schimbul unui eventual armistiţiu.
În paralel, Uniunea Europeană continuă să sprijine militar Kievul. Germania, de exemplu, contribuie financiar la producţia locală de rachete. De cealaltă parte, premierul Ungariei, Viktor Orban - considerat unul dintre cei mai apropiaţi lideri europeni de Kremlin - a salutat apelul telefonic dintre Macron şi Putin.
„În sfârşit! Nu există soluţie pentru războiul din Ucraina pe câmpul de luptă. Cheia este dialogul”, a transmis Orban, printr-un mesaj pe platforma X, citat de agenţia EFE.
Budapesta se opune livrărilor de arme către Ucraina şi critică în mod constant sprijinul acordat Kievului de UE, deşi, formal, a acceptat sancţiunile impuse Rusiei. Viktor Orban pledează pentru reluarea relaţiilor economice şi diplomatice cu Moscova, considerând că Ucraina nu are perspective reale de a câştiga războiul.
„Avem nevoie de diplomaţi, nu de generali”, a punctat liderul ungar.
La rândul său, preşedintele Macron a subliniat în discuţia cu Putin importanţa unei încetări rapide a focului şi lansarea de negocieri pentru o soluţie „solidă şi durabilă” a conflictului. Totodată, liderul francez a reafirmat „sprijinul neclintit al Franţei pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”.
Vladimir Putin a reiterat, în schimb, poziţia Moscovei, potrivit căreia conflictul este rezultatul politicii Occidentului, „care a ignorat interesele de securitate ale Rusiei”.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.07.2025, 18:38)
adica??? ii omoara mai usor.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.07.2025, 21:12)
Visul dementilor pro razboi de a doborâ Rusia si cel sub aburii drogurilor al circarului planetar de a deveni salvatorul globului (da, e de necrezut) a primit inca o lovitura, desi era deja practic spulberat
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.07.2025, 22:29)
Solutia e deosebit de simpla, ea exista de mult: Zdrelenski sa opreasca razboiul pe care l a provocat si sa vezi ca nu mai are nevoie de arme
(nu el, care va sfarsi in streang pentru genocid asupra propriului popor prin vanzarea tarii ca teren de experimentare a uciderii de oameni pentru marile puteri,
ci cel care ii va lua locul)