LA BRM"Trendul ascendent al pieţei de gaze naturale a continuat, în trimestrul al treilea"

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Materii Prime / 06 octombrie 2020

"Trendul ascendent al pieţei de gaze naturale a continuat, în trimestrul al treilea"

Volumul tranzacţiilor încheiate pe platformele spot şi forward ale BMR în trimestrul al treilea a fost mult peste volumele cumulate ale primelor şase luni BRM: Gazul cumpărat din piaţa locală a ajuns în septembrie mai ieftin decât cel cumpărat la hub-ul de la Viena "Condiţia de bază pentru evoluţia normală şi corectă a pieţei de gaze naturale este limitarea intervenţiilor din partea autorităţilor"

Trendul ascendent al pieţei de gaze naturale, pe care oficialii Bursei Române de Mărfuri (BRM) îl anticipau odată cu dispariţia prevederilor "nefericite" ale OUG114, a continuat în trimestrul al treilea, cu evoluţii pozitive pentru cantităţile tranzacţionate şi preţurile realizate, se arată într-un raport al BRM, remis ieri Redacţiei. Raportul Bursei de Mărfuri arată că volumul tranzacţiilor încheiate pe platformele spot şi forward ale BRM la sfârşitul lunii septembrie a depăşit 36TWh, mult peste volumele cumulate ale primelor două trimestre ale lui 2020 şi mult peste cele stabilite prin Gas Release Program (GRP). Specialiştii BRM mai notează că dinamica pozitivă a volumelor se datorează liberalizării şi creşterii maturităţii pieţei, iar nu în ultimul rând aceştia mai scot în evidenţă şi reducerea preţurilor la gaze în septembrie sub preţul gazelor ce pot fi achiziţionate de la hub-ul din Viena.

Această creştere a volumelor tranzacţionate pe bursă, simultan cu reducerea semnificativă a preţurilor şi aducerea acestora sub sau cel mult la nivelul celorlalte pieţe europene, îi fac pe oficialii Bursei de mărfuri să fie "optimişti într-o evoluţie normală şi corectă a pieţei de gaze naturale", condiţia de bază aici fiind ca "autorităţile să-şi limiteze intervenţiile asupra pieţelor şi să le lase să evolueze liber, în condiţii de concurenţă şi transparenţă". "Nefericita" experienţă a OUG 114/2018 trebuie "înţeleasă şi nerepetată", mai subliniază BRM.

În raport se arată: "O analiză a graficelor (vezi grafice) principalilor doi indicatori (cantităţile tranzacţionate şi preţurile realizate - n.r.), pe parcursul întregului an, arată foarte clar o tendinţă de revenire spre normalitate începând deja cu trimestrul doi, odată cu anunţarea anulării constrângerilor din amintita ordonanţă, urmată de o accelerare accentuată a evoluţiei favorabile în cel de-al treilea trimestru, liber de orice impuneri de reglementare. Astfel, volumul tranzacţiilor încheiate pe platformele spot şi forward ale BRM la sfârşitul lunii septembrie a depăşit 36Twh, volumul trimestrului trei depăşind cu mult volumele cumulate ale primelor două trimestre ale anului. Cauza principală o reprezintă evident liberalizarea pieţelor, posibilitatea tranzacţionării la preţuri reale, rezultate din întâlnirea cererii cu oferta, ceea ce a sporit interesul pentru operaţiuni în regim bursier.

O noutate a acestei perioade a constituit-o introducerea regimului GRP («gas release program»), măsură lăudabilă în sine dar, în opinia noastră, numai un prim pas spre regimul normal bursier, acela de formator de piaţă («market maker»). Noul regim însă, din punct de vedere al impunerii volumelor tranzacţionate este mai redus decat cel precedent, obligaţiile de tranzacţionare pentru participanţii la piaţă fiind înlocuite cu cele de ofertare, obligaţii ce se concretizează extrem de rar în tranzacţii efective. Aceste lucruri ne îndreptăţesc să afirmăm că dinamica pozitivă a volumelor tranzacţionate se datorează liberalizării şi creşterii maturităţii pieţei, având ca protagonişti principalii jucători, şi în mod special, producătorii. Demonstraţia acestei afirmaţii este dată de volumele tranzacţionate, mult mai mari decât cele impuse de regimul GRP".

Totodată, raportul mai evidenţiază că preţurile medii ponderate pentru cantităţile livrate în trimestrul trei din 2020 au cunoscut o scădere accentuată, de la peste 105 lei/MWh la începutul anului, la 65-68 lei/MWh la nivelul lunii septembrie. BRM mai subliniază că gazul cumpărat din piaţa locală a ajuns în septembrie mai ieftin decât cel cumpărat la hub-ul de la Viena.

"Evident, se poate argumenta cu efectele pandemiei şi reducerea preţurilor la nivel mondial, dar urmărind evoluţia la nivelul întregului an, motivele sunt cu totul altele. Pe plan internaţional, intervalul cu preţurile cele mai scăzute a fost cel al verii, până spre începutul lunii august, iar începând cu luna septembrie acestea s-au majorat cu peste 50%. În acelaşi timp, preţurile pe piaţa locală au început să scadă pe perioada de vară, scădere ce însă a continuat şi în luna septembrie, contrar celor internaţionale. Totodată, diferenţele (spread-ul) dintre preţurile bursei central-europene CEGH şi cele înregistrate pe BRM au început să scadă, iar începând cu luna septembrie chiar s-au inversat: gazul natural cumpărat pe piaţa locală este mai ieftin decat cel central-european. Explicaţia este extrem de simplă: efectele nefaste ale OUG 114, amplificate de modul rigid şi excesiv al ANRE de aplicare, au condus la creşteri ale preţurilor pieţei locale cu peste 50% faţă de cele europene, iar contractele pe termen lung încheiate în acea perioadă au necesitat timp pentru a-şi consuma influenţele. Pe toată durata de existenţă a ordonanţei, efortul preţurilor mari, deformate, a fost suportat de consumatorii finali din domeniul industrial", se mai precizează în raport.

Specialiştii BRM mai arată că dacă se urmăreşte însă evoluţia preţurilor pieţei spot, se observă că în perioada februarie-iunie între preţurile medii ponderate ale contractelor la termen şi cele ale pieţei spot există un spread de 50-100%.

"Piaţa spot, cea care dă masură valorii reale de moment, aflată la jumătate faţă de cea la termen, a constituit o anomalie ce trebuia să dea de gândit autorităţilor. Mai mult, preţul de 68 lei/Mwh, calculat de ANRE ca asigurând o protecţie pentru consumatorii finali, în principal cei casnici, s-a dovedit a fi mult mai mare faţă de preţul pieţei pentru o bună perioadă de timp. Aşa-zisa protecţie a consumatorilor finali casnici s-a transformat practic într-o obligaţie a acestora de a cumpăra gaze naturale la preţuri mai mari decat cele ale pieţei reale! În condiţiile în care ambele categorii de consumatori au fost practic defavorizate, este interesant de aflat cine a avut de câştigat în accepţiunea autorităţilor", mai subliniază oficialii BRM.

Potrivit acestora, o altă caracteristică resimţită pe toată durata anului a fost creşterea importurilor, determinată de preţurile pieţei europene mult mai mici decat cele locale.

"Influenţa acestor importuri pe piaţă a fost însă una pozitivă, reuşind să tempereze creşteri explozive pe o piaţă total bulversată, preţuri ce au depăşit uneori 120-125 lei/Mwh. Astăzi, prin reducerea preţurilor, acest trend este inversat şi au apărut primele cantităţi exportate, este drept, reduse. Ca şi concluzie, această creştere a volumelor tranzacţionate pe bursă, simultan cu reducerea semnificativă a preţurilor şi aducerea acestora sub sau cel mult la nivelul celorlalte pieţe europene, ne îndreptăţesc să fim optimişti într-o evoluţie normală şi corectă a pieţei de gaze naturale. Condiţia de bază este ca autorităţile să-şi limiteze intervenţiile asupra pieţelor şi să le lase să evolueze liber, în condiţii de concurenţă şi transparenţă. Este evident că nimeni nu va răspunde de consecinţele unor astfel de intervenţii, dar măcar nefericita experienţă trebuie înţeleasă şi nerepetată. De asemenea, previziuni apocaliptice privind explozii de preţuri pe pieţe lăsate libere, nereglementate, previziuni contrazise categoric de evoluţiile prezente şi de cele ale perioadei 2017-2018, trebuie evitate", conchid specialiştii BRM.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa “Afaceri în agricultură”
Dtlawyers
BTPay
Apanova

Curs valutar BNR

28 Oct. 2021
Euro (EUR)Euro4.9490
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2715
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.6480
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8714
Gram de aur (XAU)Gram de aur246.7254

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

gerocossen.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro