Ministerul Afacerilor Externe salută publicarea de către Comisia Europeană a "Pachetului anual privind Extinderea Uniunii Europene" care cuprinde "Strategia pentru extinderea UE", precum şi rapoarte de progres pentru fiecare dintre statele candidate şi potenţialii candidaţi, transmite un comunicat de presă trimis redacţiei.
Conform sursei citate, pachetul reprezintă primul exerciţiu de acest tip al actualului colegiu al Comisiei Europene şi se bazează pe o nouă metodologie de evaluare, în vederea creşterii transparenţei procesului şi a unei mai bune orientări a statelor candidate şi a potenţialilor candidaţi în pregătirea pentru aderarea la UE.
"Ministerul Afacerilor Externe consideră că prezentul pachet de evaluări ale Comisiei trebuie înţeles ca un instrument practic, de sprijin nemijlocit şi de stimulare a reformelor atât de dificile şi de complexe pentru statele candidate şi potenţialii candidaţi. Statele candidate şi potenţialii candidaţi au nevoie, mai mult ca oricând, de un mesaj politic de sprijin din partea UE în direcţia avansării procesului de extindere, aspect cu atât mai important pe fondul crizelor complexe din vecinătatea estică şi sudică a Uniunii Europene, în mod deosebit criza migraţiei, care a afectat în mod direct Balcanii de Vest şi Turcia. Toate aceste provocări necesită un răspuns angajat, coerent şi solidar din partea UE", se arată în comunicat.
MAE reiterează necesitatea continuării procesului de extindere şi subliniază importanţa îndeplinirii integrale a criteriilor de aderare la UE, mai ales a criteriului politic, al respectării drepturilor fundamentale, inclusiv a drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, pentru avansarea parcursului european al statelor din regiune.
"Ministerul Afacerilor Externe va contribui activ la dezbaterile de la nivelul Consiliului UE pe marginea propunerilor avansate de Comisia Europeană şi reiterează susţinerea fermă a României pentru politica «uşilor deschise» a UE în favoarea tuturor statelor care au voinţa şi capacitatea de a îndeplini toate criteriile de aderare la UE, cu respectarea principiului meritelor proprii", precizează comunicatul.
Comisia Europeană prezintă anual Rapoarte de Progres referitoare la evoluţiile înregistrate de statele candidate şi potenţialii candidaţi la aderarea la UE. Consiliul UE va dezbate rapoartele în perioada următoare.
Noua metodologie folosită pentru realizarea acestui raport urmăreşte o enunţare mai clară din partea Comisiei a aşteptărilor concrete cu privire la performanţele candidaţilor în procesul de aderare, atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung.