Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au atacat la CCR legea de impozitare progresivă a pensiilor speciale. Magistraţii susţin că prevederile noului act normativ îi afectează în principal pe judecători, procurori şi aviatori, care vor avea veniturile ce depăşesc 7001 lei impozitate cu 85%.
"Aşa cum rezultă din expunerea de motive a legii, taxa de 85% pentru veniturile din pensii care depăşesc 7.001 lei va afecta în principal categoria pensionarilor magistraţi, în cazul cărora pensia medie în plată la finele lunii aprilie 2019 era de circa 18.000 lei, iar, subsecvent, se va răsfrânge asupra pensionarilor aeronautic civil navigant, în cazul căruia pensia medie în plată la acelaşi moment este menţionată ca fiind de circa 10.000 lei", afirmă judecătorii ÎCCJ în sesizarea către CCR.
Magistraţii arată că axest lucru reprezintă o discriminare a celor două categorii profesionale şi precizează că impozitarea pensiilor speciale ale judecătorilor şi procurorilor poate fi calificată o încălcare a statului de drept şi a independenţei Justiţiei.
"Independenţa financiară a judecătorului - componentă indubitabilă a independenţei judecătorului, ca esenţă a conceptului de "tribunal independent", consacrat de CEDO, a fost afirmată şi reafirmată în documentele internaţionale ale căror prevederi nu pot fi ignorate, având în vedere angajamentele luate de Statul Român", se arată în sesizarea depusă ÎCCJ.
Judecătorii Înaltie Curţi invocă decizia CCR din 6 mai 2020 privind neconsituţionalitatea tăierii pensiilor speciale care spune că aceste pensii speciale sunt o formă de compensaţie pentru că magistraţii au interdicţii să facă afaceri sau politică.
1. În '89 start greșit
(mesaj trimis de anonim în data de 19.06.2020, 14:21)
Comuniștii după ' 45 au ras - cu magistrații - toți capitaliștii la firul ierbii ; după ' 89 magistrații au primit salar și pensii marii să închidă ochi : RO. în râpă ducânduseseră.....