Magistraţii contestă la CCR impozitarea pensiilor speciale

G.M.
Politică / 18 iunie 2020

Magistraţii contestă la CCR impozitarea pensiilor speciale

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au atacat la CCR legea de impozitare progresivă a pensiilor speciale. Magistraţii susţin că prevederile noului act normativ îi afectează în principal pe judecători, procurori şi aviatori, care vor avea veniturile ce depăşesc 7001 lei impozitate cu 85%.

"Aşa cum rezultă din expunerea de motive a legii, taxa de 85% pentru veniturile din pensii care depăşesc 7.001 lei va afecta în principal categoria pensionarilor magistraţi, în cazul cărora pensia medie în plată la finele lunii aprilie 2019 era de circa 18.000 lei, iar, subsecvent, se va răsfrânge asupra pensionarilor aeronautic civil navigant, în cazul căruia pensia medie în plată la acelaşi moment este menţionată ca fiind de circa 10.000 lei", afirmă judecătorii ÎCCJ în sesizarea către CCR.

Magistraţii arată că axest lucru reprezintă o discriminare a celor două categorii profesionale şi precizează că impozitarea pensiilor speciale ale judecătorilor şi procurorilor poate fi calificată o încălcare a statului de drept şi a independenţei Justiţiei.

"Independenţa financiară a judecătorului - componentă indubitabilă a independenţei judecătorului, ca esenţă a conceptului de "tribunal independent", consacrat de CEDO, a fost afirmată şi reafirmată în documentele internaţionale ale căror prevederi nu pot fi ignorate, având în vedere angajamentele luate de Statul Român", se arată în sesizarea depusă ÎCCJ.

Judecătorii Înaltie Curţi invocă decizia CCR din 6 mai 2020 privind neconsituţionalitatea tăierii pensiilor speciale care spune că aceste pensii speciale sunt o formă de compensaţie pentru că magistraţii au interdicţii să facă afaceri sau politică.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Comuniștii după ' 45 au ras - cu magistrații - toți capitaliștii la firul ierbii ; după ' 89 magistrații au primit salar și pensii marii să închidă ochi : RO. în râpă ducânduseseră.....

Apanova
BTPay
csalb.ro
Electromagnetica
marmomac.com
arsc.ro

Curs valutar BNR

27 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9437
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.1379
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1954
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5513
Gram de aur (XAU)Gram de aur269.8751

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro