Manifestări consacrate fructelor de sezon în Gorj şi Buzău

Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 22 iunie 2004

Centrele Judeţene de Consultanţă Agricolă s-au implicat, în judeţele Gorj şi Buzău, în organizarea unor manifestări consacrate fructelor de sezon, căpşuni şi cireşe, fructe cultivate masiv, mai ales în judeţul Gorj, informează Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR). La Tîrgu Jiu, "Ziua cireşului şi căpşunului" organizată în Piaţa Centrală, cu sprijinul Primăriei, a dat ocazia cultivatorilor din zonă să expună mostre din cele mai frumoase fructe, cu care au participat şi la un concurs premiat chiar de cei ce îşi făceau cumpărăturile la primele ore ale dimineţii.

În comuna Pîrscov, judeţul Buzău, consultanţii agricoli au organizat un seminar cu tema "Tehnici noi pentru sporirea eficienţei economice a culturii căpşunului, soluţii de valorificare superioară a producţiei de fructe". Printre participanţi s-au aflat şi cultivatorii din comunele Pîrscov, Verneşti, Ruşeţu, Unguriu, Scorţoasa, Săhăteni, Berca şi Merei care au beneficiat, la înfiinţarea celor 11 loturi demonstrative, de un sprijin financiar în valoare de 40.000 dolari din fonduri ale Băncii Mondiale. Acesta a constat în achiziţia de material de plantat (stoloni), substanţe de tratat împotriva bolilor şi dăunătorilor şi folii de polietilenă necesare înmulţirii culturilor.

Cultivatorii de căpşuni pot beneficia, de asemenea, de un sprijin financiar similar în cazul în care dovedesc că au achiziţionat instalaţii de irigat cu picătura. Cea mai mare suprafaţă cultivată cu căpşuni se găseşte în judeţul Satu Mare - 1.084 hectare, ceea ce reprezintă mai mult de jumătate din suprafaţa totală cultivată în 2004 pentru aceste fructe (aproape 53%).

La nivelul anului 2004, suprafaţa cultivată cu căpşuni s-a cifrat la 2.046 hectare, producţia estimată fiind de aproximativ 17.900 tone fructe, din care numai în judeţul Satu Mare, circa 11.000 tone. De asemenea, în acest an au mai fost cultivate căpşuni pe suprafeţe mai mari în judeţele Giurgiu - 293 hectare, Vîlcea - 176 hectare, Gorj - 99 hectare şi alte judeţe, cu suprafeţe cuprinse între 25-45 hectare.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

03 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9005
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4823
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9076
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4945
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.3749

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro