Riscul de a pierde bani, în acest an, pe Politica de Coeziune a fost redus la zero şi suntem într-o fază foarte avansată cu renegocierea PNRR, pentru a putea transmite şi cererea de plată 4, a anunţat miercuri seara, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, informează Agerpres.
'Pe PNRR ştiţi situaţia, este un mecanism prin care Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene nu dispune de pârghiile de gestionare a fondurilor alocate ministerelor de linie. Aici, în mandatul precedent, am reuşit transmiterea şi plata a două cereri de plată aferente PNRR, iar în decembrie am găsit un PNRR cu o cerere de plată 3 blocată, pe care am reuşit să o deblocăm parţial şi să aducem 1,3 miliarde euro în ţară, pentru finanţarea deficitului bugetar şi a proiectelor aferente PNRR. În plus, am reuşit să ajungem într-o fază foarte avansată cu renegocierea planului, pentru a putea transmite şi cererea de plată 4. În ceea ce priveşte Politica de Coeziune, instrument aflat în deplin control al MIPE, putem clarifica situaţia într-o singură frază: în doar cinci luni, am redus la zero riscul de decomitere (de a pierde bani) pe anul acesta', a scris ministrul într-o postare pa pagina sa de Facebook.
Potrivit acestuia, pe Politica de Coeziune, luna viitoare România va primi de la Comisia Europeană încă 1,8 miliarde euro iar cererile de plată estimate să fie trimise în 2025 se ridică la 4,4 miliarde euro.
'Sunt multe cifre de prezentat. În spate este o muncă asiduă, de la momentul lansării unui apel, depunere, evaluare, contractare şi până la finalizarea proiectului. Voi reveni într-o postare separată cu stadiul pe larg în ceea ce priveşte Politica de Coeziune 2021-2027', a arătat Marcel Boloş.
Acesta s-a referit şi la execuţia bugetară şi a susţinut că, pentru noua perioadă de programare (titlu gestionat de MIPE şi Ministerul Transporturilor), plăţile pentru anul 2025 sunt la un nivel de 13 miliarde de lei, dintr-o alocare de 62,6 miliarde de lei, iar acest lucru se datorează faptului că noul exerciţiu este în curs de implementare, iar roadele apelurilor de proiecte şi contractelor de finanţare semnate menţionate anterior se vor cunoaşte în a doua parte a anului.
De asemenea, pe Titlul 58, aferent exerciţiului 2014-2020 şi altor finanţări specifice din fonduri, plăţile pentru anul 2025 sunt la un nivel de 5,44 miliarde de lei, dintr-o alocare de 11,98 miliarde de lei, iar astea vor fi utilizate pentru închiderea programelor aferente exerciţiului precedent.
În ceea ce priveşte titlurile aferente PNRR (60, 61), plăţile pentru anul 2025 sunt la un nivel de 10,2 miliarde de lei, dintr-o alocare de 47,1 miliarde de lei, iar aici ritmul de implementare depinde de fiecare minister de linie, fondurile fiind alocate în bugetele acestora.
'În final, aş sublinia că cine cunoaşte cu adevărat acest domeniu ştie că astfel de rezultate nu se obţin din inerţie şi nici cu vorbe tari. Ele se construiesc zilnic - prin rigoare, prin efort colectiv şi prin asumare. Atunci când munca unei întregi echipe este pusă sub semnul întrebării pe baza unor percepţii grăbite sau a unor agende personale, trebuie să readucem realitatea în prim-plan', a subliniat Boloş.
Acesta a revenit la conducerea Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene în luna decembrie a anului trecut, după ce anterior a ocupat funcţia de ministru al Finanţelor. El a mai ocupat de două ori funcţia de ministru al Fondurilor Europene, în perioada noiembrie 2019 - decembrie 2020 şi în perioada mai 2022 - iunie 2023.
Opinia Cititorului