MASĂ ROTUNDĂ ROMÂNIA ŞI RUSIA: ÎN CĂUTARE DE NOI FORMATE DE COOPERARE / CĂTĂLIN IVAN, EURODEPUTAT: "Sunt unul dintre militanţii cei mai înverşunaţi pentru reluarea dialogului UE-Rusia"

ADELINA TOADER
Ziarul BURSA #Companii / 19 octombrie 2018

"Sunt unul dintre militanţii cei mai înverşunaţi pentru reluarea dialogului UE-Rusia"

Efectul cel mai grav al crizei dintre Uniunea Europeană şi Rusia este lipsa dialogului, consideră Cătălin Ivan, eurodeputat, membru al Grupului de Prietenie Europa-Rusia din cadrul Parlamentului European.

Domnia sa a declarat: "Faptul că ambele părţi nu se mai aşează la masă, nu mai discută, duce la o întrebare logică: ce şanse ar fi ca problemele, disensiunile dintre părţi să se rezolve într-un viitor apropiat pentru binele tuturor - şi al cetăţenilor ruşi şi al celor europeni, dacă nu există comunicare, dacă cele două părţi, de ani de zile, nu se mai aşează la aceeaşi masă. Fiind membru al delegaţiei de cooperare, dar aş spune mai de grabă delegaţie de ne-cooperare, UE-Rusia nu am avut niciodată o întâlnire faţă în faţă cu membrii din Rusia".

Totodată, Cătălin Ivan a precizat că a discutat foarte mult cu colegii săi din Parlamentul European şi au căutat tot felul de soluţii pentru a merge pe grupuri politice să discute cu partenerii de acolo, să facă o delegaţie.

Cătălin Ivan a adăugat: "Din partea Rusiei au fost nenumărate încercări de a face dialog, de a purta un dialog chiar şi prin intermediul internetului, adică oficialii ruşi să rămână la Moscova, noi la Bruxelles şi prin internet să dialogăm alături de presa rusă de o parte şi cea europeană de cealaltă, ca să dezgheţăm acest dialog. Evenimentul de astăzi arată că se poate, vedem cum ar trebui să arate normalitatea".

Eurodeputatul a mai susţinut că este unul dintre militanţii cei mai înverşunaţi din Parlamentul European pentru reluarea dialogului, pentru aşezarea la aceeaşi masă.

"A dialoga nu înseamnă că eşti de acord cu celălalt, a dialoga înseamnă că te aşezi la aceeaşi masă şi eşti dis-pus să găseşti o soluţie. Lipsa dialogului înseamnă că nu vrei să găseşti o soluţie şi atunci când mulţi colegi de-ai mei refuză dialogul, spun că nu trebuie să vorbim cu oficialii ruşi, din punctul meu de vedere, şi le-am spus-o de fiecare dată, înseamnă că nu vor să găsească soluţii, nu vor să coopereze".

Cătălin Ivan a mai spus că lipsa dialogului reprezintă menţinerea unei stări de fapt, a unei situaţii actuale care nu este în beneficiul nimănui şi nu duce la nicio soluţie pe termen mediu şi scurt.

"Sunt unii analişti care susţin că această situaţie va mai ţine încă 10 ani de acum înainte, poate chiar mai mult, şi probabil că aşa va fi din moment ce nu se doreşte dezgheţarea acestui dialog", a mai adăugat eurodeputatul.

Cătălin Ivan a mai afirmat, legat de sancţiunile impuse de Uniunea Europeană Rusiei, că pentru efectele din punct de vedere economic s-au prezentat cifre şi există studii ale Băncii Mondiale care arată că impactul real ale acestor sancţiuni este sub 1%, aproape 0,5%.

"Concret, dacă aceste sancţiuni au adus prejudicii grave economiilor şi de o parte şi de alta, «grave» este un cuvânt mare. Au fost probleme. Sigur că economia Rusiei a trebuit să se restructureze, să se reaşeze, au fost 2-3 ani după 2014, când lucrurile în interiorul economiei ruseşti au evoluat într-o anumită direcţie, dar dacă ne uităm acum, de exemplu, pe dinamica datoriei externe a Rusiei vom vedea că dacă în 2014 aceasta era la 729 de miliarde de dolari, acum este cu 200 de miliarde mai puţin, la 529 de miliarde".

Potrivit eurodeputatului, tot mai mulţi economişti consideră că aceste sancţiuni nu îşi ating obiectivul.

"Dacă întrebăm mediul de afaceri, de exemplu, din Germania, 97% din comapaniile care au contracte cu piaţa Rusiei au spus decidenţilor politici că sancţiunile nu îşi au sensul, au fost împotriva acestor sancţiuni. Dacă din punct de vedere politic nu se schimbă nimic, atunci de ce să plătească mediul economic?", a mai spus Cătălin Ivan.

Domnia sa a mai adăugat că atunci când mediul economic suferă, automat socialul suferă direct. Sunt mai puţine locuri de muncă şi mai prost plătite, bani la buget mai puţini.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. ce folos ? ... daca Rusia va fi rupta in bucatele autonome ... ce folos ca tembelul asta se declara iubitor infocat de rusi ? :)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb