Cancelarul federal german Friedrich Merz a acuzat Rusia că ameninţă 'securitatea în Europa', în timpul unei deplasări în Lituania cu ocazia inaugurării oficiale în această ţară a unei brigăzi blindate germane menită să întărească flancul estic al NATO, relatează Agerpres.
'Rusia, aşa cum se prezintă ea astăzi, este o ameninţare pentru noi toţi. Tocmai împotriva acestei ameninţări noi ne protejăm astăzi şi de aceea noi suntem astăzi aici', a declarat Friedrich Merz la Vilnius, alături de preşedintele lituanian Gitanas Nauseda.
'Revizionismul agresiv al Rusiei ameninţă nu doar securitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, ci şi securitatea noastră comună în Europa', a continuat el.
Friedrich Merz a insistat asupra dorinţei Germaniei 'de a trimite un semnal' altor membri ai NATO: 'Să investim acum cu hotărâre în propria noastră securitate', a declarat el.
Profund pacifistă după încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, Germania este, sub conducerea lui Friedrich Merz, hotărâtă să-şi majoreze puternic cheltuielile în materie de apărare.
În acest scop, guvernul său intenţionează să se alinieze obiectivului discutat în cadrul NATO - şi dorit de Donald Trump - de 5% din PIB pentru cheltuielile militare şi de securitate până în 2032.
'Împreună cu partenerii noştri, suntem hotărâţi să apărăm teritoriul NATO împotriva oricărei agresiuni. Securitatea aliaţilor noştri baltici este de asemenea securitatea noastră', a adăugat Merz.
Întrebat cu privire la eforturile diplomatice recente desfăşurate pentru a se ajunge la pace în Ucraina, Merz a declarat că nu-şi face 'iluzii cu privire la o soluţie rapidă'.
'Sperăm că va exista o şansă pentru a se ajunge la un armistiţiu şi la negocieri de pace, însă, încă o dată, acesta este un proces care este abia la început şi ar putea dura încă multe săptămâni, chiar multe luni', a spus el.
Potrivit Agerpres, europenii 'acţionează pe cât posibil în echipă cu SUA', a adăugat el, în timp ce Washingtonul, contrar UE, nu ameninţă Rusia cu sancţiuni suplimentare dacă Moscova insistă asupra poziţiei sale.
În ultimele săptămâni, Moscova a rezistat presiunilor occidentale în vederea unui armistiţiu necondiţionat şi imediat după declanşarea ofensivei sale împotriva Ucrainei, în urmă cu peste trei ani.
Este pentru prima dată, în perioada de după război, când armata germană trimite o brigadă completă în mod permanent în străinătate.
Făcând obiectul unui acord încheiat în 2023 cu Lituania, această 'Panzerbrigade' urmează să-şi întărească rândurile până la 2.000 de soldaţi până la mijlocul lui 2026, apoi până la 5.000, dintre care 200 de civili, până în 2027.
Înfiinţată rapid după declanşarea invaziei ruse în Ucraina, în februarie 2022, acest proiect major al guvernului german marchează remilitarizarea ţării. 'Obiectivul este de a securiza flancul estic al NATO contra ameninţării tot mai mari pe care o reprezintă Rusia', subliniază Berlinul.
Cu această brigadă în Lituania, Germania îşi manifestă voinţa de a contribui la 'descurajare la frontiera externă a NATO', declarase Boris Pistorius în ianuarie.
Conform sursei, membre ale NATO din 2024, Lituania şi celelalte două ţări baltice, Letonia şi Estonia, se tem că, în pofida acestui statut al lor, ar putea deveni următoarele ţinte ale preşedintelui rus Vladimir Putin.
Potrivit Der Spiegel, la începutul lunii mai, un avion spion rus a fost reperat în spaţiul aerian al Republicii Belarus vecine în timpul unui exerciţiu militar al NATO la care participa şi armata germană.
Câteva zile mai devreme, un alt exerciţiu în Lituania, care implica elicoptere germane, ar fi fost spionat cu ajutorul unei drone.
Brigada 45-a blindată 'este în vizorul serviciilor de informaţii ruse', scrie Der Spiegel, afirmând că se bazează pe o atenţionare a contraspionajului militar german.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.05.2025, 15:35)
Dupa ce aiureli debiteaza instabilul Merz,
se pare ca in Lituania i au permis ca schimb de experienta sa testeze pe pielea lui unul din noile campuri de mine antipersonal,
iata ca el a fost incantat:):):):):)
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.05.2025, 16:22)
Zona deja este pregătită, sunteți bine veniți. : Veți împroșca tot pe acolo. :
Ce te poate determina să iei partea unor săraci șterși pe creier?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.05.2025, 16:38)
Armatele ruse stau de mult la poarta Lituaniei dar nu au intrat ca le e frica de scutul infricosator de la kiev fara de care Europa si globul erau luate de mult de Rusia falimentara
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.05.2025, 16:55)
Rușii tăi n-au trecut Niprul.
La primul moft în fața Lituaniei, Rusia ta natală pierde complet contactul cu Kaliningrad. Într-o secundă.