Meta Estate Trust (simbol bursier MET), companie de tip holding care activează în sectorul imobiliar şi acţionează ca un portal între piaţa imobiliară şi piaţa de capital, încheie primul trimestru din 2025 cu un profit de 1,54 milioane de lei şi venituri totale de 5,67 milioane lei, în linie cu bugetul estimat pentru primele 3 luni ale anului, se arată într-un comunicat remis redacţiei.
Exitul marcat în primul trimestru, de 2,65 milioane euro din proiectul Novarion, împreună cu securizarea unei finanţări bancare, duc poziţia de numerar a companiei la peste 5 milioane de euro, reprezentând aproape un sfert din capitalurile proprii.
"Profitul din primul trimestru se reflectă atât printr-o activitate investiţională activă, cât şi printr-o performanţă operaţională îmbunătăţită. Chiar dacă am avut o dinamică a vânzărilor mai scăzută faţă de aceeaşi perioadă din 2024, din cauza instabilităţii economice şi politice, am reuşit să compensăm printr-o reducere semnificativă a cheltuielilor operaţionale, de peste 28%. Avem o poziţie de numerar excelentă ce poate susţine investiţiile aflate în pipeline şi ne oferă posibilitatea valorificarii rapide a unor oportunităţi ce pot apărea în piaţă. Ne concentrăm şi pe diversificarea surselor de finanţare odată cu extinderea în zona de retail. Capitalizarea sănătoasă a companiei, şi gradul mic de îndatorare ne permit utilizarea efectului de levier în atingerea ţintelor pe termen scurt şi mediu", spune Alexandru Bonea, CEO Meta Estate Trust.
Meta Estate Trust, viitoare companie listată pe Piaţa Reglementată
Analiştii Goldring, companie românească de brokeraj, plasează acţiunea MET în intervalul de preţ 0,79 şi 0,83 lei, în baza rezultatelor financiare ale companiei de la nivelul anului trecut, precum şi a perspectivelor de expansiune şi a planului strategic intensificat pentru amplificarea operaţiunilor companiei. În prezent, acţiunea MET se tranzacţionează la un preţ de 0,635 lei/acţiune.
Compania urmăreşte activ tranziţia către segmentul Principal al Bursei de Valori Bucureşti, în prima parte a anului 2026, după finalizarea operaţiunilor de capital. Ca parte a acestui proces, echipa Meta Estate Trust a iniţiat şi finalizat cu succes un program de răscumpărare a acţiunilor preferenţiale, în perioada ianuarie- februarie 2025, în cadrul căruia compania a răscumpărat peste 86% din totalul acţiunilor preferenţiale. În continuarea acestui proces de tranziţie, compania continuă cu majorarea capitalului social.
Victorie de etapă
În acelaşi timp, Consiliu de Administraţie Meta Estate Trust a gestionat eficient relaţia şi litigiul cu societatea de management, iar la ultimul termen, din 5 mai 2025, Tribunalul Bucuresti a respins cererea fostului administrator ca neîntemeiată. Hotărârea instanţei urmează să fie redactată şi motivată şi poate fi atacată cu apel în termen de 30 de zile de la comunicare. Meta Estate Trust va informa în permanenţă piaţa cu privire la evoluţia acestui dosar, în mod proactiv şi transparent, în conformitate cu obligaţiile sale prevăzute de dispoziţiile legale aplicabile.
"Soluţia din prima instanţă în cadrul litigiul cu fostul administrator al companiei consolidează stabilitatea juridică şi încrederea investitorilor în MET, eliminând astfel un potenţial factor de incertitudine. Încă de la începutul mandatului, Consiliul de Administraţie a tratat cu maximă seriozitate litigiul iniţiat de fostul administrator, considerând protejarea intereselor acţionarilor o prioritate absolută. După mai bine de un an de proceduri administrative, în 2025 au început deliberările pe fond, iar la ultimul termen, Tribunalul Bucureşti a respins cererea ca neîntemeiată. Această primă soluţie este un pas important spre clarificarea definitivă a situaţiei juridice şi confirmă direcţia responsabilă în care a fost gestionat acest dosar. Rămânem încrezători că instanţele vor menţine această decizie", a declarat Laurenţiu Dinu, preşedintele CA Meta Estate Trust.
Recent, Meta Estate Trust a anunţat investiţii de aproape 4 milioane de euro în patru proiecte rezidenţiale aflate în diverse etape de construcţie şi poziţionate strategic în Bucureşti, dezvoltate de HILS Development şi de Exigent Development. Investiţia în sectorul rezidenţial din Bucureşti reprezintă un pilon important pe linia de Trading a companiei, pentru următorii 2-3 ani, de maximizare a randamentelor investiţionale.
În zona de retail, compania a anunţat intenţia de a investi 10 milioane de euro pe parcursul anului 2025, orientându-se pe preluarea unor parcuri de retail finalizate cu ancore food, total operaţionale, respectiv cu contracte de închiriere încheiate pe perioade de 10 - 15 ani.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.05.2025, 17:44)
Astia nu-s cei cu actiuni cu clasa A si B. Asa zisii analisti de la GoldRing au tinut cont de cele doua clase de actiuni ?
Clasa B. Corespunde actiunilor preferentiale.
Actiunile preterentiale nu au drept de vot, dar conform Actului Constitutiv, beneficiaza de un dividend prioritar anual fix de 38% din valoarea nominala a unei actiuni, limitat la maxim 33% din profitul anual distribuibil. In situatia în care procentul de 33% din total profit distribuibil nu este suficient pentru acordarea dividendului de 38%, aceasta limita va fi scazuta in acel an, fara ca diferenta sa fie reporiata in anii urmatori.
Ia sa ne spuna Goldring cum au calculat PER-ul in acest caz, ca-s tare curios ?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.05.2025, 20:48)
in momentul de fata mai sunt doar 1.522.622 actiuni preferentiale, dividendul total alocat acestora fiind 578.596,36 RON (sursa: hotarari AGOA din 28.04.2025) din profitul total de 10.873.939,34 RON, deci aproximativ 5,3% dupa calculele mele. EPS ar fi 0,113 RON/act, PER ar fi 6.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.05.2025, 21:55)
Am citit punctul 8.2. Aici este jmecheria, actiunile preferențiale s-au redus, dar plafonul a ramas tot la 33% din profit dividende pentru actiunile preferentiale. Deci pe fond nu s-a modificat nimic.