Noul indice de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), care va înlocui ROBOR, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la creditele în lei cu dobândă variabilă, se aplică şi programelor guvernamentale cu garanţia statului, inclusiv programului Prima Casă, a anunţat, astăzi, Ministerul Finanţelor, potrivit News.ro.
Banca Naţională a României (BNR) a publicat, astăzi, pentru prima dată, IRCC, un indice care va înlocui ROBOR în calculul creditelor în lei cu dobândă variabilă.
Ministerul Finanţelor a precizat că acest indice va fi aplicat inclusiv programului Prima Casă.
"Regula includerii în formula de calcul a ratei de dobândă a indicelui de referinţă calculat exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare calculat trimestrial se aplică şi programelor guvernamentale cu garanţia statului - Programul Prima casă aprobat prin OUG 60/2009, Programul Prima Maşină, aprobat prin OUG 66/2014 şi Programul INVESTEŞTE ÎN TINE, aprobat prin OUG 50/2018", se arată în comunicat.
Astfel, pentru creditele acordate în monedă naţională rata de dobândă va fi compusă din indicele de referinţă calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare, la care creditorul poate să adauge o anumită marjă fixă pe toată perioada derulării contractului, potrivit ministerului.
"Indicele de referinţă pentru credite acordate în lei cu dobândă variabilă se publică în fiecare zi lucrătoare pe site-ul Băncii Naţionale a României şi reprezintă rata de dobândă calculată ca medie ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacţiilor de pe piaţa interbancară. Indicele de referinţă se calculează la finalul fiecărui trimestru, ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice determinate pentru trimestrul anterior, urmând a se aplica de fiecare instituţie de credit pentru trimestrul următor", se arată în comunicat.
Noul indice de referinţă se aplică atât creditelor noi acordate, la refinanţarea creditelor aflate în derulare cât şi contractelor aflate în derulare cu acordul părţilor formalizat prin act adiţional la contractul de credit.
"De joi, 2 mai 2019 au intrat în vigoare prevederile art.IIşi III din OUG nr.19/2019 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, publicată în Monitorul Oficial nr.245 din 29 martie 2019, care modifică art.38 din OUG nr.52/2016 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori şi art.37 din OUG nr.50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori şi se aplică creditelor acordate consumatorilor după această dată", se arată în comunicat.
1. Na la tata info buna! :)
(mesaj trimis de Bancherul în data de 03.05.2019, 08:15)
stati sa vedeti ce se intampla cu IRCC dupa perioada noiembrie 2019 - ianuarie 2020 incolo pana in iunie 2021 ... the sky is the limit , baietii lu' tata! :)
A calcula ponderat la 3 luni sau 6 luni folosind valorile ON (overnight) mi se pare o dovada de imensa nebunie avand in vedere ca sunt cele mai volatile din tot range-ul de dobanzi (pe etaje temporale). Daca vine o criza (si va veni pentru ca intotdeauna crizele vin, sunt ciclice) atunci sa vedeti circul pamantului cu IRCC... ;)
Sa nu ziceti ca nu ati fost informati! :))))
Tocmai s-au pus bazele unui imens impact asupra sistemului bancar si asupra cogarantorului in cazul anumitor credite (ex: prima casa).
1.1. inca ceva (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Bancherul în data de 03.05.2019, 08:17)
daca in prezent rata inseamna procentual mai mult de 25 % din venituri .... ori va mariti veniturile (si asta repejor, in maxim 6 luni) ori faceti rapid o rambursare anticipata la credit sau ... plm ... nu stiu, va scrieti testamentul :))))
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.05.2019, 13:47)
Va dati seama ce "bancheri" sunt in Romania cand vorbesc cu "plm"...atita meserie stiu cat lexic au :-)...Si ne mai dau si lectii, ei fiind din lotul de 15000 de specialisti "da dreapta" care au pus Romania de doua ori pe butuci
1.3. PLM ! :D ! (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de Bancherul în data de 03.05.2019, 14:20)
:)) ce treaba are plm cu explicatiile legate de volatilitatea inerenta ratelor overnight ''impachetate'' in indicatori la 3 luni (3M) sau (6 luni) 6M ?
Uite mai zic o data sa te bucuri si mai tare: PLM! :)
Si ce am scris mai sus e extrem de valid dpdv financiar si economic. Acum IRCC e sub robor 3m dar cand o pocni o mama de criza atunci sa vedeti cum vor ''dansa'' dobanzile la 1 zi (overnight-urile) a caror medie ponderata pe interval de 3 sau 6 luni va da IRCC la 3 sau 6 luni ...
Si inca o data pentru pudibonzii care s-au simtit zgariati in cerul gurii :) ... PLM!
p.s. Sfat: urmariti miezul ideilor , nu exprimarea :) Miezul ideilor e sever de important pentru echilibrul vostru financiar (si finalmente existential) ! PLM! :)