Ministrul dezvoltării, Cseke Attila, în prezenţa prim-ministrului Ilie Bolojan, a avut, astăzi, la Palatul Victoria, o întâlnire cu reprezentanţii structurilor asociative ale autorităţilor administraţiei publice locale, potrivit unui comunicat emis redacţiei. În cadrul acesteia, au fost analizate propunerile de măsuri privind reforma administraţiei publice locale, propus de Ministerul Dezvoltării, care vine în sprijinul sustenabilităţii financiare a autorităţilor locale şi care contribuie la consolidarea procesului de descentralizare pentru comunităţile locale.
Pe lângă măsurile anunţate anterior, au fost discutate şi noi modificări legislative, care au la bază principiul echităţii sociale. Una dintre acestea vizează descentralizarea activităţii organizării jocurilor de noroc. ”Autoritatea locală are dreptul de a decide dacă autorizează sau nu această activitate pe raza localităţii pe care o conduce, în funcţie de interesul comunităţii locale, aşa cum poate decide amplasarea acestor activităţi în anumite zone din localitatea respectivă. De asemenea, autoritatea locală poate decide instituirea unei taxe speciale anuale, care se va plăti de operatorul licenţiat”, a precizat ministrul Cseke Attila.
Aceasta a fost cea de-a treia întâlnire pe care ministrul dezvoltării, Cseke Attila, a avut-o cu reprezentanţii autorităţilor publice locale, în vederea dezbaterii propunerilor pentru reforma administrativă.
Potrivit sursei, la întâlnire, a fost stabilită posibilitatea ca structurile asociative ale administraţiei publice locale să prezinte propuneri astfel încât, săptămâna viitoare, să poată avea loc o nouă discuţie despre acest subiect.
După cum este cunoscut, reforma administrativă prevede măsuri pentru colectarea taxelor şi impozitelor în vederea asigurării echităţii sociale şi a sustenabilităţii financiare a administraţiilor publice locale.
În vederea unei discipline financiare mai bune în actualul context economic, reforma administrativă prevede şi aplicarea principiului proporţionalităţii populaţiei cu numărul de posturi de care pot dispune unităţile administrativ-teritoriale.
Opinia Cititorului