Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, afirmă că omenirea a plecat la luptă "cu ceva necunoscut, ceva care se regăseşte prima dată în patologia umană", o boală pentru care nu există tratament sau vaccin şi este important să trecem peste această pandemie lin, cu un vârf care se atinge în timp, nu exponenţial. Tătaru afirmă că, după fiecare pandemie, s-a constatat că au urmat doi ani de epidemii sezoniere şi aşa crede că se va întâmpla şi acum, doar că vor fi mai puţine cazuri decât se înregistrează în această perioadă. În plus, ministrul Sănătăţii anunţă că nu suntem încă aproape de a avea un vaccin împotriva coronavirus.
"Am plecat la luptă cu ceva necunoscut, ceva care se regăseşte prima dată în patologia umană, cu ceva care nu are un tratament, nu are un vaccin. Suntem într-un moment în care ajungem aproape la jumătate aceste pandemii în România", a spus, marţi seară, la Antena 3, Nelu Tătaru.
Ministrul Sănătăţii afirmă că majoritatea românilor au respectat indicaţiile şi restricţiile şi se aşteaptă 7-10 zile pentru a vedea care a fost impactul sărbătorilor în această pandemie.
"Sunt 7-10 zile în care putem evalua o evoluţie a acestei pandemii în care putem ajunge spre acel vârf şi putem ajunge într-un mod progresiv, uşor, sau întru un model exponenţial cu mai multe cazuri. Această boală poate prezenta simptomatologie din a doua până în a zecea zi. Dacă vom avea un număr crescător de cazuri, dar progresiv, nu exponenţial, nu vom avea cazuri severe, ne menţinem în acea previziune de 10 - 12.000 de cazuri, cu un vârf al acestei pandemii pe sfârşitul lunii aprilie. Urmând ca în următoarele două săptămâni să avem un scăderea numărului de cazuri", a mai spus ministrul Sănătăţii.
Acesta a explicat că fiecare pandemie a fost urmată de doi ani de epidemii sezoniere, ceea ce se va întâmpla şi acum.
"O pandemie a fost urmată de doi ani de epidemii sezoniere şi aşa va fi şi în acest moment. Noi vom trăi cu acest virus şi în următorii doi ani, dar, având în vedere prima cocoaşă, prima curbă putem evalua şi ce va urma în următorii doi ani. Menţionez că nu avem un tratament, mergem cu tratament simptomatic, nu aveam un vaccin", a mai spus Nelu Tătaru.
Întrebat despre vaccin, Nelu Tătaru a spus: "Încă nu suntem aproape de a avea un vaccin împotriva COVID-19. Acest vaccin impune o stabilizare a virusului ca să putem extrage acel fragment stabil de ARN ca să putem face un vaccin. Trebuie să aibă o perioadă de studiu, de testare pe persoane sănătoase şi după această perioadă să-l putem procura şi să-l putem utiliza în întreaga masă", transmite News.ro.
1. Mare lucrator !
(mesaj trimis de anonim în data de 22.04.2020, 08:58)
Lucratura impotriva lui Strainu cercel este de nota 10 ! Arafat pe tusa, Vela la mantinela, ramane marele comunicator vasluian sa ne explice victoriile guvernului Orban impotriva virusului chinezesc. Ca in comunism, claxonul functioneaza impecabil. Ca in bancurile despre comunism, in curand toata energia bateriei se va duce spre claxon.
1.1. In comunism a fost parfum (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Cristian în data de 22.04.2020, 21:36)
Crede-mă, in comunism a fost parfum, fara de ce avem acum
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.04.2020, 12:42)
am trait 10 ani cu virusul base.....de 6 ani cu virusul chiolhanis.....ce mai conteaza 2 ani cu covid-ul vietii....
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.04.2020, 17:54)
Nu avem nimic in combaterea COVIDULUI numai gargara pe bani. Ati creat panica si ati condamnat la izolare populatia Romaniei degeaba. Tratament nu , vaccin nu, bani nu, nu stiu de ce va mai platesc oamenii in aceste conditii.. Cel mai isteric individ este CERCEL STREINU care vrea sa profite de nebunia asta sa se imbogateasca de la BIG PHARMA cu care face afaceri . Rusine CERCEL ....
4. Masca la 35 de grade
(mesaj trimis de Cristian în data de 22.04.2020, 21:34)
Când vor fi 35 de grade afara și umezeala 80%, cum credeți veți respira cu chilotul ăla pe figura?
5. virus ARN
(mesaj trimis de alex în data de 22.04.2020, 23:53)
Este mult mai dificil de creat un vaccin pentru un virus ARN decat pentru virus ADN, intrucat virusurile ARN muteaza mult mai frecvent.
De aceea exista vaccin contra hepatitei virus B (care este ADN), dar nu si pentru hepatita C (virus ARN).
Tot din acelasi motiv, nu exista inca vaccin contra HIV sau SARS, ambele virusuri ARN desi s-a pompat mult capital in anii care au trecut de cand aceste virusuri au fost descoperite.
Cine crede ca pentru SARS-CoV-2 va fi descoperit un vaccin _eficient_ in urmatoarele 6-24 luni este optimist incurabil sau credul.
Un vaccin grabit poate de fapt sa potenteze infectia virala, asa cum s-a intamplat cu prima iteratie de vaccin contra febrei Dengue (vezi antibody dependent enhancement).