MIRCEA BUSUIOCEANU, RAIFFEISEN BANK: "În profesia de bancher trebuie să fii umil"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 10 iunie 2015

"În profesia de bancher trebuie să fii umil"

Busuioceanu: "Sistemele de pensii, pe termen lung, vor avea probleme"

În profesia de bancher trebuie să fii umil, este de părere Mircea Busuioceanu, vicepreşedinte al Diviziei Risc, din cadrul Raiffeisen Bank.

Prezent la evenimentul "Summer Banking Academy", organizat de Institutul Bancar Român (IBR), domnia sa a precizat că, "la baza acestei profesii, se află bunul simţ, onestitatea, prudenţa şi căutarea sustenabilităţii pe termen lung", subliniind că presiunea la care industria bancară este supusă este foarte mare şi vine din mai multe părţi.

Printre elementele de presiune care apasă asupra sistemului bancar, se numără globalizarea, întărirea "clară şi fără precedent" a cadrului legislativ internaţional, demografia, substitutele, evoluţiile cadrului legislativ local şi dezvoltarea tehnologică, potrivit domnului Busuioceanu.

În aceste condiţii, reprezentantul Raiffeisen Bank a declarat: "Ştim că vom avea nevoie de mai mult capital ca să operăm, rezervele de lichiditate trebuie ridicate, iar modelele de creditare - redesenate. (...)

Va trebui să ne schimbăm segmentările. Nu vom mai putea să ne permitem riscul segmentărilor foarte largi. Nu vom mai avea populaţii de milioane, pentru că nu ne mai permitem foarte multe rezerve".

Potrivit domniei sale, va fi nevoie ca băncile să se orienteze către alte tipuri de produse, respectiv către produsele de tip "credit protection".

Subliniind că banca pe care o reprezintă va avea un apetit mare pentru acest gen de produse, Mircea Busuioceanu apreciază că vor creşte costurile operaţionale ale băncilor şi cele de capital, în condiţiile în care va fi dificil ca instituţiile bancare să-şi crească veniturile.

Referitor la evoluţia tehnologică, domnia sa a subliniat că aproximativ 7,3% din venitul operaţional al băncilor, la nivel global, se îndreaptă către zona de IT, estimându-se că acestea vor creşte la 10%.

În contextul actual, cele mai multe investiţii ale operatorilor bancari se îndreaptă către pregătirea resurselor umane şi către dezvoltarea arhitecturii de date, după cum a spus domnul Busuioceanu, subliniind că "noi nu prea avem idee despre arhitectura de date".

Referitor la cadrul macro-economic, Mircea Busuioceanu a conchis: "Avem de-a face cu o necorelare între evoluţia economiei globale şi evoluţia naţiunilor. Decalajul de productivitate a muncii între Europa şi competitorii ei este foarte mare. Totodată, demografia dă semne de îmbătrânire. Aceste aspecte indică faptul că sistemele de pensii pe termen lung vor avea probleme, ceea ce nu este normal, pentru că ne îndepărtăm de bunul simţ economic".

Georgescu, BNR: "Neglijarea riscurilor poate avea consecinţe deosebit de costisitoare asupra unei bănci"

Neglijarea riscurilor sau a unor părţi ale acestora poate avea consecinţe deosebit de costisitoare asupra activităţii unei bănci, sub aspectul rezultatului sau chiar al viabilităţii acesteia, apreciază Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR).

Domnia sa a declarat: "Însăşi capacitatea sistemului bancar de a-şi îndeplini funcţiile poate fi afectată, respectiv stabilitatea financiară, în condiţiile manifestării efectului de contagiune asupra celorlalte bănci. Cuantificarea riguroasă a riscului nu este doar o problemă care trebuie rezolvată pentru a îndeplini cerinţele autorităţii de reglementare - nu de dereglementare cum s-a vrut până acum, va fi mai multă reglementare de acum încolo, pentru a micşora amplitudinea ciclului economic dintre expansiune şi recesiune -, ci este un element principal al competitivităţii pe termen lung al unei bănci".

Viitoarea misiune a politicilor bancare de administrare a riscurilor trebuie axată pe păstrarea echilibrelor prudenţiale "dobândite cu eforturi şi costuri semnificative", cu accent pe standarde riguroase de alocare a resurselor, susţine domnul Georgescu, apreciind: "Cei doi piloni fundamentali ai solidităţii bancare, respectiv solvabilitatea şi lichiditatea, înregistrează niveluri ridicate în sistemul bancar românesc, existând un spaţiu prudenţial semnificativ pentru noi finanţări, inclusiv pe fondul politicii monetare acomodative implementate de Banca Naţională a României".

Totodată, profitabilitatea sistemului bancar a reintrat în teritoriu pozitiv, datele pentru primul trimestru arătând un nivel moderat raportat la standardele de evaluare aplicate de Autoritatea Bancară Europeană, respectiv o rentabilitate financiară de 9%, potrivit lui Florin Georgescu.

Oficialul Băncii Centrale a mai subliniat că sistemul bancar românesc parcurge un proces ordonat de recalibrare a propriei activităţi, în concordanţă cu noua acţiune europeană privind realizarea unei intermedieri financiare sănătoase.

În condiţiile actuale din piaţa bancară, în care se încadrează, în primul rând, dobânzile mici, refinanţarea "face sens", este de părere Adrian Mitroi, CFA România.

"Este un moment propice să iei credite, (...) iar banca trebuie să crediteze pe termen scurt", opinează domnia sa, apreciind că "nu este vremea pentru speculaţii".

Fundamental, criza din 2008 a pornit de la imposibilitatea de diversificare a riscului sistemic, apreciază domnul Mitroi, fiind de părere că, în prezent, există din nou un astfel de risc, la nivel global.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. tocmai Raiffeisen s-a gasit sa vorbeasca despre cat de umil, onest si corect trbuie sa fie uin bancher. nu va este rusine? La Raiffeisen sunt cei mai excroci si cea mai mizera banca

    1. Absolut de acord cu acest raspuns.

      In alta ordine de idei, in orice meserie si mai ales in cea de bancher trebuie ca in primul rand SA FITI CINSTITI SI ONESTI 

    nici cu banc post nu mi-e rusine.

    Ca să eviți frustrările de mai târziu.

     

    Banca este un agent comercial. Dacă cineva credea că este consultant financiar de partea clientului sau duhovnic, se înșeală. De partea cealaltă a biroului se află un vânzător de produse (financiare). Când cineva îți vinde un televizor, telefon mobil sau un calculator, aceste produse sunt atât de complexe încât puțini dintre cumpărători știu cu adevărat ce cumpără. Dar îl cumpără și trăiescu cu imperfecțiunile de care nu au știut sau pe care vânzătorul le-a acoperit cu "vorbe". Sau îl vând în târg și devin mai înțelepți a doua oară. 

     

    Produsele financiare au și ele complexitatea lor dar efectul se vede mai ușor: "Ioane, cât plătești la bancă. 10 lei. Eu plătesc 12; m-au păcălit!". 

     

    Există bănci care au practicat în masă un soi de escrocherie la creditele în CHF: OTP și Volksbank. Dar nu trebuie generalizat. 

    Acum 30-40 de ani, cash-ul era rege. Doar firmele mergeau la bănci. Secolul 21 este și un secol al serviciilor financiare și al banilor electronici (plăți online, servicii bancare online, investiții online). Hai să punem mâna pe carte să învățăm cum să evaluăm produsele financiare pe care băncile încearcă să ni le vândă. Sau dacă nu, retrăgeți-vă în munți și peșteri. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9743
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4737
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8990
Gram de aur (XAU)Gram de aur371.8457

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb