Mitul statului risipitor

Cristian Pîrvulescu
Ziarul BURSA #Editorial / 1 iulie

Cristian Pîrvulescu

De câteva decenii, discursul public din România este dominat de imaginea unui stat risipitor, supradimensionat şi ineficient. Fiecare nou guvern promite „reducerea risipei” şi ”eficientizarea cheltuielilor”, fără a se opri asupra unui fapt esenţial: statul român este cronic subfinanţat. Această subfinanţare cronică a unor domenii esenţiale - educaţie, sănătate, infrastructură - nu este doar o simplă chestiune bugetară, ci rezultatul unei viziuni economice care ignoră legătura dintre serviciile publice şi performanţa economică. Lipsa investiţiilor în aceste domenii are consecinţe directe asupra competitivităţii: scade calitatea forţei de muncă, creşte volatilitatea socială, reduce coeziunea teritorială şi frânează extinderea pieţei interne.

Pentru mediul de afaceri, aceasta înseamnă o piaţă mai instabilă, costuri mai mari cu recrutarea şi adaptarea personalului, dar şi o cerere slabă pentru produse şi servicii în regiunile subdezvoltate.

De fapt, statul român nu este atât de „gras” pe cât se afirmă, ci dimpotrivă: firav, dezechilibrat şi subfinanţat, cu o arhitectură fiscală regresivă, în care povara este distribuită disproporţionat, iar efortul fiscal real apasă cel mai mult pe categoriile cu venituri mici şi medii. Această arhitectură nu este rezultatul unei viziuni coerente, ci al unei acumulări de măsuri fragmentare, motivate politic, care au produs un sistem profund arbitrar.

Această arhitectură regresivă, care a devenit aproape un tabu şi este apărată cu îndârjire, este consecinţa unui sistem în care cei cu venituri mici plătesc, proporţional, mai mult decât cei cu venituri mari. Sarcina fiscală efectivă - exprimată ca procent din venit - scade odată cu creşterea veniturilor, ceea ce inversează logica echităţii fiscale şi compromite legitimitatea sistemului în ansamblu.

Într-un astfel de context, în care inechitatea este percepută nu ca accident, ci ca regulă, ne putem mira că furia socială capătă forme radicale? Că radicalizarea prin reţele sociale, teoriile conspiraţiei şi războiul informaţional hibrid îşi găsesc adepţi exact în rândul celor care se simt sistematic dezavantajaţi?

Adevărata vulnerabilitate a statului nu este doar fiscală, ci instituţională şi simbolică. Pentru că atunci când povara este percepută ca distribuită injust, iar regulile favorizează pe cei deja puternici, se erodează încrederea, iar spaţiul democratic devine fragil.

În plus, sistemul nu este doar inegal, ci şi profund arbitrar: în spatele retoricii anti-statale a unei părţi a clasei politice se ascunde o toleranţă structurală faţă de eludare, tratamente preferenţiale şi excepţii fiscale clientelare. De aceea, fără o reformă fiscală justă şi fără asumarea rolului statului ca facilitator al dezvoltării, orice „corecţie bugetară” riscă să însemne austeritate pentru cei mulţi şi imunitate pentru cei puternici.

O reformă fiscală justă nu înseamnă pur şi simplu o creştere a poverii fiscale, ci presupune restabilirea unui echilibru credibil între capacitatea reală de contribuţie şi nevoia legitimă de finanţare publică. Esenţială este extinderea bazei de impozitare, prin reducerea excepţiilor arbitrare şi eliminarea tratamentelor fiscale opace, care subminează coerenţa şi echitatea sistemului. Numai astfel arhitectura fiscală poate deveni nu doar funcţională din punct de vedere economic, ci şi legitimă din perspectivă socială.

Dar de unde această subfinanţare? România colectează aproximativ 27% din PIB sub formă de venituri bugetare, faţă de o medie de peste 40% în Franţa, Belgia sau Danemarca şi 33-36% la nivelul UE. Nu cheltuim prea mult, ci colectăm prea puţin. Această realitate contrazice obsesia austerităţii care domină astăzi spaţiul politic. De fapt, cheltuielile pentru sănătate şi educaţie sunt între cele mai mici din UE. Suntem campioni europeni la numărul mic de medici per locuitor, la abandon şcolar şi la analfabetism funcţional. Statul nu are bani pentru servicii publice decente, dar are mereu bani pentru facilităţi fiscale şi subvenţii corporatiste. Dacă impozitarea muncii este ridicată pentru salariile mici, în schimb impozitul pe avere, dividende şi proprietăţi este minimal. TVA este principala sursă de venit bugetar, ceea ce încarcă disproporţionat consumul cetăţeanului vulnerabil. În paralel, evaziunea fiscală se menţine la peste 12% din PIB.

În aceste codiţii digitalizarea devine alibiul pentru austeritate. Se vorbeşte obsesiv despre digitalizare, dar nu pentru a construi un stat social eficient, ci pentru a justifica reduceri de personal şi externalizări. Platformele digitale încă nu au redus inechitatea, ci au creat noi forme de excludere pentru persoanele fără acces digital.

Criza prin care trecem nu este una a dimensiunii statului, ci a capacităţii sale de a interveni eficient, echitabil şi predictibil. Statul român nu este supradimensionat; deşi administraţia poate părea adesea ineficientă, acest fapt se explică mai degrabă prin slăbiciunea instituţiilor formale şi dominanţa celor informale, precum clientelismul şi corupţia. Statul nu este prea mare, ci prea slab, dezechilibrat şi tot mai decuplat de la nevoile reale ale cetăţenilor.

Dacă raţiunea ar prevala asupra dogmei neoliberal-libertariene, momentul actual ar putea deveni o oportunitate de a depăşi mitologia austerităţii şi de a ne asuma, cu luciditate, costurile reale ale unui stat democratic, dezvoltat şi solidar. Nu putem construi spitale, şcoli, infrastructură digitală sau gestiona tranziţia verde în condiţiile unei arhitecturi bugetare regresive şi profund inechitabile. Corectarea subfinanţării cronice nu este doar o decizie economică, ci un act de justiţie socială şi o reafirmare a suveranităţii democratice.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. ... ohhh! s-or fi trezit si ong-urile ... adica suveranitatea democratica e: nu taiati din justitia sociala? lol ... sau!!! nu taiati prea mult ca ne afectactati si pe noi?! ... mi-a placut editorialul de lunea trecuta :) ...

    1. ...(de obicei sciati lunea :) ...

    Doar se vorbeste despre digitalizare. Statul functioneaza prost pentru ca nimeni dintre cei competenti si corecti nu vrea sa fie ministru, secretar de stat, director, pentru cateva mii de euro si sa fie injurat de toti prostii. Nici in situatia de acum, nici un partid nu vrea sa comaseze unitatile admininstrativ teritoriale. Gaura e mare la buget pentru acordarea de subventii. Oamenii capabili nu lucreaza la stat si sa zica multumesc populimea si toti taietorii de frunza la caini din ong uri ca mai sunt cativa care se lasa pacaliti.

    Dl autor nu intelege o situatie de fapt destul de clara. Romania actuala are o structura economica care nu are

    capacitatea de a genera venituri pentru a crea un stat idilic care are grija de toti un fel de socialism "cu fata umana " Facem parte dintre tarile care nu poate genera venituri din progres tehnic, servicii financiare sau produse cu grad inalt de prelucrare. In plus suntem intr-o criza demografica fiind nevoiti sa importam si forta de munca. 

    La aceasta se adauga si caracterul pradalnic a sistemului caracterizat prin coruptie, nepotism si incompetenta. 

    Masurile financiare nepopulare nu pot rezolva aceste probleme dar macar incearca sa evite un "melt down " care ar pune in discutie si actuala statalitate.

    Haideti sa coboram cu picioarele pe pamant 

    Asa e! Nu statul e risipitor ci politicienii! Ei angajeaza tot felul de incompetenti (si asta nu e risipa ci dauna totala) sinecuristi, amante, rude. De asta e statul slab, la propriu si la figurat. Poate are si dl profesor o contributie prin absolventii SNSPA.

    Statul este risipitor. Dumneata ti-ai schimba bordurile anual in curte? Daca n-ai fi risipitor?

    1. N-as fi risipitor, as fi corupt.

    Urmatorii 2-3 ani vor spulbera actualul status social si economic.

    Vom trai in mai putine judete, vom plati taxe mai mari, joburile vor fi mai calificate, iar statul mult redus. Nu o facem din constiinta, ci de nevoie. Capitalurile evalueaza Romania nu pt ca e Dan sau Bolojan sau Simion, ci pt ca investitiile nu mai ofera risk/reward optim. It's all about money!

    Fiti foarte atenti cu banii vostri, investiti-i cu cap deoarece vin vremuri tulburi dar care vor da urmatoarea generatie de bogati ! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0736
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4336
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8607
Gram de aur (XAU)Gram de aur470.1608

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
industrylink.eu
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
targulnationalimobiliar.ro
industrylink.eu
BURSA
Comanda carte
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb