NEXO Group: "Independenţa energetică este o realitate pentru tot mai mulţi români"

A.D.
Comunicate de presă / 14 octombrie

Sursa foto: Nexo Group

Sursa foto: Nexo Group

România înregistrează cel mai mare salt către locuinţe şi sedii de firmă independente energetic şi inteligente, mai ales prin programele Casa Verde şi Electric UP, anunţă NEXO Group, într-un comunicat la redacţie.

Majoritatea beneficiarilor programului Casa Verde vor să instaleze sisteme fotovoltaice pentru a avea consum zero la energie, nu doar să acopere consumul minim pe timp de zi.

Totodată, cererea pentru pompe de căldură a crescut de 4 ori în ultimii doi ani faţă de anii anteriori.

Programul Casa Verde 2024 are o cerere de 2 ori mai mare faţă de anul trecut, pentru sisteme complete care să asigure independenţă energetică totală, beneficiarii investind suplimentar finanţării de la stat până la 5.000 euro, pentru 20 kWh în panouri fotovoltaice. Totodată, programul Electric UP, destinat IMM-urilor, ajută la trecerea mai rapidă către independenţă energetică la nivel de ţară.

Prin programul Casa Verde 2024, NEXO Group va instala panouri fotovoltaice pentru peste 500 de beneficiari.

O mare parte dintre beneficiari optează pentru instalarea kit-ului complet de instalaţii, care include şi pompe de căldură, pentru a avea consum zero la energie. "Independenţa energetică a devenit mai mult decât o aspiraţie - este o realitate pentru tot mai mulţi români. În ultimii doi ani cel puţin tot mai mulţi beneficiari ai programului Casa Verde au optat pentru instalarea sistemelor necesare pentru consum zero la energie, chiar dacă presupune costuri suplimentare finanţării de la stat, de până la 5.000 de euro pe cont propriu. În sesiunea Casa Verde de anul acesta este cel mai mare interes pentru soluţii complete care să ofere independenţă energetică. Românii nu îşi mai doresc doar să reducă facturile la energie, ci şi să locuiască în case complet autonome, deconectate de la reţelele de curent electric şi gaze, bucurându-se de confort termic deplin, fără grija consumului excesiv. Dacă în trecut cei mai mulţi beneficiari Casa Verde optau doar pentru instalarea panourilor fotovoltaice, în ultimii doi ani trendul s-a schimbat, iar cererea pentru pompe de căldură a crescut de aproximativ 4 ori. Întregul ansamblu format din sisteme fotovoltaice, baterii de stocare şi pompe de căldură asigură independenţă totală faţă de reţea, protejându-i pe români de fluctuaţiile de preţ la şi garantând o sursă continuă de energie", explică Sorin Lăpădatu, fondator NEXO Group.

În ultima perioadă, în contextul cererii ridicate, costurile pentru instalaţii pentru case eficient energetic au început să scadă. Acestea variază în funcţie de cantitatea de kilowaţi aleasă sau de necesarul pentru independenţă energetică. Spre exemplu, pentru un sistem de instalaţii de panouri solare, pompe de căldură, baterii şi manoperă, pentru o casă cu etaj cu o suprafaţă de 100 mp, costul poate fi în jur de 15.000 de euro pentru independenţă energetică.

În plus, programul Electric UP accelerează cel mai mult tranziţia către independenţă energetică.

An de an, programul Electric UP, dedicat firmelor, a contribuit într-o proporţie considerabilă la accelerarea tranziţiei către independenţă energetică. Programul Electric UP 2024 - ciclul 2 se desfăşoară între 14 octombrie şi 13 decembrie. IMM-urile şi operatorii din HoReCa pot obţinere finanţare de până la 150.000 euro fiecare pentru a-şi instala panouri fotovoltaice, staţii de

încărcare a maşinilor electrice şi pompe de căldură, care ajută la obţinerea independenţei energetice.

În această sesiune, NEXO Group estimează o creştere a numărului de firme aplicante la nivel general şi o creştere considerabilă a numărului de beneficiari din portofoliu.

Cu o contribuţie proprie de 25% din valoare, proiectele de depunere sunt eligibile în funcţie de anumite criterii, îndeplinind un punctaj cât mai mare.

Concret, firmele ar trebui să instaleze panouri fotovoltaice cu o putere între 27 kWp - 150 kWp, staţii de reîncărcare pentru vehicule electrice şi hibrid plug-in, cu o putere minimă de 22 kW, sisteme de stocare a energiei, cu o capacitate de stocare de cel puţin 30% din puterea instalată a panourilor fotovoltaice, dar şi sisteme alternative de încălzire/răcire, precum pompele de căldură, care pot acoperi până la 30% din valoarea totală a proiectului.

"Prin creşterea bugetului de la 100.000 euro la 150.000 euro per firmă, dar şi prin includerea pompelor de căldură în finanţare, ne aşteptăm la un număr mult mai mare de proiecte înscrise

şi de beneficiari direcţi, care să ne aleagă, mai ales că interesul firmelor pentru eliminarea consumului de energie din surse clasice şi pentru energie verde este unul colosal. De altfel, în

România, companiile nu mai văd panourile fotovoltaice doar ca o soluţie singulară pentru reducerea costurilor energetice, ci le integrează în strategii mai largi de sustenabilitate. De aceea, am oferit de la început toate tipurile de instalaţii necesare pentru clădiri cu consum zero la energie, potrivite pentru atingerea unui punctaj cât mai mare în programul Electric UP de către firmele cu care colaborăm. Tot mai multe firme folosesc şi pompe de căldură, tehnologii precum senzori de lumină şi căldură, sisteme inteligente de ventilaţie şi climatizare, precum şi managementul automat al resurselor, pentru a îmbunătăţi eficienţa energetică şi a reduce emisiile de carbon. Firmele investesc în clădiri de birouri cu consum zero la energie şi sedii inteligente, iar această tendinţă reflectă interesul pentru crearea unui mediu de lucru modern şi confortabil pentru angajaţi şi preocupările ridicate pentru sustenabilitate", a explicat fondatorul NEXO Group.

Potrivit comunicatului, piaţa românească adoptă din ce în ce mai mult soluţii ecologice şi tehnologii pentru case verzi şi va face un alt mare pas spre case şi sedii de firmă inteligente. Tot

mai multe locuinţe inteligente apar în viitoarele ansambluri rezidenţiale, însă există şi cerere pentru transformarea locuinţelor vechi în unele inteligente. De asemenea, tot mai multe firme vor să-şi transforme sediile în unele inteligente integrând tehnologii moderne.

O casă sau o clădire de birouri inteligentă se bazează pe tehnologii ca sisteme de izolaţie de înaltă performanţă, ferestre cu geam triplu, panouri solare, pompe de căldură, sisteme de

ventilaţie cu recuperare de căldură, sisteme de răcire în tavan, dar şi aplicarea unor tehnici sau materiale specializate pentru a asigura impermeabilitatea sau izolarea elementelor de construcţie împotriva factorilor externi, cum ar fi apă, aer, vânt, praf sau zgomot. Toate acestea contribuie la crearea unor locuinţe care sunt nu doar prietenoase cu mediul, ci şi foarte eficiente din punct de vedere energetic mediu mai curat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6178
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3013
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9835
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.0927

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
fleetconference.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb