Ministrul de Externe, Oana Ţoiu, a afirmat, joi, că propunerea Comisiei Europene pentru viitorul buget al UE ar reprezenta "o provocare" pentru România, în contextul în care alocările financiare vor fi legate de îndeplinirea anumitor obiective şi reforme, informează Agerpres.
"În ce priveşte anunţul făcut de Ursula von der Leyen şi schimbările care au apărut în felul în care este structurat bugetul, vedem în faţă o provocare pentru România, pentru că această nouă abordare care leagă alocările financiare de îndeplinirea unor obiective, leagă asta de rezultate şi de reforme, sigur, este o abordare constructivă principial. Este însă o abordare complicată, în momentul în care ne uităm la experienţa României de a fi pierdut miliarde, pentru că nu a reuşit întotdeauna să susţină ritmul de reformă şi rezultate impus de acest tip de alocare financiară", a explicat ea, pentru RFI.
Conform ministrului, România nu se opune alocării bazate pe rezultate, dar există domenii în care este importantă păstrarea predictibilităţii unor finanţări.
"Asta nu înseamnă că ne opunem alocării financiare bazate pe rezultate, dar că trebuie să fim realişti cu faptul că avem nevoie de nişte domenii unde să putem să împingem înainte un mesaj care ţine de păstrarea predictibilităţii unor finanţări. De exemplu, în agricultură. În agricultură, o veste care nu este deloc îmbucurătoare pentru noi este că s-a diminuat bugetul total alocat şi asta este ceva ce trebuie să discutăm în perioada următoare. Nu e vorba de bugetul direct alocat României, nu am ajuns la această etapă. Vorbim de bugetul total", a indicat ministrul de Externe.
Oana Ţoiu a menţionat că ţara noastră susţine elementele de integrare socială care vor fi avute în vedere atunci când se vor aloca finanţările, precum şi existenţa unui fond dedicat domeniului social.
"Un lucru îmbucurător pe care noi îl susţinem, legat de modificări, este că acum vedem, de exemplu, pe liniile financiare de alocare componenta transversală socială. Asta înseamnă că pe aproape fiecare domeniu, în momentul în care se alocă o finanţare, trebuie să se ţină cont şi de partea de integrare socială. De ce este asta foarte important pentru România? Pentru că noi, în continuare, şi acasă, şi în diaspora, trebuie să ne asigurăm că avem o bună integrare pe piaţa forţei de muncă a tuturor categoriilor şi atunci contează dacă într-un proiect dedicat energiei, un proiect comercial sau unul care ţine de infrastructură există întotdeauna şi nevoia aceasta de a asigura o componentă de integrare", a transmis Ţoiu.
Ea a precizat că propunerea de buget al UE pentru perioada 2028 - 2034 va intra într-o etapă de negocieri. O echipă a MAE se va afla vineri la Bruxelles pentru a discuta pe marginea acestui subiect.
Totodată, Oana Ţoiu a susţinut punctul de vedere al europarlamentarilor, conform căruia PE trebuie implicat mai mult în ceea ce priveşte bugetul multianual al UE.
"Noi susţinem poziţia Parlamentului European care cere o implicare mai mare a lor, ca fiind singurii aleşi direct de cetăţeni. Europarlamentarii noştri fac o echipă bună, chiar şi între partide, atunci când vorbim de interesul naţional. Noi am avut o întâlnire împreună cu preşedintele Nicuşor Dan cu toată echipa de europarlamentari, ca să ne asigurăm că avem o voce unitară şi un interes naţional reprezentat prin ei acolo. Nu doar că au fost deschişi, dar acesta este modul lor de lucru pe subiectele importante pentru România şi este ceva ce noi apreciem", a spus ministrul.
Opinia Cititorului