Oficial BCE: „Europa ar trebui să pună la comun investiţiile în apărare pentru a impulsiona moneda euro”

I.S.
Internaţional / 2 iulie, 14:37

Oficial BCE: „Europa ar trebui să pună la comun investiţiile în apărare pentru a impulsiona moneda euro”

Europa ar trebui să pună la comun investiţiile în apărare, deoarece aşa ar reduce costurile, ar accelera procedurile şi ar crea noi active financiare sigure care ar impulsiona rolul internaţional al monedei euro, a declarat, miercuri, Olli Rehn, membru în consiliul guvernatorilor la Banca Centrală Europeană (BCE), transmite Reuters.

Preşedintele BCE, Christine Lagarde, a susţinut că politica economică haotică a SUA oferă o şansă pentru ca moneda euro să preia o parte din cota ocupată de dolarul american pe piaţa mondială, dar asta ar cere blocului comunitar să reia procesul întârziat care vizează finalizarea arhitecturii sale financiare.

Împrumuturi comune pentru apărare ar putea impulsiona perspectivele pentru Europa şi moneda euro pe două fronturi: ar crea activele mari şi lichide necesare pentru funcţionarea lină a sectorului financiar şi ar îmbunătăţi capabilităţile de apărare, o necesitate pentru orice bloc care ar emite o importantă monedă de rezervă.

'Apărarea este, de asemenea, o oportunitate pentru a crea noi active sigure care ar consolida arhitectura financiară a Europei. Dacă decidem că cheltuielile comune cu apărare sunt un bun public, atunci avem nevoie şi de soluţii comune', a declarat Rehn, care este guvernatorul Băncii Centrale a Finlandei, cu ocazia forumului anual al BCE de la Sintra (Portugalia).

Deşi astfel de cheltuieli ar creşte gradul naţional de îndatorare, care este şi aşa mare, UE ar putea crea o Bancă de dezvoltare în domeniul apărării pentru a deţine o parte dintre active, astfel încât să nu împovăreze bugetele naţionale, a susţinut Rehn.

Cu toate că Europa discută de mult timp cum să avanseze cu integrarea pieţelor financiare, Rehn a precizat că paşii curajoşi făcuţi de către noul guvern german îl fac încrezător că ar putea fi făcute, în sfârşit, progrese.

'Sunt încurajat de recentele evoluţii. Decizia Germaniei de a creşte semnificativ cheltuielile cu apărarea şi infrastructura este un moment de cotitură. În plus, decizia ţărilor NATO de a creşte cheltuielile va furniza un important stimul fiscal şi va impulsiona creşterea', a spus Rehn.

În plus, Europa ar trebui să vină cu un calendar clar pentru finalizarea uniunii economiilor şi investiţiilor, şi să încerce să finalizeze procesul până la 1 ianuarie 2028, a mai spus Olli Rehn.

'Contextul actual reprezintă un important moment pentru euro şi nu ar trebui să îl irosim', a apreciat oficialul BCE.

În ceea ce priveşte BCE, Rehn a apreciat că instituţia de la Frankfurt ar trebui să rămână vigilentă, deoarece turbulenţele economice mondiale riscă să creeze o inflaţie volatilă şi ritmul de creştere a preţurilor ar putea depăşi, din nou, ţinta de 2%. 'Există riscuri la adresa perspectivei de ambele părţi, dar după părerea mea riscurile de a rămâne sub ţintă sunt mai mari, în special având în vedere că prognozele noastră arată că ritmul de creştere a preţurilor va fi sub ţintă timp de 18 luni', a apreciat Rehn.

Opinia Cititorului ( 3 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. de cand inarmarea, care este o investitie "moarta" duce la dezvoltarea la orice, sant bani aruncati

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    1. se fura tot pana ajung la inarmare; asa a furat scursula si de la nemti, se antrenau aia cu cozi de maturi in loc de mitraliere

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

      Corect !

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

02 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0665
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3035
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4295
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8933
Gram de aur (XAU)Gram de aur462.2175

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
letapeseries.com
ccib.ro
aiiro.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb