OMV Petrom vrea să aibă peste 5.000 de puncte de încărcare pentru vehicule electrice până în 2030

F.D.
Piaţa de Capital / 19 iunie

OMV Petrom vrea să aibă peste 5.000 de puncte de încărcare pentru vehicule electrice până în 2030

OMV Petrom, cel mai mare producător integrat de energie din Europa de Sud-Est, continuă transformarea activităţilor şi produselor sale, conform Strategiei 2030 a companiei, pentru a contribui la un viitor cu emisii de carbon reduse. Ambiţia strategică rămâne neschimbată - aceea de a fi lider în tranziţia energetică în Europa de Sud-Est, prin cele trei direcţii strategice: Tranziţia către emisii de carbon reduse şi zero, Dezvoltarea regională a gazelor naturale şi Optimizarea activităţilor tradiţionale. Pentru a susţine implementarea Strategiei 2030, OMV Petrom investeşte 11 miliarde de euro în perioada 2022-2030, se arată într-un comunicat de presă al companiei.

Strategia 2030 permite OMV Petrom să realizeze următoarele:

-Dezvoltarea celei mai mari resurse de gaze naturale din UE;

-Dezvoltarea celui mai vast portofoliu de proiecte noi de energie electrică din surse regenerabile din România;

-Cele mai ample investiţii pentru decarbonarea transportului din România prin producţia de combustibili sustenabili şi dezvoltarea celei mai extinse reţele de staţii de încărcare pentru vehicule electrice.

Christina Verchere, Director General Executiv al OMV Petrom: "Ne menţinem angajamentul privind Strategia noastră 2030 de transformare pentru un viitor cu emisii reduse de carbon, efectuând în acelaşi timp unele ajustări- cheie: o dezvoltare mai rapidă a surselor regenerabile, o ţintă mai ambiţioasă în domeniul electro-mobilităţii, progresând totodată cu proiectul nostru de gaze naturale offshore Neptun Deep, care avansează conform planului, în vederea începerii producţiei în 2027. Cu o disciplină riguroasă a capitalului şi performanţă financiară solidă, ne propunem să creştem distribuţiile de dividende, fiind foarte competitivi faţă de companiile similare din sector".

Tranziţia către emisii de carbon reduse şi zero

Proiectele cu emisii de carbon reduse şi zero vor reprezenta circa o treime din valoarea totală de 11 miliarde de euro a investiţiilor, respectiv 3,7 miliarde de euro în perioada 2022-2030 şi o cincime din EBIT CCA excluzând elementele speciale1 în 2030. În mai puţin de 3 ani de la lansarea strategiei, compania a făcut progrese semnificative:

1 EBIT CCA excluzând elementele speciale se referă la Rezultatul operaţional CCA excluzând elementele speciale

-Energie electrică din surse regenerabile: portfoliul actual de proiecte de energie solară şi eoliană depăşeşte ţinta iniţială propusă pentru 2030, de peste 1 GW. Compania vizează acum o capacitate de ~2,5 GW de energie electrică din surse regenerabile până în 2030, inclusiv din partneriate. Aceasta se traduce într-o producţie electrică netă anuală de ~4,7 TWh, din care 2,4 TWh net pentru OMV Petrom de atins până în 2030.

-Combustibili sustenabili: Compania a anunţat recent decizia finală de investiţie pentru o nouă instalaţie de producţie de combustibili sustenabili pentru aviaţie (SAF) şi motorină din surse regenerabile (HVO) la rafinăria Petrobrazi, împreună cu două unităţi de producţie de hidrogen verde, ce va fi utilizat în producţia de biocombustibili. Pe baza capacităţii SAF/HVO de 250 mii tone/an, OMV Petrom urmează să devină primul mare producător de combustibili sustenabili din regiune până în 2028. Utilizând fonduri UE nerambursabile, OMV Petrom şi-a accelerat proiectele de hidrogen verde în Petrobrazi, cu scopul de a ajunge la o capacitate de 100 MW până în 2030. În ceea ce priveşte biocombustibilii în general, ne-am ajustat ritmul faţă de planul nostru iniţial de a ajunge la 600 mii tone/an producţie până în 2030, iar acum ne aşteptăm să producem 300 mii tone/an, reflectând nivelul de maturitate a tehnologiei şi evoluţiile pieţei.

-Electro-mobilitate: După achiziţionarea reţelei Renovatio, OMV Petrom este pe cale să-şi atingă ambiţia de aproximativ 1.000 de puncte de încărcare până la sfârşitul anului, poziţionându-se ca un jucător foarte important în electro-mobilitate. Compania îşi propune acum să aibă mai mult de 5.000 de puncte de încărcare până în 2030 şi să devină, astfel, cel mai mare furnizor de servicii de electro-mobilitate în România.

Dezvoltarea regională a gazelor naturale

Gazele naturale reprezintă o componentă importantă în strategia OMV Petrom, datorită rolului lor în tranziţia energetică şi pentru securitatea aprovizionării cu energie. OMV Petrom are peste 40 de ani de experienţă ca operator în Marea Neagră şi consideră că această regiune deţine un potenţial semnificativ de hidrocarburi. În prezent, compania se concentrează pe activităţi offshore în România şi Bulgaria.

Neptun Deep se află în centrul acestui pilon strategic, contribuind la independenţa energetică şi la creşterea economică a României. Dezvoltarea Neptun Deep este importantă pentru asigurarea creşterii durabile a producţiei pe termen lung şi pentru costuri de producţie reduse, generând în acelaşi timp profituri semnificative. De la lansarea Strategiei 2030 în 2021, proiectul a înregistrat progrese semnificative, decizia finală de investiţie fiind luată în 2023. Toate contractele principale de execuţie au fost atribuite. Proiectul progresează conform planului în vederea primei producţii de gaze naturale în 2027, încadrându-se în bugetul total de până la 4 miliarde de euro.

-În perimetrul Han Asparuh din Bulgaria, OMV Petrom a devenit operatorul licenţei şi desfăşoară în continuare activităţi de explorare.

Per ansamblu, contribuţia proiectelor de dezvoltare regională în valoarea totală a EBIT CCA excluzând elementele speciale este estimată la circa o treime în 2030, în principal din Neptun Deep.

Optimizarea activităţilor tradiţionale

Compania continuă să valorifice modelul său de afaceri integrat, cu accent pe valoare mai presus de volum şi excelenţă operaţională în toate segmentele de activitate. Ponderea cumulativă a investiţiilor alocate activelor tradiţionale va scădea la aproximativ 45% până în 2030, de la aproape 100% în 2023, având, totuşi, o contribuţie solidă de peste 50% la EBIT-ul CCA excluzând elementele speciale al Grupului în 2030.

-Explorare şi Producţie: Strategia se concentrează asupra oportunităţilor din zona zăcămintelor actuale, aproape de infrastructura existentă. Compania intenţionează să foreze anual aproximativ 50 de sonde noi şi să efectueze peste 400 de lucrări de reparaţii capitale la sonde, vizând investiţii anuale în medie de până la 400 milioane de euro, excluzând Neptun Deep. Din 2021, declinul anual al producţiei a fost redus la circa 6%, iar ambiţia pentru 2030 este de a-l reduce sub 5%, excluzând Neptun Deep şi înainte de optimizarea portofoliului. OMV Petrom îşi propune să maximizeze gradul de recuperare a resurselor economice din zăcămintele mature şi, cu volumele Neptun Deep, să scadă costul de producţie în jurul valorii de 8 USD/bep până în 2030.

Rafinare şi Marketing: Rafinăria Petrobrazi este bine pregătită pentru rate de utilizare ridicate, punând un accent deosebit pe eficienţă şi sustenabilitate, tranziţia producţiei către produse de valoare mai mare şi extinderea lanţului valoric în domeniul biocombustibililor. Integrarea cu activitatea noastră din E&P va rămâne puternică pe tot parcursul deceniului, susţinută de producţia proprie de tiţei. În retail, prin ţinta de 20% privind creşterea vânzărilor de carburanţi pe staţie şi dublarea marjei din activitatea de comercializare a produselor complementare, urmărim o creştere de 20% a profitabilităţii pe staţie până în 2030, toate acestea comparativ cu nivelurile din 2020.

-Gaze şi Energie: Producţia proprie de gaze naturale va continua să fie completată de activităţile de aprovizionare pentru a satisface nevoile diverse ale clienţilor într-un mediu cu o cererea crescută de gaze naturale. Gazele naturale din proiectul Neptun Deep vor contribui la un volum total de vânzări de aproximativ 60 TWh până în 2030. Între timp, centrala electrică de la Brazi va sprijini tranziţia României la energie verde prin integrarea cu sursele de energie regenerabilă pentru a oferi un profil de energie electrică în bandă. Circa 30% din totalul vânzărilor de energie electrică va proveni din surse verzi până la sfârşitul acestui deceniu, contribuind la tranziţia clienţilor nostri către o energie mai curată.

Cadrul financiar

Strategia este susţinută de trei elemente-cheie ale cadrului financiar, care susţin atractivitatea propunerii noastre de investiţii:

Disciplina rigoroasă a capitalului: Alocarea capitalului în cadrul pilonilor strategici asigură randamente şi perioade de recuperare a investiţiilor adecvate, luând în considerare riscurile şi oportunităţile strategice şi operaţionale. OMV Petrom accelerează investiţiile anuale în 2024-2026 la 1,7 miliarde de euro, în principal pentru Neptun Deep şi pentru proiectele cu emisii de carbon reduse şi zero, asigurând, în acelaşi timp, rate interne de rentabilitate solide, de două cifre.

-Performanţă financiară puternică: Compania vizează profituri operaţionale competitive pe toţi pilonii strategici şi segmentele de activitate, cu o rentabilitate totală mai mare a capitalului angajat de aproximativ 15% şi o ţintă privind EBIT-ul de peste 1,5 miliarde de euro, ambele pentru 2030.

-Randamente atractive pentru acţionari: OMV Petrom va continua să ofere un nivel competitiv al dividendelor de bază şi dividendelor speciale discreţionare. Compania intenţionează să distribuie către acţionari dividende totale (de bază şi speciale) de aproximativ 50% din fluxurile de trezorerie din activitatea de exploatare, în medie pe durata ciclului strategiei, în creştere faţă de valoarea de 40% indicată în decembrie 2021. În plus, compania oferă o îndrumare privind alocarea anuală de dividende de 40-70% din fluxurile trezorerie din activitatea de exploatare.

Ţinte privind gazele cu efect de seră

OMV Petrom îşi menţine obiectivul de a atinge neutralitatea din punct de vedere al emisiilor de carbon din operaţiuni până în 2050. Compania îşi propune să scadă emisiile şi intensitatea carbonului din operaţiunile proprii

- Scope 1-2 cu 30%, precum şi emisiile şi intensitatea Scope 1-3 cu 20% (ambele în 2030 comparativ cu 2019). Elemente fundamentale în acest sens sunt captarea şi stocarea carbonului, în special pentru industriile greu de decarbonizat.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Ihunt si-a facut o retea cu statii de incarcare

    ar putea sa devina interesanta pentru SNP

    eu am cumparat actiuni HUNT pentru acest proiect de mare perspectiva, daca isi ating targetul cu mii de statii ar putea valora enorm aceasta noua afacere a lor 

    1. Si eu stateam in cumpana... sa iau HUNT... sa iau SNP... Clar HUNT!

    de ce nu vad protestatari" ca si la PE-Motor Oil Renew?

    Ca e putin , chair mai mult asemanator, pastrand proportiile 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9733
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6060
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3222
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9707
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.2170

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb