OPINII Hocus-pocus cu acţiunile ONE United

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 august 2021

Hocus-pocus cu acţiunile ONE United

La viitoarea AGA Extraordinară a companei din 10 septembrie, cei doi acţionari care controlează societatea cu 29,73% din acţiuni fiecare (Victor Căpitanu şi Andrei Diaconescu) ar dori aprobarea unor măsuri care le-ar permite să ia decizii cu pachete mult mai mici de acţiuni.

Mai exact, e vorba de transferul acţiunilor deţinute de fiecare către nişte vehicule de investiţii controlate tot de ei, iar apoi conversia unui pachet de 22,74% din acţiuni (câte 11,37% pentru fiecare) în acţiuni de clasa B care dau dreptul la vot multiplu (5 voturi la o acţiune).

De fapt, propunerea este făcută de unul dintre actionari (Victor Căpitanu), dar cum măsurile dorite îl implică şi pe celălalt partener care are un cuvânt greu de spus şi în AGAE, e greu de presupus că nu s-au consultat înainte.

Care ar fi efectul aprobării de către AGAE a propunerii vizând instituirea unei clase de acţiuni cu vot multiplu? Cei doi acţionari, prin firmele lor (Vinci VER Holding SRL aflată în proprietatea lui Victor Căpitanu şi OA Liviu Holding Invest SRL deţinută de Andrei Diaconescu), ar putea controla cu numai 22% din acţiuni compania ONE United, fiind liberi să îşi vândă restul deţinerilor fără ca asta să afecteze acest control.

Mai mult, nimic nu îi împiedică să vândă apoi şi din acţiunile deţinute la cele două vehicole investiţionale dacă ei pot controla deciziile la nivelul acestora având pachetele majoritare la Vinci VER Holding şi OA Liviu Holding. Cu alte cuvinte, cei doi acţionari care controlează în prezent compania ONE United din postura de majoritari ar dori să îşi păstreze dreptul de control şi din cea de minoritari.

Cam ciudat lucru, având în vedere că la o companie super-profitabilă lumea ar dori să îşi conserve poziţiile pentru a primi dividende cât mai mari şi nu să îşi conserve doar contrololul, scăpând cât mai repede de acţiunile care prisosesc.

Ceea ce ar cam trebui să dea de gândit celor care au investit pe termen lung acolo. Dacă insiderii vor să renunţe la deţineri fără să piardă controlul, poate e ceva care le scapă acum minoritarilor. Altfel, cum ar fi picat această intenţie înainte de derularea IPO-ului? Ar mai fi fost la fel de atractive acţiunile? E drept, nici acum nu sunt peste preţul din IPO, deşi acesta a fost suprasubscris, dar în mod sigur mulţi investitori ar fi devenit mai reticenţi înainte de subscriere.

Se dovedeşte încă o dată că în multe cazuri demararea unor IPO-uri/plasamente private reprezintă vârful cosmetizării unor afaceri care pot intra apoi repede în pierdere de viteză (şi avem deja exemple la BVB, vezi Allview, Air Claim, Vifrana etc).

Mulţi s-ar grăbi să dea vină pe investitori. Ce, nu era evident că Allview nu va repeta rezultatele din primul an pandemic, când a vândut multe deviceuri ieftine pentru şcoala online sau că la Air Claim rezultatele estimate pentru anii viitori erau super-umflate? Da, poate ar fi putut simţi asta, dar faptul că directorul de la Air Claim urma să îşi vândă tot pachetul după listare, arătând cât de mut crede el însuşi în estimările companiei sau că la ONE United cei doi acţionari care controlau compania din postura de majoritari vor încerca nişte scheme care să le permită să controleze mai departe şi ca minoritari, era mai greu de intuit pentru investitori. Nu sunt însă la fel de sigur că brokerii nu au mirosit nimic din discuţiile cu fondatorii respectivelor afaceri.

Dar s-a mers mai departe, intermedierile în vederea listării aduc bani frumoşi, iar încrederea investitorilor se pierde şi se recâştigă repede pe piaţa de capital. Nu îmi amintesc ca brokerul celebru care îşi făcuse un soi de mantra din BET-FI la 100.000 (Simionescu) să fi fost fugărit de investitorii furioşi când piaţa s-a prăbuşit în 2009. Iar însuşi Cristian Sima, celebrul "broker fugar", a scăpat suspect de uşor după ce le-a furat efectiv banii VIP-urilor care deschiseseră conturi la WBS (a mai auzit cineva ceva de Sima şi procesele sale?)

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. Ce incearca sa faca insiderii de la One e in afara legii si normal ar fi sa nu le reuseasca. Si asa bursa noastra este in bataia vantului, fara reglementari esentiale si cu un asf incapabil si care nici nu-si propune sa clarifice lucrurile.

    In privinta emitentilor mai nou veniti la bursa, asta e. Nu toate actiunile trebuie sa creasca la listare, iar in ce priveste CEO-ul de la Claim, care si-a vandut toate actiunile in prima zi de tranzactionare, cred ca si el a fost luat prin surprindere de triplarea pretului din prima zi. Si pretul din pp era mare, dar daca se mai si tripleaza, poti rezista sa nu vinzi, in conditiile in care tu, insider, stii ca nu are nici o baza?

    Majoritatea celor care cumpara in prima zi de listare nu au multe informatii despre emitent, memorandumul emitentului aparand pe siteul bursei in preziua listarii, in cel mai fericit caz, desi el ar trebui publicat inca de la initierea pp. 

    1. Iar brokerii intermediari sunt fete mari,nevinovate.

      1. Daca esti prost, stai acasa si nu intri pe bursa. Cum sa cumperi fara sa ai informatii? Daca procedezi asa, esti un mare prost! Daca nu ai informatii, nu cumperi! Simplu!

      2. Matematica e precisa si era suficient de clar ca detinerile companiei (cateva terenuri si imobile rasuflate) nu pot valora cateva miliarde de lei, atat cat este valoarea de piata a companiei. 

      Cei 2 indivizi (jegosi la caracter) incerca sa dreneze cat mai mult catre propriile buzunare, iar aceste actiuni cu drept de vot multiplu reprezinta unul dintre mijloace. Scopul lor a fost de la bun inceput acela de a vinde detinerile pe bursa la un pret mai mare decat cel din piata imobiliara si le-a reusit in buna masura.

      Bursa noastra "reglementata si supravegheata" de ASF nu este pentru oamenii de buna credinta, ea este raiul escrocilor. ASF-ului o submineaza si trebuie sa raspunda pentru asta in fata legii 

      Dl Marcu nu a vazut ce a aprobat. Dna Dascălu nici dumneaei. Au semnat așa ce le-a pus pe masa Dna Oana Stefanoiu fără sa aibă nicio reținere așa inteleg și totul repede ca aia de la One se grăbeau. Nenica ce țara!

      Au vazut doar ca nu pricep ce vad. E prea mult pt ei. Cum asful e plin de amante si incompetenti cand intervin si interesele dubioase atunci sa te tii ca toate o iau razna. Marcu si danut copil de tatza se dau utza, utza cu nervii investitorilor. ! Alooooo aude cineva ???

    Domnule Marcu va rog sa va treziti si cat mai repede daca se poate. Astfel de lucruri care decurg din limitata intelegere a unor prospecte de listare (ca sa nu zic altceva) dau posibilitatea unor aranjamente care nu au legatura cu rolul pietei de capital ci cu inventivitatea unor baieti care profita de un ASF functionaresc si depasit. Se poate induce foarte unor ideea ca piata si bursa este plina de smecherii si se poate sa o puneti oe butuci pentru ca investitorii seriosi nu vor veni iar cei care mai sunt acum se vor retrage.

    1. Nu e vorba de trezirea prostului (s-a scris atat de mult si de argumentat incat si mortul s-ar fi trezit la realitate).

      Omul e cumparat si manevrat! 

      Nu poatre fi trezit, dar poate fi demis, anchetat si incatusat impreuna cu papusarii din spate si impreuna cu colaboratorii din fata.

      Piata este plina de shmecheri. Cum altfel? Daca asf nu le da voie sa fie cinstiti? Asf e sursa de coruptie, prostie si praf in ochii investitorilor si asigurarilor. City? Euroins? Furaciunile si bull shit ul brokerilor, ale companiilor de pe bursa si mai ales de la sifuri? Toate sunt in supravegherea/autorizarea asf!!!!

    Căpitanul și Diaconescu au in adevăr putere de decizie la aga din Septembrie! Dacă se va întâmpla așa ceva se vor trezi mulți in vestitori, se vor retrage iar prețul acțiunilor va avea mult de suferit. In acest caz vor pierde și cei doi, pe termen lung poate chiat mai mult decât vor câștiga acum. Va fi foarte greu, dacă nu chiar imposibil, sa se refaca încrederea micilor investitori și se va ajunge in situația sifurilor.

    Cine ramane minoritar la ONE merita tot ce primeste.

    1. Daca le reuseste manevra asta cu actiuni cu vot multiplu si ca majoritar tot de decor esti

    La dividend de 2 bani prețul acțiunii nu poate fi 2 lei!

    1. Domnule Dogaru ,eu imi amintesc o emisiune TV in care , tanarul pe atunci Adrian Simionescu , spera , ca viitor previzibil relativ apropiat ,un BET FI de 120000 ! Si de atunci , de cate ori e vorba de proiectii pozitve ale unor specialisti ,cu sau fara ghilimele , imi amintesc imaginea ecranului respectiv ca un memento mori financiar .!

      Presupun ca in America sistemul este admis (aplicat ) in cazul unor societati in care actionarii principali au facut opera de pionerat fehnologic si economic .Ei sunt considerati , probabil , onesti si capabili sa conduca in mod eficient activitatea societatilor pe care le-au construit chiar daca nu pastreaza pachetul de control .

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9752
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5471
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3043
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9437
Gram de aur (XAU)Gram de aur385.5996

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
hipo.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb